Waterverbruik 2018-2019

Niebla Methven neveldoucheVandaag per email een reminder ontvangen van WML om de meterstanden voor leidingwater door te geven voor de eindafrekening. Ik herinner mij dat ik voorgaande keer een aanzienlijke toename in het verbruik mat, en daar heel snel 2 dingen had gevonden om het terug te dringen. Als eerste een slecht-dichtende stortbak van het toilet op de badkamer en als tweede een douchekop plaatsen met een capaciteit van 5 liter per minuut.

Wat het resultaat is… lees je hierna!

Ik weet van vorig jaar (2018) dat ik verrast ben door een fikse stijging in waterverbruik.
2017 : meterstand 69 m3
2018 : meterstand 130 m3
2019 : meterstand 168 m3

2017-2018 was dus het verbruik: 61 m3
2018-2019 het verbruik: 38 m3. En dus een besparing van 37,7%

Dus al met al hebben de getroffen maatregelen geholpen. En douchen met de Niebla douchekop is nog steeds comfortabel.
Ben benieuwd wat dit met de afrekening gaat doen, maar ik heb er goed zicht op dat het (aanzienlijk) lager zal zijn! Wel is het een uitdaging om de stortbak open te krijgen, want dat is tot nu toe met geen mogelijkheid gelukt. Maar… daarvoor hebben we ook een kraantje wat dicht kan 😉

 

0 gedachten over “Waterverbruik 2018-2019

 • Mooi te zien. Ik heb dezelfde douchekop sind 3 maanden en probeer dmv mindergas.nl te ontdekken voor welke gas besparing dat heeft geleid. Echter is dat nog helemaal gelukt.

 • Zojuist voor de details/volledigheid de grafiek bijgewerkt en in dit artikel geplaatst.
  Vanaf 2010 heb ik een Atag Qsolar zonneboiler laten installeren, waardoor er vaker van zonverwarmd tapwater gebruik gemaakt is (dat zou een verklaring van toename in waterverbruik kunnen zijn).

  @Bart: ook ik houd het gasverbruik bij in Mindergas.nl. Momenteel zit ik voor 2019 rond de 580 m3 aardgas en is sinds gisteren de thermostaat weer geactiveerd voor het verwarm/stookgedrag.

 • Ook ik had een ‘lekkende’ stortbak Ik heb dat kunnen fixen met behulp van een aantal instructieve filmpjes die ik op YouTube vond. Het was een heel ‘gepruts’ maar uiteindelijk wel gelukt.
  Als je een Geberit spoelunit hebt kan ik je de linkjes mailen die mij hielpen. Laat het gerust even weten.

 • @Peter: informatie van de lekkende stortbak blijft welkom (wellicht ook voor andere lezers bruikbaar), dus feel free to share!
  Ik weet zo niet of het een Geberit is, dat zou ik nog na moeten kijken.
  Alvast dank voor je tip(s)!

 • Goed bezig! Naast de waterbesparing levert de waterbesparende douchekop ook een energiebesparing op. Er is minder warm tapwater benodigd voor dezelfde tijd douchen. Meestal is de energiebesparing groter in euro’s dan de waterbesparing. Gas is erg prijzig en wordt zwaar belast.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.