Tesla Model 3 na 30.000km

Afgelopen week door de 30.000km gereden met de Model 3. Een periodiek moment om de banden van de voor-as en achter-as weer te wisselen. Dus met hydraulische krik, krik-adapters, en het nodige gereedschap wederom op een zaterdagmiddag het ritueel volbracht. Ook gelijk met een heet sopje de velgen goed gereinigd, nu je er dan toch makkelijk bij kan komen aan alle zijden šŸ™‚

Toch leek het mij interessant om eens te kijken wat de banden doen met de Model 3. Want de elektromotoren kunnen aardig wat koppel produceren die het sportieve rubber van Michelin kan laten werken. Gelukkig heb ik een extra set zomerbanden (op Tesla velgen) gereed liggen, en kan daarmee redelijk eenvoudig nagaan wat het slijtage bedraagt.

De banden op beide sets zijn exact hetzelfde in merk, model, maatvoering (allen zijn Michelin Pilot Sport 4s zoals de Model 3 in Nederland hiermee wordt uitgerust op 18 inch velgen).

Nieuw hebben de Michelin Pilot Sport banden circa 7 mm. profieldiepte.

Na 30.000km waren 3 van de 4 banden nog op 4,6 mm. en 1 band op 5,6 mm. profieldiepte. Dus met normaal rijgedrag (en ik schuw het niet om eens een versnelling te ontlokken bij inhalen of bij stilstand ;)) zou naar mijn vermoeden/verwachting een levensduur van ca. 60.000km haalbaar moeten zijn. Eigenlijk best goed voor zo’n auto met aardig wat vermogen en koppel op afroep beschikbaar. Wellicht helpt het om de bandenspanning rond de 3.0-3.1 bar te houden (koud gemeten). Ik ben benieuwd naar gelijke ervaringen met andere Tesla Model 3 eigenaren.

Verder is het mogelijk sinds een paar dagen om dit type/model Model 3 te updaten met software, voor een snellere acceleratie van 0-100km/u tegen een prijs van EUR 1.800 (de z.g. Powerboost feature). Ene kant is het erg verleidelijk, aan de andere kant, deze auto’s zijn toch al zo vreselijk snel… Dus wat mij betreft nog een open hoofdstuk (ik sluit niets uit). En als je auto toch normaal bestuurd wordt in de dagelijkse omstandigheden, dan hebben remmen/ophanging, aandrijving en banden niet veel anders te lijden. Lijkt mij. Anderzijds: ik zie ook geen disclaimers of beperkingen van Tesla rondom garantie(s), dus mag je aannemen dat dit ongewijzigd normaal geactiveerd kan worden (tegen betaling).

De volgende wissel is overigens weer ergens in de volgende 16.000-20.000km. Initieel was dit vastgesteld tussen de 10.000 en 15.000km. Wellicht voortschrijdend inzicht vanuit Tesla, wie weet? Ik houd als interval 18.000km aan, lijkt me prima uitgangspunt, ook voor periodieke controle van de banden(slijtage). In elk geval na het opnieuw aantrekken van de bouten (op 175Nm) gaf ook mijn rug een teken dat het genoeg was. Al met al, nu weer zorgeloos verder koersen!

Spritmonitor.de

0 gedachten over “Tesla Model 3 na 30.000km

  • Jouw inschatting lijkt redelijk nauwkeurig te zijn: na 55.000 km zijn mijn achterbanden van de TESLA Model 3 Long Range (dus vierwielaangedreven) aan vervanging toe. Vreemd genoeg hebben de voorbanden veel minder slijtage en ik verwacht daarmee nog wel 20.000 a 30.000 verder te kunnen rijden. Ik ben overigens -anders dan de eerste maanden na aanschaf- geen sportieve rijder, behalve als ik het zo nu en dan op mn heupen krijg. Mijn gemiddelde verbruik over de eerste 55.000 km is dan ook gedaald tot 165 wh/km en ik verwacht dat ik de fabrieksopgave van 158 Wh/km ook nog ga halen. De remmen vertonen overigens nauwelijks slijtage zag ik bij mn laatste inspectie. Ik heb de wielen, anders dan jij, nooit gewisseld. Zou jij dat wel aanraden?

  • oh ja, ter aanvulling: ik heb eveneens 18 inch Michelin Sport 4 TO (tesla Only) met bandenspanning 3,1 bar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.