Tesla en Corona/COVID-19

Inmiddels al vanaf 16 maart j.l. is voor heel Nederland het dagelijkse ritme van onder andere woon-werkverkeer aangrijpend veranderd door de Corona/COVID-19 pandemie. Ikzelf ben dus ook nu gebonden aan huis, en de Tesla Model 3 maakt nu amper nog kilometers. Ter indicatie: voor de pandemie verreed ik ca. 1.000km per week (als consultant). Nu… nagenoeg niets meer (op wat privé kilometers voor bezoek aan familie en vrienden).

Nu wordt er, ook vanuit Tesla, gewezen op het niet langdurig volgeladen laten staan van de elektrische auto. En op diverse fora lees ik van alles. Ik ben er redelijk nuchter in. Doorsnee, pre-Corona, laadde ik thuis tot ca. 80% op. Nu in het geval van thuiswerken t,g.v. Corona laat ik de auto wel aan de oplader/lichtnet aangesloten, maar beperk de maximale lading tot 50% van de accu. De 50% lading volstaat voor langdurige opslag, zo heb ik begrepen, dat de accu-cellen niet onder ‘stress’  worden behouden.

Saillant detail: ondanks de langdurige stilstand al wel enkele software updates ontvangen vanuit Tesla. Meest bruikbare functionaliteit is de on-board video-playback mogelijkheid. Dus na een reis of een ‘sentry’ activiteit kun je gelijk al zien wat het was geweest (en eventueel verwijderen).

Al met al ben ik naast mijn werk ook bezig als vrijwilliger bij het Rode Kruis, en heb zo nu en dan een inzet bij het Corona zorghotel in Roermond gepland staan. Erg dankbaar werk, en ook indrukwekkend qua mensen met wie je samenwerkt en voor de mensen die hulp nodig hebben. Uiteraard volledig beschermd met onder andere mondkapje, haarnetje, spatbril, dubbele laag latex/nitril handschoenen. Als alles mee zit (ik vernam dat het zorghotel in Roermond gaat afschalen/afbouwen) mag/zal ik volgende week zaterdag nog een late dienst meehelpen. Ik mis de regelmaat, de chit-chat/koffiepraat met collega’s in de pauze en tijdens werkzaamheden. Het skypen/video-vergaderen begint ook langzaam aan te wennen. Wel komt duidelijk naar voren of een organisatie zijn/haar ICT goed op orde heeft, want de hick-ups en disconnects van diverse meetings…. is pijnlijk irritant! Laten we maar afsluiten van deze periode met hopelijk een respectabele opbrengt uit de 3FM Serious Request actie “Never walk alone”, zodat er met het geld mooie doelen gesteund kunnen worden door het Rode Kruis, zowel in Nederland als daarbuiten.

Om mijzelf bezig te houden, heb ik de afgelopen weken een computersysteem in elkaar gezet voor het indoor fiets-platform Zwift. De AppleTV 4K oplossing heb ik kunnen vervangen hiermee. Qua energie-oogpunt een aardig systeem, met een mega-koeler op de processor en een bescheiden videokaart. Naast wat afleiding (geestelijk) wat het ook leuk knutselen om alles in 1 kleine behuizing ondergebracht te krijgen. De configuratie is uiteindelijk geworden (ter inspiratie): Intel i7/9700F, BeQuiet Dark Rock 4 Pro koeler, Crucial 2x8Gb DDR4/2600MHz geheugen, Corsair ATX 550W voeding, Nvidea GTX 1650 videokaart en Adata 256 Gb NVMe SSD, Asus ROG Strix Z390 mini-ITX board. Toetsenbord, muis en monitor had ik nog over van andere systemen (monitor = hier een Samsung flat TV). Na enkele dagen ‘proefdraaien’ wordt onder maximale load (8 cores) de temperatuur 81 graden Celsius (nu doorsnee rond de 50-60 graden C). En door de weinige ventialtoren die op laag toerental draaien ook erg stil!

Laten we hopen dat eind april voor iedereen er gestaag weer beweegruimte gaat komen. Want… de muren komen hier thuis wel op je af 🙂 Hoe gaat het met jullie zo tijdens de pandemie en het thuiswerken?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.