Omvormer vervangen

De nieuwe omvormer: Growatt 3000S

“De dag waarvan je wist dat die zou komen”. Onverwacht overleed de omvormer van mijn grootste zonnestroom-installatie. Op 20 mei j.l. klapte de omvormer eruit, met aardlek uitschakelend. Echter: omdat deze op een aparte groep zit, en ik niets gehoord/gemerkt had, kwam ik er dus later achter (2 dagen…). Helaas, er zit geen garantie meer op (destijds had de fabrikant 5 jaar garantie, en eerder dit jaar is dat standaard 10 jaar geworden voor een (beperkt) aantal omvormers. Dus… geluk bij ongeluk dat het vakantiegeld binnen kwam, en (zoals het er uit ziet) de vakantie toch in eigen land gehouden gaat worden door Corona/COVID-19 pandemie.

Uiteindelijk heeft de omvormer (Sungrow SG3-KTL) het ongeveer 10 jaar uitgehouden, dus daar valt niets over te klagen (vind ik). En in 10 jaar veranderd er veel: de prijzen van gelijke omvormers (rond de 3kW vermogen) zijn omlaag gegaan (nu rond de 500 EUR kun je al slagen), maar ook het gewicht is aanzienlijk aangepakt. De Sungrow bracht ca 25 kg op de weegschaal, waar de nieuwe omvormer (Growatt 3000S) het met ca. 11 kg mag doen).

Het uitzoeken van de nieuwe opvolger was wel even puzzelen. Ene kant moet je rekening houden met de zonnestroompanelen (spanningen, stromen), het aantal strings. Andere kant moet je kijken naar wat de omvormer moet kunnen: 1 of meerdere MPPT (powerpoint trackers), wel of geen WIFI/connectiviteit, maximale spanningen en stroomsterkten aan DC-zijde (paneel-zijde) etcetera.

Sungrow SG3-KTL overlijdt tijdens zijn/haar productieve uren…

Al met al heb ik besloten voor de Growatt 3000S te gaan om de volgende redenen:

  • 1 MPPT is voldoende voor alle 12 panelen (deze liggen op hetzelfde dakoppervlak, met dezelfde orientatie en richting). Oorspronkelijk zaten er meer MPPT in de Sungrow (oude, overleden) omvormer;
  • Maximale stroomsterkte aan DC-zijde/paneel-zijde zou deze aan kunnen (indien alles in serie geschakeld zou zijn, stroomt er maximaal 5,5 Ampere.
  • Maximale spanning aan DC-zijde is 500-550 Volt. Echter: 12 panelen in 1 string geeft 600V en dus een no-go. Dit heb ik omzeild door de betreffende 2 strings (2x 6 panelen) parallel te schakelen aan de omvormer (op 1 MPP-tracker dus). Hiermee blijft de spanning aan DC-zijde/paneelzijde rond de 250-300 Volt, maar de stroomsterkte zal toenemen (van 5,5A naar maximaal 11A, wat binnen specificaties is van de nieuwe omvormer).
  • De wifi-connectie heb ik wel gebruikt maar na enkele uren besloten: ik houd mijn eigen productie in ZonPHP bij, en dat volstaat. Ik vond de installatie en configuratie in de diverse websites/portals van Growatt verre van gebruikersvriendelijk. But… Your Mileage May Vary.
  • Garantie is 10 jaar, dus voorlopig ‘zit’ het systeem weer safe en sound.
Detail van 1 van de 12 panelen op de nieuwe omvormer.

Uiteindelijk bedroegen de kosten:

Omvomer + wifi-module: EUR 536

2x MC4 male/female verloopstukken voor parallelschakelen van 2 strings: EUR 14

 

En nu vraag je je af: heb je dan niets gemerkt aan het (naderende) einde van de Sungrow omvormer? Helaas… niets van voortekenen, het was pats-boem over en uit… Ik heb zelfs de logging/monitoring in ZonPHP van deze omvormer bekeken, om te zien of ik iets opvallends zou zien in productie/gedrag.

Bruikbare links/informatie:

Link naar Growatt

Link naar ZonPHP

0 gedachten over “Omvormer vervangen

  • Niels, heb je nog geprobeerd de omvormer te laten repareren? Toen mijn omvormer kapot ging heeft de Zonnepaneelvereniging hem kunnen repareren voor 35 euro in plaats van dat ik 350 euro voor een nieuwe omvormer moest betalen. Er zijn zie ik op internet ook andere bedrijven hiermee actief. Mijn blogpost die ik er ooit over schreef zorgt ervoor dat ik regelmatig gebeld wordt door mensen die mijn website vinden in Google

  • Geprobeerd als in visueel de printplaat en componenten inspecteren: jazeker. Tot nu toe, is er weinig verdachts te zien: el-co’s (electrische condensatoren) zien er allen gelijk en normaal uit, aantal andere schakelingen idem dito. Ook geen zekering(en) die intern stuk zijn, of ferrietkernen die ergens sluiting zouden maken. Oververhitting lijkt uitgesloten gezien de overgedimensioneerde koellichaam dat er in/aan zit. Gezien de dagen (‘oogstseizoen’) van zonnestroom en zeg maar mijn primaire systeem dat ‘down’ is, dus besloten tot een nieuwe omvormer. In 10 jaar veranderd er zoals ik schreef veel, dus hopelijk ook qua design van om omvormers. Was het het najaar geweest (oktober en later) dan had ik misschien nog wel aangedurfd de omvormer dagen/weken uit te schakelen en te versturen voor reparatie.

    Een schatting van vervangen van componenten die verdacht zouden kunnen zijn, zou (met uurloon etc) al aardig aan de prijs zijn t.o.v. een nieuwe omvormer (met mogelijk betere/hogere betrouwbaarheid).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.