Nieuwe set banden op de Tesla Model 3

Model 3 gereed voor bandenwissel

Nu zijn er reeds 51.000km afgelegd met de Tesla Model 3, en het najaar met flinke regen staat voor de deur. Voor winterbanden ziet het er nu naar uit dat het niet te koud wordt en/of ik aanzienlijk meer zal moeten gaan reizen (dankzij Corona/COVID19).

Ik had reeds een 2e set (originele) Tesla Aero velgen met bijbehorende Michelin Pilot Sport 4s gereed liggen, dus tijd om de banden te wisselen en gelijk een periodiek onderhoud aan de remklauwen uit te voeren.

Banden wisselen

Simpelweg gebruik gemaakt van 1 krik, momentsleutel en doppenset konden de banden zo gewisseld worden Echter vooraleer ik de ‘nieuwe’ wielen monteerde, heb ik de remklauwen gecontroleerd en onderhoud gegeven.

Tesla geeft het advies om de remklauwen jaarlijks te controleren en te reinigen, met name de geleidepinnen waar de remblokken op schuiven, en de glijvlakken van de blokken zelf (die in contact met de remklauw staan). Maar daarover later meer.

De banden die vanaf oplevering van de auto er op lagen, hebben nu 51.587 km afgelegd. Daarbij is de resterende profieldiepte, gemeten op het midden van de band, bovenop de slijtage-indicator rond de 1,8 tot 2 mm. Ik moet zeggen, aardig gelijk afgesleten, mede door het roteren van de banden (denk ik). Ik zou misschien nog een paar duizend kilometer kunnen rijden hierop, maar ik heb besloten om toch te vervangen met oog op veiligheid (in natte omstandigheden met name).

De nieuwe bandenset heeft op dezelfde locatie (midden band, bovenop de slijtage indicator) op alle banden nog 5 mm profieldiepte. (De banden hebben korte tijd op een andere Model 3 gezeten, kennelijk tot de eigenaar daarvan besloot andere velgen te nemen).

De extra profieldiepte is goed voor meer waterafvoer, en bij de eerste ritten bleek de auto ook stiller te klinken tijdens het rijden.

Na montage van de nieuwe wielen, heb ik in het Service menu de optie ‘Reset TPMS‘ ingeschakeld. Aangezien er sensoren van Tesla in de nieuwe wielen zijn gemonteerd, laat je met deze optie de auto weten om te zoeken naar nieuwe sensoren. Let wel, het heeft circa 10-15 kilometer geduurd voor ik weer op het scherm de bandenspanningen per wiel te zien kreeg.

Uiteraard is de set velgen met (versleten) banden na een grondige was-en poetsbeurt veilig en droog opgeslagen. Mocht het flink gaan winteren, dan kan ik in no-time er alsnog winterbanden op leggen.

note 29 oktober 2020: voor er vragen rijzen over het verslijt-verloop van de banden. Ik heb hier visueel op gelet, maar alle 4 de banden waren even vlak afgesleten. Een teken dat de uitlijning en bandenspanning ook nog prima is.

Eén gedachte over & ldquo; Nieuwe set banden op de Tesla Model 3 & rdquo;

  • Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Ik laat dit jaar ook niet mijn winterbanden erop zetten, ik rij veel minder door het thuiswerken en echt koud is het nog niet. Wel laat ik morgen mijn banden uitlijnen voor een betere wegligging.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.