Periodiek preventief onderhoud aan remmen

Tesla adviseert om periodiek de remklauwen te onderwerpen aan een reiniging en inspectie, jaarlijks of afhankelijk van de situatie eerder. Nu is mijn ervaring dat vaak de montage bij vele merken summier en er geen of zeer weinig vet ingezet wordt. Alles wordt ‘droog’ gemonteerd zeg maar.

Nu heb ik nog geen klachten over de remmen gehad, maar na ruim 50.000km en de wissel van wielen (zie andere post), toch een moment om dan inspectie te combineren.

Hier mijn ervaringen tijdens het zelf uitvoeren hiervan. Uiteraard, onderhoud en acties zijn geheel voor eigen risico.

Materialen voor de inspectie van de remmen benodigd

De volgende materialen heb ik benut, er vanuit gaande dat je zelf het wiel/de wielen hebt verwijderd:

 • een hamer;
 • een centerpons;
 • tube/spuitbusje keramisch vet, geschikt voor onderhoud aan remmen (raadpleeg eventueel de lokale garage, of gereedschapsleverancier) (kostprijs: ca. 20 EUR).
 • messing borstel
 • remmenreiniger (spuitbus) voor ontvetten.

How to… stappenplan

Situatie van het voorwiel, wiel gedemonteerd, zicht op de remklauw.

Tijdbestek nodig bij gedemonteerd wiel, circa 10-15 minuten per remklauw/set remblokken.

 1. De remblokken in het voorwiel worden door 2 geleiders (pennen) op hun plaats gehouden, met een drukplaat aan de achterzijde; Om de remblokken te demonteren voor inspectie, dienen met een hamer en centerpons de 2 geleiders van buiten naar binnen teruggetikt worden. Geef met beleid tikjes! Als het goed is kun je de pennen een voor een aan de achterzijde/binnenzijde met de hand eruit halen;
 2. maak de verwijderde geleiders/pennen goed schoon met remmenreiniger of isopropylalcohol en een oude katoenen /badstoffen doek. Bekijk de pennen op beschadigingen, en probeer aanslag/remstof/oxidatie met de messing borstel te verwijderen. Mocht je een draaibank/polijsttol hebben met metalen borstel: dan kan je dat ook gebruiken. Maar ervaring is dat er met een messing borstel en wat handwerk de pennen goed zuiver te maken zijn;
 3. Na het verwijderen van de aanslag op de pennen, smeer ze dun in met de keramische pasta/vet. Dit zorgt er mede voor dat de remblokken makkelijk met minder weerstand kunnen positioneren op de remschijf;
 4. Reinig het drukplaatje wat tussen de geleiders zit. simpel weg schoon poetsen volstaat.
 5. haal voorzicht een voor een de remblokken uit de remklauw. Noteer /onthoud welk remblok waar heeft gezeten (binnenzijde of buitenzijde van de remschijf).
 6. de remblokken hebben boven en onder ogen en zijdes die contact maken met de remklauw. Borstel met de messing borstel deze 2 zijden per remblok schoon van remstof, oxidatie, vuil. En reinig na met remmenreiniger of isopropylalcohol;
 7. breng een dun laagje keramische pasta op de zijden per remblok, die zojuist gereinigd zijn en plaats de remblok terug; De achterzijde (waar de zuiger van de remklauw op drukt) hoeft NIET ingevet te worden, en de zijde waar de remvoering zit, daar moet je absoluut zorgen dat deze vetvrij blijft!!!
 8. schuif een eerste geleidepin terug door de remklauw en de remblokken, en vergeet niet de drukplaat weer terug te monteren. Enige weerstand kan optreden, maar met handkracht kun je de pen terug schuiven.
 9. Fixeer de geleidepen met een paar tikjes met de hamer (met beleid!) zodat de borging aan de achterzijde van de remklauw verzinkt in de remklauw zelf.

 

De achterwielen hebben ook een remklauw, met parkeer-rem. Echter, vanuit Youtube (Rich Rebuild) blijkt dat de afsleep-mode (tow-mode) na inschakelen, weer uitschakeld zodra je uitstapt. Ongeacht of je de Tesla key-card op de console legt, of je smartphone in de auto laat liggen.

Ik heb de achterremmen derhalve alleen visueel kunnen controleren, zonder (op dit moment) de remblokken daadwerkelijk te kunnen verwijderen. Misschien is er iets in de software veranderd? Wie hiermeer vanaf weet, laat het gerust weten!

Al met al, na ruim 50.000km waren de remklauwen en remblokken erg schoon op mijn Tesla. Remschijven waren ook vrij van slijtage (groeven/krassen, en voldoende dikte). Dus is het nodig? It depends… beter een keer controle en niets hoeven doen, dan verrast worden en complete remklauwen weer gangbaar (laten) maken….of erger.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.