Energielabel voor woningen

Het is al langere tijd mogelijk, maar misschien u nog niet opgevallen. Vanaf 2021 gaat er een en ander veranderen rondom de energieprestatielabels van woningen. Waar voorheen de afgelopen jaren een indicatief label is toegekend, zal per 1 januari 2021 een nieuwe waarderingsmethode worden toegepast. Met navenant hogere kosten, zo verwacht men.

Je kan nu nog zelf een en ander voor je huidige woning gaan regelen, en het energielabel wat je dan krijgt toegewezen is voor de komende 10 jaar geldig. Altijd handig als je denkt in deze tijdspanne van 10 jaar nog eens te gaan verhuizen (waarbij dus vanaf 2021 e.e.a. verplicht is in kaart te hebben gebracht rondom energielabels).

Zo heb ik de stoute digitale schoen aangetrokken en mijn woning eens aangeboden/ingediend om het proces te doorlopen. En hierbij mijn ervaringen…

Situatie

Mijn woning is een hoekwoning, opgeleverd in 2006 als onderdeel van een nieuwbouwwijk. Uiteraard met de stand van toen opgeleverd met een HR-Ketel (Intergas HR22), standaard mechanische ventilatie, HR-glas in alle ramen, geen zonnestroompanelen en/of zonneboiler.

De afgelopen jaren heb ik de woning o.a. voorzien van 21 zonnestroompanelen en een HR-ketel vervangen door een daglicht-zonneboiler (Atag Qsolar) met 3 fikse vlakkeplaat-collectoren. De oudere radiatoren op de begane grond zijn vervangen door Jaga LowH2O lage temperatuur convectoren met DBE, waterzijdig ingeregeld. En de ventilatie is inmiddels CO2 gestuurd.

Ik zou dus aardig diep in het groene A-label zitten (A+? A++?), schat ik zo.

Met toegang tot de website via DigiD, mijn adres (postcode + huisnummer) ingevuld en ik mocht gelijk gaan aantonen dat het mijn woning was. Een uitdraai van de WOZ aanslag voor eigenaar ingediend met oa. mijn NAW gegevens erop, gaf na 1 uur een afkeuring in de mail. Er moet een kopie hypotheek akte worden ingestuurd.

Ik log vervolgens weer in om eea aan te vullen…. echter het proces gaat vrolijk verder, zonder verstoringen, zonder te vragen om de aanvullende hypotheek akte. Euhh. foutje?

In de schermen die erna volgen, kon ik aangeven over type/model van de woning, en aanvullende veranderingen aangeven. Verwacht van de mogelijkheid tot details aanleveren niet TE veel.

 • men kijkt uitsluitend naar het oppervlakte van zonnestroompanelen. Dus of je 10 vierkante meter met 80Wp hebt liggen, of juist met 350Wp: het maakt niets uit!
 • Je kan slechts 3 foto’s bijsluiten op het onderdeel van zonnestroompanelen… erg summier!
 • de zonneboiler kan niet nader verrijkt worden. Dus of je een simpele 100 liter dag-licht verwarmd tapwater hebt, of een luxere Qsolar die naast tapwater ook ruimteverwarming doet met daglicht: het maakt NIETS uit…
 • Ventilatiesysteem kun je ook niet nader specificeren: het is of mechanisch of WTW. Dus mechanich met CO2-vraaggestuurde ventilatie: jammer de pammer: daar doet de Overheid niets mee in bepalen van het label…

Uiteindelijk kun je alles digitaal aanbieden aan een van de vele energieprestatie-adviseurs in Nederland. Prijzen varieren van 6 EUR tot meer. Ik heb uiteindelijk in Beuningen een partij gekozen en voor 10 EUR iDEAL betaling was het wachten gestart.

15 minuten later…. PING: mail binnen. met het definitieve energieprestatielabel vastgesteld op A. Geen A+ of A++, geen rekening houdend met de specifieke zaken. Is dat alles?

Mijn gevoel:

 • Overheid heeft duidelijk een administratieve tijger opgezet, die dus de burger linksom of rechtsom geld kost. Essentiele details van installaties kunnen niet voldoende worden aangevuld, en worden zeker niet nagevraagd en/of meegewogen in het proces;
 • Enige reden om nu voor een paar tientjes klaar te zijn, is om evt. bij verkoop een ‘vast label’  aan het onroerend goed te hebben hangen. Doe je dit later, dan zal een adviseur op locatie de controles uitvoeren, en ben je veel meer kwijt.
 • Aanvraag is verder in maximaal 1 uur (van invullen tot betalen en terugkoppeling)  afgehandeld. Dit kan toeval zijn, het kan dus ook zijn dat andere aanvragen later op de dag (of enkele dagen later) behandeld en teruggekoppeld worden.

Mijn advies: doe er uw voordeel mee. Vind je het belangrijk: prima! Vind je het overbodig: ook even goede vrienden! Je hebt nog tot 31 december 2020 de tijd (grof gezegd), maar houdt rekening met enige langere tijd van afhandeling. Ik hoop dat de energielabels over 10 jaar meer mogelijkheden bieden, en energiebesparende maatregelen treffen kan je met gezond verstand en enige kennis al makkelijk zelf realiseren (al zou ik wel adviseren om een stappenplan te maken als je je huis aan gaat pakken). Er is op internet genoeg te vinden, maar onderstaande linkjes deel ik graag:

Bronnen:

https://www.energielabelvoorwoningen.nl

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woningen-en-gebouwen/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-aan-een-energielabel-voor-mijn-woning

https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

0 gedachten over “Energielabel voor woningen

 • Leuk verslag!

  Ik heb begrepen dat men in de nieuwe methodiek voornamelijk naar (genormeerd) verbruik kijkt, en niet meer naar opbrengst. Zonnepanelen tellen dus niet voor het label, een zonneboiler mogelijk ook niet. Een huis dat nu “A” label heeft door de zonnepanelen kan in 2021 weer teruggaan naar “C” of “D”. Voor mensen die vooral in installaties geïnvesteerd hebben kan dat nóg een reden zijn om het label nog in 2020 te willen doen.

 • Goedemorgen Michiel,
  Ja net wat je zegt, wie weet hoe in de toekomst de invloed van wel of geen zonnepanelen zich verhoudt tot de uiteindelijke inschaking op het energielabel. Wat de toekomst gaat brengen voor het energielabel, dat blijft nu nog koffiedik kijken. Leuk is wel dat enkele aanpassingen in mijn woning (waaronder o.a. goede/verse tochtstrippen/rubbers) al de nodige gasbesparing weten te realiseren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.