Tochtstrippen vernieuwen in de tuindeur

Mijn woning, opgeleverd in 2006, heeft vanaf het begin in de tuindeuren nog de originele tochtstrippen gemonteerd zitten. Echter, al enkele jaren (!!!) merk ik dat er hoe dan ook een tocht erdoor komt in het midden waar beiden deuren elkaar treffen. Ondanks dat er aan binnenzijde en buitenzijde tochtstrippen geplaatst zijn, sluiten ze niet meer goed aan.

Met mijn ervaring bij mijn voordeur en de ramen, waar ik enige tijd terug de tochtstrippen vernieuwd heb door de oplossing van SolidSeal, besloot ik nu de tuindeuren aan te pakken. Gelukkig heeft de Luchtdichtshop recentelijk een mooie kortingsactie lopen tijdens mijn bestelling, waardoor het nog iets betaalbaarder werd. Met een duimstok heb ik bekeken welke ik nodig heb, en kwam uit op de standaard Renovatie serie die perfect past op de deurzijden.

Ik deel mijn ervaring als een beginnend/gemiddelde klusser met jullie, wellicht dat meer woningen eens voorzien kunnen worden van ‘verse rubbertjes’. Met als resultaat: meer wooncomfort, verlaging van aardgasverbruik, minder CO2-emissie.

Gereedschap

Voor dit klusje, waarbij ik voor de duidelijkheid vooralsnog de aansluiting in het midden van beide deuren heb aangepakt, heb ik de volgende materialen en gereedschappen gebruikt:

 • Nieuwe tochtstrippen, SolidSeal Renovatie 2,2 meter (hier voorlopig dus 2 strippen geplaatst) (kostprijs voor gehele tuindeur bedraagt ca. 20-25 EUR, combinatie van enkele 2,2 en 3 meter lengtes);
 • een elektrische tacker/nietpistool
 • Nietjes, hier gebruik gemaakt van Piranha 14 x 11 mm (produkt code: X70214);
 • een priem
 • een nijptang

Werkwijze:

Allereerst zijn de oude aluminium tochtstrippen verwijderd. Ik heb gezien (door het wegklappen van de rubberen strip) dat deze middels kleine nietjes/krammetjes aan de deuren gemonteerd zijn. Met een priem en nijptang heb ik beide strips voorzichtig verwijderd. Soms braken nietjes af (door ouderdom/oxidatie), dat ik ze zo goed mogelijk ook met de nijptang heb verwijderd.

Daarna de montagezijde met een oude doek schoongeveegd van stof en aanslag dat zich al die jaren verzameld heeft.

Vervolgens ben ik van boven naar beneden gaan werken. Aan de bovenzijde van de deur heb ik de SolidSeal Renovatiestrip netjes pas gelegd, en op 5-8 cm van de bovenzijde van deze deur een eerste tacker/nietje geplaatst. Aan de onderzijde ben ik overigens ook op ca 5-8 centimeter voor het einde van de deur gestopt met nieten.

Daarna met beleid de SolidSeal strip strak gehouden (niet te strak, niet te los (zodat deze gaat uitrekken)), en om de circa 15 cm een nietje geplaatst. De gebruikte tacker/nietpistool heb ik op stand 6/6,5 gezet (7=maximaal), waarbij ik let op:

 • het nietje wordt geplaatst in het solide deal van de rubberen tochtstrip;
 • het nietje mag lichtjes verzonken/ingedrukt in het rubberen tochtstrip verdwijnen. Niet er doorheen schieten, maar zeker niet TE los;

Al met al ben ik ongeveer 20 minuten bezig geweest, waarbij het met beleid verwijderen van de oude alu tochstrippen even het meeste tijd in beslag nam. Doe je een volledige tuindeur dan zal het richting 45-60 minuten gaan, schat ik.

Na afloop kon ik merken dat de deur niet zo makkelijk meer sloot, maar dat is verholpen door het herplaatsen van de slotplaat. Al met al is de eerste indruk:

 1. weer een eenduidige volledige afdichting in het midden van de beide tuindeuren tot stand gebracht
 2. solide klemming van de tuindeuren bij afsluiten

En wees gerust, de overige zijden van de tuindeur sluiten nog goed af (geen tocht/koude stroom waarneembaar), maar dit heeft meer tijd nodig en staat gepland in 2021 (voorjaar). Wel heb ik een notitie toegevoegd in mijn account van MinderGas.nl zodat ik later kan zien hoe de effecten op gasverbruik kunnen zijn.

0 gedachten over “Tochtstrippen vernieuwen in de tuindeur

 • Zojuist de overige zijden in de tuindeur en kozijn voorzien van Buva SolidSeal Renovatie tochtstrips. Uiteraard enkele uren vooraf de thermostaat laag gezet zodat er niet onnodig gestookt wordt. 3 van de 4 zijden waren al snel voorzien, de 4e strip zal ik in het voorjaar monteren op de dorpel.

 • Bedankt voor de instructie, ik ga er komende weken ook aan beginnen. 2 vragen:
  -heb je overwogen om de tochstrip aan de scharnierzijde van de deur “in de dag” te plaatsen? (zoals in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=eAGeGCchnzI )
  -ben je tevreden over de nietjes? zijn er achteraf dingen die anders hadden gemoeten?
  Dank voor je tijd!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.