Ervaring met de Tesla Ranger service

De herkenbare Tesla Ranger rijdend in de Model S.

Hierbij mijn ervaring rondom de Tesla service, want over service valt genoeg te vinden en te lezen. Nu had ik enige tijd terug zelf gemerkt dat bij mijn Model 3 de achterlicht-units vaak beslagen waren. Van lichte condens tot zwaardere varianten. En met wat zoeken op fora & Youtube rondom Tesla, bleek er bij menigeen wat te mankeren aan de achterlichten. Gezien mijn auto nog volledig onder fabrieksgarantie valt, en ik genoeg gelezen had, koos ik ervoor om dit aan te kaarten bij Tesla zelf. Baat het niet, schaadt het niet.

Helaas bellen is niet mogelijk, zodat je goed je verhaal kan doen, hoor/wederhoor kan plegen en ook eventueel nieuwe vragen kan beantwoorden. Nee… Tesla kiest er voor (al) zijn service via de Tesla App op je smartphone te laten verlopen.

Via een menukeuze kun je een service-verzoek indienen. Hierbij kun je aangeven welk service center (SC) van Tesla je wilt, of zelfs kan kiezen voor een Tesla Ranger voor on-site. Ik schatte in dat een Tesla Ranger dat bij mij thuis kon oplossen, en beschreef nauwkeurig mijn waarneming (beslagen achterlichten, alle 4 de units), voegde 2 foto’s bij, en benadrukte dat ik aannam dat dit onder garantie viel en bij twijfels er contact met mij opgenomen diende te worden. Al vrij snel kreeg ik een offerte ter goedkeuring aangeboden, waarop duidelijk stond de achterlicht-units en (uiteraard) kosteloos/garantie-kwestie. Dus geaccepteerd (helaas zonder enig telefonisch contact verder).
De dagen er na heb ik uiteraard nog meer foto’s gemaakt, waar in ergere mate de condens en het beslaan van de licht-units duidelijk was, ook na een uur rijden.

Zo’n 10 dagen later kwam de Tesla Ranger dan aan. Een uur voor aankomsttijd belde de Ranger netjes op, en meldde dat hij er aan kwam. Gelukkig aangegeven dat hij op mijn oprit kon parkeren, zodat hij rustig kan laden/lossen etcetera.

Eenmaal aangekomen, conform Corona op afstand kennis gemaakt, en hij begon met de achterlichten. Hierbij gaf hij aan: sorry, ik zie geen druppels, dus we doen er niets aan… Waarop ik pareer met: je bent er nu toch, en dit betreft een APK punt voor een auto. En toonde nog de extra foto’s met nog meer condens/beslagen achterlichten. Toen gaf hij toch wel aan dat dat wel erg veel was.
Hij ging dus zijn onderdelen uitpakken, en in circa 20 minuten waren de 4 units netjes gemonteerd, en alles weer goed afgewerkt en getest.

Indrukken

Uiteraard zijn er genoeg puntjes voor Tesla om aandacht aan te besteden. Voor klanten/eigenaren is het wel prettig om na een service verzoek even met een kundig persoon telefonisch mogelijke details toe te lichten. Dat voelt toch ‘anders’ dan alles via een app (of: I’m getting old for that app-thingy…).

  • Eigenlijk is de opdracht helder geweest: vervang de achterlichten. Jammer dat een engineer dan nog de discussie aan gaat over niet vervangen. Die arbitrage/besluitvorming is al voor hem geweest/genomen, dus… sleutelen makker! 😉
  • De (de-)montage van de units ging verrassend snel, dus het zal geen rocket science zijn. De ‘oude’ lampen zijn meegenomen in de verpakking. Welke revisie/versie van de achterlicht-units erin/eruit zijn gegaan, dat heb ik niet kunnen waarnemen op de momenten dat ik kon zien.
  • Na afloop kreeg ik snel digitaal een email met een link om de factuur te controleren. Deze was prima in orde (onderdelen en totaal prijs (nul euro)) waren helder vermeld. En na acceptatie kon ik een exemplaar als PDF-bestand downloaden. Top!
  • Het on-site oplossen van kleine problemen (zoals hier) door een Tesla Ranger wordt wel erg gewaardeerd! Ik snap dat bij grotere /complexere zaken Tesla de auto liever in de garage wilt onderzoeken, maar deze splitsing en invulling vind ik prima.

Dus al met al een positieve ervaring en afronding, met een aantal puntjes voor verdere verbetering 😉

Tips

Ikzelf heb de ochtend voor het bezoek van de Tesla Ranger de achterzijde van de auto nogmaals netjes gewassen. Al is het maar ter voorkoming van krassen, het is ook leuker om aan een schoon voertuig te werken.

Zorg verder dat je genoeg foto’s maakt die e.e.a. kunnen onderbouwen (ten tijde van melding, en tijden na de melding, zodat e.e.a. in diverse vormen getoond kan worden).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.