Onderhoud elektrische installatie

Overzicht meterkast met Hager Vision behuizing

In deze tijden van Corona en maximaal thuiswerken, ga je vanzelf weer nieuwe projectjes opzoeken. Helaas is recent mijn Fivari lader na 7-8 jaar trouwe dienst komen te overlijden, en is zeer misschien nog te herstellen. Echter, ik liep al langer met de gedachte rond om naar 3-fase over te stappen, zodat ik a) 3-fasen kan gaan laden en b) er een inductiekookplaat ingezet kan gaan worden.

Wat wil ik zoal wil gaan aanpassen:

 • de hoofdzekering/automaat door Enexis (netbeheerder) laten vervangen door een 3-fase. Ik ga van 1-fase 40A naar 3-fase 25A, waarbij in deze stap de netwerkkosten (op je energienota) aan elkaar gelijk zijn;
 • Een aparte groep/kabel plaatsen voor 3-fase laden van de elektrische auto;
 • Een aparte groep/kabel plaatsen voor 3-fase inductiekookplaat.

Disclaimer: ik deel de ervaringen rondom dit topic uit eigen ervaringen, gebaseerd op mijn eigen kennis. Aangezien je bij het werken met lichtnet (spanningen, stromen) er mogelijke gevaarlijke zaken kunnen optreden, is het dringende advies om vooral eerst een professionele vakman te betrekken.

NEN1010

Voor een gedegen installatie die ook veilig blijft werken, wordt veelal verwezen naar de NEN1010, een handboek met richtlijnen en adviezen rondom installaties in bijvoorbeeld woning. Mijn woning is initieel opgeleverd met de voorschriften van medio 2005 (en dus als notatie: NEN1010-2005 gemerkt). Echter, tijden veranderen. Vroeger was men nog niet bekend met o.a. het installeren van laadoplossingen voor elektrische auto’s,  en was zonnestroom nog lang geen algemeen goed zoals vandaag de dag.

De laatste (meest recente) NEN1010 stamt uit 2015 (NEN1010:2015) en wat ik zoal opgezocht heb zijn er veranderingen die voor mij (gaan) gelden om aan deze normen te gaan voldoen na ombouw:

 • Waar in de 2005-editie een kleine PV-installatie (zeg 500W / 600Wp) nog op een algemene groep in de meterkast “erbij” geplaatst mag worden, is vanuit NEN1010-2015 nadrukkelijk aangegeven dat er een aparte groep voor elke PV installatie dient te worden ingericht, ongeacht het aantal PV-panelen en/of het vermogen PV. Reden is een stuk conformiteit/normering naar europese maatstaven.
 • Voor een laadoplossing van een elektrische auto is het verplicht een aardlek-automaat MET een gelijkstroom detectie (‘gladde gelijkstroomfouten’) van (max) 6mA te integreren. En zo’n automaat is niet goedkoop, denk hier aan ca 300 EUR per stuk.

Bekabeling

Ik zal de nodige kabels gaan trekken om de bedrading/aansluiting te realiseren. Voor de inductiekookplaat wil ik met 5x 4mm^2 werken (in een 19mm installatiebuis in de kruipruimte). Voor de schuur/garage, waar ik louter verlichting nodig heb, blijft de huidige aansluiting op 2,5mm^2 in stand. Voor de PV zal ik 4mm^2 kiezen, en de laad-aansluiting/oplossing gaat 5x6mm^2 meegenomen worden. Aangezien het nu in januari/februari ijzig fris is, zal ik mij pas later (maart/april) verwachten om in de kruipruimte langdurig te gaan klussen. Er ligt gelukkig al wel een PVC buis in de grond (diameter 70-90 mm) waar de kabels doorheen gevoerd kunnen worden tussen woning en garage/schuur.

Hoofdaansluiting

Voor het realiseren van de 3-fase op het lichtnet, heb ik bijtijds voorbereidingen getroffen. De hoofdschakelaar was 2 polig (Hager SBN240) en moet voor de netbeheerder Enexis langs komt vervangen worden door een 4-polige hoofdschakelaar. Voor deze 4-polige schakelaar heb ik de Hager SBN440 geïnstalleerd.

Enexis heb ik via de website https://aansluiting.enexis.nl ingeschakeld, en na het aanmaken van een account, kon ik daar aangeven wat de wens is (aansluiting verzwaren), enkele foto’s van de meterkast toevoegen, en betalen. Voor het plaatsen van de 3-fase automaten en de bijbehorende (nieuwe) 3-fase meter kostte mij dat EUR 263 (eenmalig). Qua levertijd had ik wel weken in gedachten, ook nu met Corona, maar ze komen 8 februari a.s. de meter vervangen en omschakelen naar 3-fase aansluiting. Dat is vlot, in mijn ogen.

Met de vervanging van de huidige meter komt er dan een z.g. ‘slimme’  of  ‘intelligente’  meter te hangen. Uiteraard met enige achterdocht, maar goed.. uiteindelijk wordt iedereen gedwongen (linksom of rechtsom).

De laadoplossing

Momenteel heb ik een overschot aan zonnestroom, en met de ontwikkelingen van het afbouwen van nederlandse salderingsregels, wordt het interessanter te kijken naar slimme manieren van het opladen van de auto. Ik heb momenteel rondgekeken naar oplossingen van Tesla zelf (de TWC (Tesla Wall Charger)), Zappi, en OpenEVSE. Momenteel neig ik naar het verkiezen van de Zappi, gezien zijn mogelijkheid de auto op te laden bij een overschot aan zonnestroom, of juist uitsluitend in dal-momenten op het lichtnet. Zo rijd je maximaal ‘ groene stroom’  die je lokaal hebt opgewekt.

De inductiekookplaat

Ik opteer naar een kookplaat met 3-fase aansluiting, al zijn er ook mogelijkheden met 2-fasen. Wel kijk ik of er inductiekookplaten zijn met afzuig in de kookplaat, zoals Bosch er een aantal heeft. Maar dan zal ik ook fysiek moeten gaan meten qua inbouw hoogte/breedte/diepte. Eerste indruk van een Bosch oplossing is dat deze te diep/hoog is (22 cm) en daardoor de eerste brede lade mogelijk blokkeert halverweg… Aandachtspuntje. Als een dergelijke inbouw-inductiekookplaat een feit is, dan kan ik het afzuigpunt aan de buitenzijde van mijn woning dichten (en dus kijken naar gelijksoortig gekleurde stenen). Dit laat warmteverliezen dalen, evenals mogelijke tochtstromen. En dus weer wat energiebesparend bereikt.

Plan de campagne

Plan is om eerst de laadoplossing te realiseren voor de auto. Vervolgens in nog niet vast staande planning de PV op groepen plaatsen (hiervoor heb ik 2 installatieautomaten van 16A reeds gereed liggen), en vervolgens de inductiekookplaat.

Kostenplaatje

Hier een kostenplaatje voor de diverse aanpassingen naar 3-fase zoals ik voor ogen heb. De kosten zijn daadwerkelijke gemaakte kosten.

Omschrijving Bedrag [EUR]
Aanvraag Enexis verzwaring aansluiting 1×40 naar 3×25 261,95
Hager SBN440, 4-polige hoofdschakelaar 40A 19,50
Hager MKS516, installatie-automaat, 16A (2 stuks) 32,50
Totaal/reeds geinvesteerd: 313,95
Nog te begroten/investeren:
Zappi, 3-fase, lader incl. 6mA DC beveiliging, 6.5 mtr kabel 1.049
Harvi, 3-fase meter draadloze communicatie meterkast naar Zappi 65
Zappi, 3-fase, CT-klemmen 5 mtr (3 stuks) 60
Hager SBN440, 4-polige hoofdschakelaar 40A (om de zappi vanuit de meterkast te kunnen afkoppelen in geval van onderhoud/storing) 19,50
5x 4mm^2 kabel, voor inductiekookplaat/schuur/garage/PV, geschat 55 mtr 220
5x 6mm^2 kabel (voor lader) geschat 20 meter 100
inductiekookplaat, Bosch PVQ795F25E (70cm) schatting 2.000

 

0 gedachten over “Onderhoud elektrische installatie

 • Pieter de Bruijn zegt:

  Ik denk dat je met de nieuwe Wifi Wall charger van Tesla ook goed uit de voeten zult kunnen. Die komt op 530 euro en daarmee de helft van je huidige begrote prijs. Die kan met een API loadbalancen (en dus ook laden met je eigen zonne-energie / EPEX tarieven, etc). Het enige probleem: in Europa is die nog niet uit. Maar aangezien je misschien nog even de tijd hebt, kun je die mogelijk alsnog inplannen. Slim laden kun je dan goed profilen via bijvoorbeeld stekker.app.

 • De Tesla Wall Charger (TWC) met wifi-functionaliteit valt af. De wifi functionaliteit beperkt zich tot het instellen/configureren van de lader. Daarnaast dient naast de TWC ook een aardlek-automaat met DC-beveiliging gemonteerd worden, welke ca. 350-400€ kost. Enige ‘plus’ punt is dat je met de kabel van de TWc de laadpoort van de Tesla kan openen en ontgrendelen.

 • Pieter de Bruijn zegt:

  >De Tesla Wall Charger (TWC) met wifi-functionaliteit valt af. De wifi functionaliteit beperkt zich tot het instellen/configureren van de lader.
  Hij heeft nu maar beperkte functies inderdaad, maar krijgt er vanalles bij via firmware updates.

  >Daarnaast dient naast de TWC ook een aardlek-automaat met DC-beveiliging gemonteerd worden, welke ca. 350-400€ kost.
  Ehm, nooit gehad of van gehoord. Is dat echt zo vereist? Wij hebben het niet en alles werkt in ieder geval prima.

  Kun je bij de Model 3 niet ook op de poort drukken om hem te openen?

 • @Pieter: dank voor je reactie.
  Het is afwachten bij Tesla of en wanneer men de wifi functionaliteit (en/of load balancing met de woning) gaat implementeren. Net als de FSD (Full Self Driving, nee, geen Flat Six Diesel ;)) is het daar overgeleverd blijven aan de grillen van Elon Musk, helaas.

  De eis van een DC-beveiliging is al enkele jaren aanwezig. E.e.a is in NEN1010:2015 hoofdstuk 722 meer omschreven. O.a. de firma Doepke heeft een dergelijke module (DFS 4 EV), maar ik verwacht/vermoed ook andere leveranciers hebben deze in hun assortiment. Mocht je een installateur hebben ingeschakeld, dan zou ik kijken wat er geoffreerd en geplaatst is. Het kan goed blijven gaan… maar het kan ook situaties opleveren waar de beveiliging niet op reageert. En over de plicht/vrijblijvendheid van NEN1010: als het in een bouwbesluit is genoemd/opgenomen, dan is dat wetgevend in die context. En dus zul je bij uitbreidingen van de meterkast wederom moeten zorgen dat e.e.a. tenminste voldoet aan de op dat moment leidende editie van NEN1010.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.