De plaatsing van nieuwe meters

Dinsdag 8 februari j.l. in de sneeuwrijke omgeving kwam Enexis monteur aangereden, stipt op tijd. Na een korte kennismaking en controle of apparatuur uitgeschakeld was, begon hij al snel aan de werkzaamheden.

Zoals aangegeven bij Enexis, zou ik de hoofdmeter elektriciteit (digitale ISKRA, niet-remote uitleesbaar, 1 fase) vervangen zien worden voor een 3-fase exemplaar, en de 3-fase in de meterkast willen hebben. De monteur begon als eerste met de gasmeter, wat mij verbaasde. Echter, hij gaf aan dat als men toch bij de mensen was, ze dit combineerde. Dus de analoge gasmeter werd voorzien van een ‘slimme’ gasmeter, die nu de gasstanden draadloos aan de energiemeter doorgeeft (en periodiek, 6x per jaar door energiebedrijf is uit te lezen).

Al met al heeft de ombouw circa 45 minuten gekost. Op verzoek heeft de monteur rekening gehouden met een rechtsdraaiend krachtveld voor de 3-fase (schijnbaar gewenst bij Zappi auto-lader). En na een korte testfase (kijken of de gasmeter registreert, en de vermogen(s) op de elektriciteitsmeter zichtbaar zijn), was het sein groen gegeven en kon de monteur weer verder naar de volgende afspraak.

De slimme elektriciteitsmeter

Sagemcom T210-D slimme meter
Sagemcom T210-D slimme meter
Actueel vermogen geregistreerd: 237 Watt verbruik
Actueel vermogen geregistreerd: 237 Watt verbruik

Het type/model wat geinstalleerd is, is de Sagemcom T210 D. Een meter geschikt voor 3-fase, en met wat snel zoekwerk, kan deze in de berichten per fase zowel stroom, als spanning (en dus vermogen) registreren. Iets wat ik wil volgen om te zien of ik de 3 fasen elk gelijk kan belasten. De meter is voorzien van een P1 poort, daarmee kun je bijvoorbeeld een apparaat aansluiten om de berichten te ontvangen (en er je eigen toepassing voor te maken).

De groene knop bedient de diverse standen (Verbruik hoog/laag, teruglevering hoog/laag, en dan nog een versie-scherm).

 

 

 

 

 

 

De slimme gasmeter

De gasmeter is nu ook gedigitaliseerd, en registreerd na de test feilloos het verbruik (nu in deze koude vooral de centrale verwarming). Door draadloze overdracht koppelt deze de data door aan de slimme elektriciteitsmeter (en dus kun je gas en elektriciteitsverbruik mooi in overzichten bijhouden).

De Honeywell BK-G4 ETeB
De Honeywell BK-G4 ETeB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder zijn in de meterkast zichtbaar de 3 fasen die apart met een installatieautomaat (elk 25A) gezekerd zijn. Eigenlijk best simpel. In elk geval na alle installatie-werkzaamheden en een korte uitleg kon de monteur weer verder. De meterstanden zijn gezamelijk opgeschreven en een afschrift heeft hij achtergelaten. De nieuwe meters stonden bij plaatsen op 0, mocht je dat willen weten. Nu kijken hoe en of ik de slimme meters zelf ga uitlezen. Er zijn genoeg mogelijkheden: Arduino, Raspberry Pi, ESP8266 etcetera. Weer iets voor op de to-do lijst.

Stooklijn en de Atag Qsolar

Nu met de aanhoudende koude en de continue thuiswerken situatie, is het wel geschikt om te kijken hoe laag (hoe ‘vlak’) je de stooklijn kan zetten. Initieel stond deze rond de 1.50/1.75, maar al snel kon ik naar 1.1 instelling. In de nacht van 8 op 9 februari heb ik deze op 0.90 gezet, en met ruim -10 graden Celsius was de gewenste instelling (20 graden C) op een halve graad niet gehaald. dus ergens rond 0.80 zou wel de limiet kunnen zijn, in combinatie met o.a. de Jaga Low H2O en boosters, kieren zoveel mogelijk gedicht (verse tochtstrippen) etcetera. Opmerking: een en ander is wel getest met 24/7 (continue) verwarmen. Wil je meer met cycles (periodes) werken, dan zal de stooklijn mogelijk hoger moeten liggen om op tijd de temperatuur te bereiken.

bij -10 graden Celsius pruttelt de Atag Qsolar nu met maximaal 45 graden Celsius anvoer temperatuur.
Komende dagen  (en vooral de nachten) zal de temperatuur naar -15 graden Celsius zakken. Ik ben benieuwd…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.