Een week vrieskou, mijn ervaringen

Februari 2021, winterse omstandigheden tot wel -20 graden Celsius!

In de afgelopen periode hebben we sinds lange tijd weer strenge winterse omstandigheden mogen ervaren. Met de diverse aanpassingen in mijn woning een mooie (nul-)meting om te zien hoe het allemaal helpt om comfortabel in huis te wonen.

Natuurlijk is mijn woning niet meer zo standaard als nu vaak nog in Gennep te koop worden aangeboden, en met de combinatie van vernieuwde tochtstrippen/verminderde tocht, isolerende gordijnen, en uiteraard de Atag Qsolar zonneboiler. Een aantal waarnemingen van mijn kant, voor het digitale archief.

Buitentemperatuur en stooklijn

De Atag Qsolar had ik voorheen op een standaard stooklijn gezet van 1,35. Met de afgelopen (nachtelijke) buitentemperaturen tot wel 20 graden Celsius onder nul, leek het mij prima om te kijken hoe vlak/laag ik deze waarde kan krijgen. Overdag in de winter is het ideaal om met onbesneeuwde zonnecollectoren het daglicht op te vangen, te bufferen en in de woning te benutten voor verwarming.

Al met al kon ik na deze strenge winterse omstandigheden vaststellen dat een stooklijn van 0,7 de grens is van ‘low and slow’ verwarmen met lage temperatuurverwarming (niet via vloerverwaring maar met een drietal (overbemeten) Jaga LowH2O convectoren met Boost-ventilatoren erop gemonteerd. Mijn maximale CV-(aanvoer) temperatuur heb ik op 45-46 graden Celsius zien oplopen op de Atag Qsolar (’s nachts), en overdag was het meer pruttelen of niets verbranden. En dus ook geen witte pluimen van buiten zichtbaar, maximaal condenserend voor het Hoge Rendement van deze installatie.

Wel is bij stooklijn 0,7 de temperatuur in de kamer nog op 18,5 graden Celsius (aldus de BrainQ thermostaat) te bereiken bij -20 graden C. Niet helemaal on par met ingestelde waarde, maar ik heb dit niet kunnen ervaren als koukleumen, te koud, te kil. Het was naar mijn ervaring gewoon aangenaam, zeker als je van buiten naar binnen kwam! Uiteraard met oog op de LTV (Lage Termperatuur Verwarming) heb ik 24 uur per dag, 7 dagen per week constant verwarmd met een gewenste kamertemperatuur van 20 graden Celsius. En op de zonnige winterse dagen waren de collecteren goed bezig warmte op te vangen, en hoorde ik de Qsolar zachtjes klikken tussen ‘vragende kamerthermostaat’ en ‘zonlicht’ 🙂 En niet te vergeten, de Jaga’s bleven continue hun warmte afgeven met hulp van de Boosters!

Het gasverbruik is ook nog eens ‘verstoord’ door een meter-wissel naar een ‘slimme gasmeter’, aangezien ik overstap naar 3-fase 25A.

Van 1 februari 2021 tot en met 8 februari 2021 is op de ‘oude’ analoge gasmeter 25 m3 verbruikt, en van 8 februari t/m 14 februari 2021 zo’n 32 m3 (om precies te zijn : 32,905 kubieke meter). Totaal: 57,905 m3 aardag in de periode van 1- februari t/m 14 februari 2021.

Over 14 dagen totaal, is dat gemiddeld (grof geteld) 4,1 m3 aardgas per dag in deze koude.

Nu zegt dat nog weinig, maar KNMI heeft voor station Volkel in die periode 289,96 gewogen graaddagen geteld, en ja dat is veel en dus een koude periode. En… eerlijk is eerlijk ik douche gewoon thuis in de ochtend (elke ochtend), dus er zit bij de 4,1 m^3 aardgas zeker ook wat ‘domestic hot water’ bij inbegrepen.

Al met al ben ook ik tevreden met het zuinige  resultaat en het behaalde /behouden comfort bij temperaturen van ver onder het vriespunt!

 

Eén gedachte over & ldquo; Een week vrieskou, mijn ervaringen & rdquo;

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.