Meterkast update: koken op inductie

Eerste sessie op 3-fase

Het heeft even geduurd maar vandaag (en de afgelopen tijd) is dan weer het nodige voltooid. De defecte vaatwasmachine is inmiddels vervangen (circa 3 weken terug) en ook de inductiekookplaat is vanaf vandaag in bedrijf genomen. Tijd voor een update…

De inductiekookplaat

Ik had initieel een oplossing op het oog waarbij de inductiekookplaat ook voorzien was van een afzuigsysteem op het werkblad/kookblad. En deze systemen zijn relatief nieuw en behoorlijk prijzig. Ook bij naderhand bekijken van mijn huidige keuken (die er nog prima uit ziet, en weinig geleden heeft), kwamen wat beperkingen naar voren waaronder mogelijke vrije ruimte om de ventilatie optimaal weg te werken. Dat ging hem dus niet worden. Dan maar naar de next-best oplossing zoeken. Ik wou in elk geval een kookplaat van 90 cm breedte, en die minimaal 5 zones heeft. Ook een pré is dat deze op 3-fasen aangesloten kan worden, al dan niet via een Perilex-verbinding. Met wat zoeken in websites en productoverzichten viel mijn oog op de inductiekookplaat van Siemens, model EX975LXC1E.

Echter, bij het bekijken van inbouwmaten viel mij op dat er een flink stuk ruimte nodig was in mijn keukenwerkblad. Aiiii… dadelijk wordt de kleine upgrade een complete nieuwe keuken. Dus zoeken en nabellen bij diverse lokale/regionale keukenbedrijven liet merken dat geen ervaringen waren met het aanpassen van de inbouwmaten in bestaande (gemonteerde) stenen werkbladen. Maar dankzij internet kwam ik uiteindelijk bij AJ Tec terecht, waar men aangaf ruime ervaringen te hebben, en (niet geheel onbelangrijk) men dekt scheuren/breken bij/tijdens het infrezen van de ruimte. Wel met kanttekening dat het werkblade in orde moet zijn bevonden. Maar dat was op basis van foto’s, maten, en gewenste inbouwmaat al snel te controleren.

Nadeel is een (onvoorziene) kostenpost van 449 Euro, maar dat weegt niet op tegen het blijven gebruiken van een bestaand (prima) stenen werkblad. Dus de afspraak kwam snel tot stand, zodra de inductie kookplaat geleverd werd. En woensdagochtend was het slijpen in een uurtje gebeurd, en relatief stofvrij dankzij een industriele stofzuiger die bij de slijp-bewerking toegepast werd.

De vaatwasmachine

Niet geheel direct begroot, maar met het vakantiegeld wat eind mei binnen kwam, heb ik besloten om de vaatwasmachine (die ruim een jaar defect stil stond, en ondanks een second opinion niet meer te repareren was) te vervangen. Via internet een mooie prijs gevonden inclusief bezorging en inclusief afvoeren van de defecte vaatwasmachine. Een simpele omwissel-actie, want elektrisch is er reeds een aparte groep voor de vaatwasmachine aanwezig.

Laatste stappen

Zoals je ziet, de ZAPPI lader moet nog aangeschaft worden (met evt. accessoires), en een extra (4mm^2, 5-aderig) kabel ga ik ook aanleggen naar de schuur/tuinhuis, om de 3kWp installatie op een nette manier aan te sluiten (en voor te bereiden op ook evt. 3-fase omvormer(s) in de toekomst). Of het extra gas gaat besparen dat betwijfel ik nu ik op inductie verder kook. Ik had al een aantal jaren een 2-pits inductiekookplaatje in gebruik (gehad) dat mijn 5-pits gasfornuis (met wokbrander) buiten werking stelde 😉 Het Pelgrim 5-pits gas-op-glas fornuis (inbouw) is overigens in de verkoop gezet.

Maar met de hitte in het verschiet, en de cashflow, zijn dat weer even puntjes die wat meer rust met zich mee krijgen. Wordt vervolgd 🙂

 

Disclaimer: ik heb AJ Tec genoemd en gelinked in dit blogje, maar ontvang verder geen vergoeding in enige vorm dan ook, behalve dat zij mij als klant prima hebben kunnen begeleiden om van idee naar uitvoering het bestaande stenen werkblad te voorzien van een nieuwe uitsnede voor de inductiekookplaat.

Het prijsplaatje tot zover…

laatste update: 14 juni 2021.

Omschrijving Bedrag [EUR]
Aanvraag Enexis verzwaring aansluiting 1×40 naar 3×25 261,95
Hager SBN440, 4-polige hoofdschakelaar 40A 19,50
Hager MKS516, installatie-automaat, 16A (2 stuks) 32,50
inductiekookplaat, Siemens EX975LXC1E, IQ700 (90cm, 3-fase, 5 zones) 894
vaatwasmachine, Siemens SN615X03EE 469
Aanpassing bestaande stenen keukenwerkblad naar passing nieuwe Siemens inductiekookplaat 449
5x 4mm^2 kabel, voor PV op schuur/garage, 30 mtr 98,70
5x 6mm^2 kabel (voor lader) 20 meter 98,80
5x 2,5mm^2 kabel 10 meter (3-fase inductiekookplaat) 21,90
Totaal/reeds geinvesteerd: 2.446,05
Nog te begroten/investeren:
Zappi, 3-fase, lader incl. 6mA DC beveiliging, 6.5 mtr kabel 1.049
Harvi, 3-fase meter draadloze communicatie meterkast naar Zappi 65
Zappi, 3-fase, CT-klemmen 5 mtr (3 stuks) 60
Hager SBN440, 4-polige hoofdschakelaar 40A (om de zappi vanuit de meterkast te kunnen afkoppelen in geval van onderhoud/storing) 19,50

Eén gedachte over & ldquo; Meterkast update: koken op inductie & rdquo;

  • Vandaag de (oude) gas-op-glaskookplaat met succes kunnen verkopen aan een jong gezin. Die gaan deze hergebruiken in hun keuken, die opgeknapt wordt na de waterschade van de Maas in juli j.l.

    Dus een bescheiden opbrengst van €75 kan in het kostenoverzicht meegenomen worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.