Zappi en load balancing

de MyEnergi Zappi 3-fasen lader

In een eerder bericht heb ik aangegeven om te onderzoeken of/hoe de load balancing werkt met de Zappi. De producent geeft ook aan dat door Zappi je hoofdzekering beschermd wordt bij combinatie van hoge laad-vermogens en een hoog verbruik (bijvoorbeeld bij koken op inductie, in mijn geval).

 

Dus nu de inductiekookplaat in gebruik is en de Zappi geinstalleerd, een moment genomen om dit nader te bekijken…

De theorie

Standaard kan mijn aansluiting ca. 17kW leveren voor ik boven de afgezekerde waarde zit (3 fasen x 230V x 25A = 17 kW). In combinatie met de Zappi (die in de FAST instelling 11kW laadt) en de inductiekookplaat (die bij gebruik van de Boost-modes 11 kW verbruikt bij alle pitten) een situatie die te reproduceren is, want ik zou een vraag kunnen creeeren van maximaal 22kW (wat de hoofdzekering/hoofdautomaten geheid doet aanspreken).

Dus wat heb ik gedaan:

  • 3 grote pannen met koud water op de inductiekookplaat geplaatst;
  • de Tesla Model 3 aangesloten op de Zappi (met Zappi-firmware 3.123, en correct geconfigureerd);
  • de zonnepaneleninstallaties waren niet meer actief (in de avond/namiddag bewolkt en regen);

De Zappi heb ik met instelling ‘FAST’ op de Tesla aangesloten, en het laden begon zoals verwacht: 11kW laad-snelheid/vermogen en de range van de tesla nam met ca. 68-70km/u toe. Dit bevestigd dat 3-fasen geladen wordt, en in de MyEnergi App werd dit ook zichtbaar (11kW bij de Zappi)

Vervolgens plaatste ik de pannen met water op de inductiekookplaat, en met de Boost-setting (waarop maximaal vermogen per fase gebruikt wordt), hoorde ik het gezoem van de inductie op de pannen. In de MyEnergi App zag ik dat het huishouden ca 9-10kW (weergegeven in de app, dus mogelijke afrondingen) verbruikte.

En…. niet veel later (seconden later) gaf de Zappi in de MyEnergi app aan dat met 6 kW geladen werd i.p.v. 11kW. Hiermee is het verbruik (11+6=17kW) weer op de maximale waarde terug te rekenen, en de hoofdzekering/automaten blijven actief/in stand.

Het laden van de Tesla Model 3 kan teruggeregeld worden tot 6A, wat de minimale laadstroom is. De Zappi zal overigens dan ca. 1.400 Watt laden: niet snel, maar in elk geval de regeling met zonnestroom-opbrengst is in een brede range in te zetten.

 

Conclusie:

met juiste instelling/configuratie van de Zappi parameters, is het inderdaad mogelijk om load balancing te doen om de hoofd-aansluiting te beschermen en ongehinderd grote verbruiker te activeren tijdens het laden met de Zappi.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.