Jan Rotmans & zeven noord-limburgse gemeenten

jan_rotmans_roland_van_den_herik

Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans

Afgelopen woensdag, 25 juni j.l., ben ik samen met een kameraad uitgenodigd door gemeente Gennep om aan te schuiven bij de presentatie van Jan Rotmans in de Maaspoort te Venlo. Jan Rotmans heeft zeven noordlimburgse gemeenten (Gennep, Venlo, Beesel,  Bergen, Venray en Peel en Maas, Horst aan de Maas) om in een pilot een transitie in beweging te zetten. Het symposium “Kantelen naar een energieke regio’ omvat vele aspecten van duurzaamheid, en plaatst de ontwikkelingen in samenleving en economie in een daglicht van een bijzonder event: een overgang naar ‘anders’, het ‘kantelen’. Let wel: energiek is hier breed geplaatst, en niet (louter) gericht op duurzame energie (zon/wind/waterkracht).

Een term (‘kantelen’) die inmiddels veel gebruikt wordt om mensen duidelijk te maken dat de oude, centraal geleide, verticale samenleving waarin veel zaken vastliggen, en iedereen weet wat en hoe te doen, razendsnel aan het veranderen is. Met andere woorden: de Nederlandse samenleving, en dus ook zeker die van Noord-Limburg, bevindt zich in een overgangsfase.

Op donderdag 3 juli a.s. volgt een verdere bijeenkomst waar ik aan deel neem.  Uiteraard zal ik waar mogelijk jullie hiervan op de hoogte blijven houden en hopelijk ook inspireren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.