Smart metering website

emu_picture_so_loggerDe EMU S0 puls monitor kan ook direct communiceren met de website smart-me.com (smart me = Smart Metering) via een standaard protocol. Nu ik al eerder over deze optie schreef, in oktober 2013, is het nu na enkele maanden monitoring van de zonnestroompanelen leuk om hier in te duiken.

Ik heb als voorbeeld ingelogd op mijn eigen account, en enkele afbeeldingen bijgevoegd. Let wel: oorspronkelijk gaat de web-applicatie vanuit dat er verbruikers van energie op zijn aangesloten, i.p.v. energie-producerende systemen (zoals bijvoorbeeld zonnestroompanelen).

Dagproductie

Een eenvoudige grafiek om de 24 uurs productie/verbruik te bekijken.

smart-me-zonphp31juli

Dagproductie uit ZonPHP, lokaal gehost, met data afkomstig van de S0 monitor (31 juli 2014)

overzicht dagproductie

overzicht dagproductie 31 juli 2014

 

 

 

 

overzicht per dag, week en 30 dagen

overzicht per dag, week en 30 dagen van 3 PV systemen

Export naar PDF

Via een klik op de grafiek (met instellen van gewenste tijd-spanne (24 uur, laatst 7 dagen of laatste 30 dagen)) is ook export naar PDF mogelijk.

overzicht 31 juli 2014 productie

overzicht 31 juli 2014 productie

 

 

 

 

 

Wat kun je er mee?

Wel, je zou de 9 kanalen van de EMU S0 monitor op 9 groepen in je huisinstallatie kunnen aansluiten, en zo zien wat, waar en wanneer de meeste energie verbruikt of opwekt.

Middels export kun je zo ook kijken wat eventuele besparingen kunnen opleveren (zuinigere verlichting, energieverbruiker elimineren of vervangen door een efficiëntere oplossing).

Zie het als een stukje intelligentie die je kan ondersteunen je huis in de gaten te houden.  Je kan automatisch koppelen naar de externe website smart-me.com, maar dat is niet noodzakelijk. Met enige gevorderde kennis van spreadsheets, en de bron-data in de vorm van platte CSV-bestanden uit de EMU S0 monitor, is lokaal een heel stukje analyse zelf uit te voeren. Sterker nog, een dergelijke oplossing kan zelfs de (o zo door de strot gepushte) slimme meter aardig ‘dom’ laten. Want daar moet je maar wachten wanneer het netwerk/energiebedrijf de meter uitleest, waarbij de EMU S0 zelfs per minuut de meet-resultaten kan opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.