Laptop hergebruik

Ik werk al jaren met laptops thuis, en sinds september 2009 op een Apple Macbook Pro 13. Bevalt me prima, lekker handzaam en lange accu-duur. Alhoewel lang… de laatste maanden ging e.e.a. hard achteruit. Als ik nog een uur kon surfen zonder netvoeding dan hield het wel op. Sterker nog: OS/X Yosemite en de voorganger Mavericks lieten duidelijk merken dat ‘accu onderhoud behoeft’. Met een applicatie (Coconut) kon ik achterhalen dat ik tegen de 1000 laad-cycles aan liep (in ca. 5 jaar tijd). De capaciteit was al geslonken, en dus tijd voor actie.

Een nieuwe laptop aanschaffen is toch wel een rib uit je lijf, en dus zocht ik naar een alternatief: de accu vervangen. Apple delegeert deze actie graag naar de Apple Store of dealer. Maar kom op, beetje techniek is mij niet vreemd. Dus via internet een nieuwe accu besteld op basis van mijn Macbook model en geduldig wachten. Voor de zekerheid ook een schroevendraaier-set bijbesteld, aangezien Apple de accu borgt met een Y-schroef. Gebruik je de kruiskop/Philips schroevendraaier dan verniel je de grip op de schroef.

In elk geval: zaterdag na zwemtraining het pakketje ontvangen en in een half uur geïnstalleerd. Uiteraard wordt de oude accu als klein chemisch afval afgevoerd. Voor de vervanging heb ik nog een schermprintje gemaakt om de oude en nieuwe accu-status te controleren:

apple-macbook-5year-battery

Oude laptop batterij na 994 loadcycles in 5 jaar.

apple-macbook-new-battery

De nieuwe laptop batterij na plaatsing.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan ik weer van een maximale lading van 3600 mAh genieten van de nieuwe omvang van ruim 5700 mAh, en kan de laptop weer (wat mij betreft) 5 jaar mee draaien! Kosten? Ik was voor de accu ca. 65 euro kwijt (excl. verzenden en schroevendraaier-setje).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.