Lange reisafstand overbruggen

IMG_0582Deze week weer feilloos (voornamelijk) woon-werkverkeer afgelegd, en een afspraak met kennissen gehad in Utrecht. De betreffende zaterdag zou er een zijn die best wel mij kan helpen van ‘range anxiety’ af te helpen…

Zaterdagochtend had ik de Zoe afgeladen klaar staan om mijn reis naar Eindhoven te starten. Heerlijk binnendoor over provinciale wegen, zonder de gebruikelijke verkeersdrukte was ik netjes gearriveerd. Uiteraard, aangezien ik nog meer afstanden zou afleggen vandaag, heb ik de elektrische auto geparkeerd en aangesloten op een laadpaal (van stichting e-laad) nabij de Tongelreep. Deze laadpaal was, zo had ik eerder ondervonden, er een van de 11kW laadvermogen-serie, dus met een uur zwemtraining zou die ruimschoots opgeladen zijn.

Na het zwemmen (triatlon bortscrawl/vrije slag) moe maar voldaan de auto weer ontkoppeld. Nu stond er ook een Metsubsidie Foutlander (Mitsubishi Outlander) er naast te laden. Wat een mastodont… maar kennelijk ontwikkeld voor het nederlandse fiscale regime.

Vervolgens de terugreis aanvaardt, wederom door de landelijke omgeving over provinciale wegen. Thuis aangekomen, de auto geparkeerd en eens gewassen met de hand. Na zelf (op de fiets) boodschappen gehaald te hebben, de reis naar Utrecht gepland. Om goed te starten, heb ik besloten bij een 11kW laadpaal in Gennep, op het terrein van Dichterbij, de auto vol te laden terwijl ik een kleine broodlunch genoot nabij de auto. Het was toch zo’n heerlijke 1 november, niet waar?

De heenreis verliep op navigatie, en ik reed voornamelijk snelwegen (A73, A50, A15, A2, A27) naar Utrecht. Met de cruisecontrol op 90-95km/u is het een kwestie van laten rijden. Onderweg gaf de TomTom navigatie aan dat de bestemming buiten bereik ligt, maar de accu-indicator gaf aan dat bij bereiken van de bestemming ik nog ca. 40-50km actieradius over zou houden. Uiteindeiljk besloten om ook onderweg de ogen open te houden naar mogelijke laadplaatsen. Immers als ik met een 43kW AC-snellader mijn auto kan aftanken tot aan bestemming, dan scheelt dat ook laadtijd op het eindpunt. Al met al kwam ik langs diverse opties, maar deze lagen bijvoorbeeld net aan de andere kant van de snelweg. Uiteindelijk kwam Utrecht in beeld, en reed ik via de navigatie naar mijn bestemming. Hier kwam ik een uur te vroeg aan, dus heb gekozen om een nabijgelegen laadpaal op te zoeken. Via de applicatie van AC-lader.nl reed ik naar Hotel Mitland toe. Daar kon ik de eerst 3 uur gratis parkeren (en dus laden). Aan het einde van de gebouwen waren 2 parkeerplaatsen gereserveerd met 1 Ecotap laadpaal (en 2 aansluitingen). Parkeren, inpluggen, inchecken met mijn laadpas, en geduldig wachten. Met nog 15% laad-status /State of Charge, begon het laden erg snel, en voor ik het wist (in 40 minuten) zat deze weer op 99%. Goed om straks de eerste deel van de terugreis te starten.

Na de visite bij de kennissen in Utrecht, rond 20.00u de auto gestart en terugreis aanvaard. Rustig rijdend met weer 90-95km/u op de cruisecontrol kon ik nu toch kijken bij de laad-faciliteiten van AC-restaurant nabij ‘De Kroon’ op de A27. Hier geparkeerd, en aangesloten op de 43kW lader. Nadat ik mijn blikje frisdrank voor onderweg had opgedronken was de accu weer 100% vol (had in dat stuk, met name door accelereren en sluipend stadsverkeer al 15-20% verbruikt). Met een prognose van 140km actieradius op het display, voldoende om steady naar huis te geraken. Eind van de dag had ik ca 460km en 83kWh (inclusief laadverliezen (geschat)) verbruikt (181,2 Wh/km).

Uiteindelijk thuis de oprit opgereden en maar direct aangesloten op de OpenEVSE lader. Eigenlijk geen probleem dat laden in Nederland, en de lange afstand is ook goed te overbruggen. Wel zou het prettig zijn als naast een ‘tank-bord’ voor afslagen ook een ‘e-laad symbool’  geplaatst zou kunnen worden, dan kunnen elektrische voertuigen vlotter hier terecht, in plaats van vertrouwen op internet-applicaties. Al is de site van AC-lader.nl erg actueel voor de snellere laadpunten (22kW en hoger).

One thought on “Lange reisafstand overbruggen

  1. Stefan van der Eijk

    Het is misschien duurzamer om geen tank borden meer te plaatsen. Dan hebben we ook geen e-laad borden nodig. Praatpalen worden immers ook verwijderd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.