Range anxiety met de Zoe

IMG_0582Zaterdag 8 november weer een lange reis voor de boeg. Wederom vanuit Gennep naar Eindhoven voor de triathlon zwemtraining. En vandaar uit naar Lelystad, om bij collega blogger Martin Kleinman eens bij te praten en zijn Elga te bewonderen. Het zou een lange dag worden….

‘s Ochtends rond 7.30u naar Eindhoven gereden met volle acculading. Heerlijk rustig rijdend, binnendoor over de landerijen naar Eindhoven. Heerlijk, geen stress. Na klein uurtje rijden, bij de Tongelreep aangekomen de auto netjes geparkeerd en aangesloten op de (11kW) laadpaal. En daarna de training doorstaan. Bij terugkomst, een uur later, was ook de auto 100% geladen. En dan naar huis, om de zwemspullen te droppen en de reis richting Lelystad te aanvaarden.

Eerst maar weer volledig opladen aan de A73 ter hoogte van Haps, Hondsiep bij de snellaad-stations van FastNed. Terwijl de auto aan de lader hing, was het ongeveer 12.00u en dus nam ik van de gelegenheid gebruik om een lichte lunch te nuttigen. Daarna de reis vervolgd, met de cruisecontrol op 90-92km/u, over de A73, A50 (tot aan Apeldoorn) om uiteindlijk bij het FastNed station Palmpol binnen te rollen, letterlijk. Want ik had de grens van de accu-indicatie opgezocht. Vele alarmen gingen in de Zoe af, als mededeling dat de accu (bijna) leeg raakte. En nadat de 10km indicatie vervangen werd door ‘—‘ begon ik toch te knijpen… zou ik dan toch de sleepdienst van Renault moeten bellen voor een lift naar een laadpaal?

Met 5% restlading (volgens de App op mijn smartphone), de lader aangezet. En na een uur weer verder naar Lelystad. Daar aangekomen bij Martin, kwam hij al met een haspel aangerend 😉 In elk geval, helaas 2 uur later dan gehoopt/gepland gearriveerd dus een mooi rondleiding ontvangen van de Elga, die het gasverbruik drastisch beperkt en de vloerverwarming van warmte voorziet. Martin, hartelijk dank voor je rondleiding!!

Tegen 17.30u weer de terugreis aanvaard, en eerste punt was de accu opladen om bij de 43 kW snellader in Nieuwegein (A27 De Kroon) te bereiken. Ik zag dat er een 43kW snellader in Lelystad zelf zou staan, maar die kon ik niet traceren in de duisternis, ook niet na tijdelijk de parkeergarage te hebben bezocht (en besloten tijdelijk een 3 kW laadpunt te benutten). Met een beetje reserve verder gezocht. In de Boeierd bij een particulier zou een 22kW lader staan. Daar aangekomen bleek het een standaard ICU laadbox te zijn. Dan daar maar aftoppen en wachten op voldoende actieradius om Nieuwegein te bereiken. Na 1 uur wachten was er voldoende reikwijdte om daar te komen, en begon de terug reis. Tegen 20.00u Nieuwegein bereikt en de snellader aan gekoppeld. Terwijl de auto zichzelf aan het opladen was, heb ik maar een hamburger genomen en een cola gedronken. In klein half uur was de accu weer vol (tot 96%) en kon de terugreis vervolgd worden. Omstreek 2130u was ik dan eindelijk thuis, en met 10% restlading heb ik de auto aan mijn aansluiting gekoppeld.

Geleerde lessen

Probeer gewoon tijdens bezoek je accu op te laden, dat kan vertraging tijdens de terugreis besparen

Probeer goed te kijken waar 43 kW laders staan. De gemeenten en bedrijven plaatsen vaak met beetje geluk 11kW laadpalen, waar het soms gewoon praktischer is 22kW of meer te hebben. Dit geeft kortere laadtijden voor de elektrische auto, en er kunnen meer elektrische autos op 1 laadplek/parkeerplek bediend worden.

Al met al gaat de accu-indicatie van de Renault Zoe voorzichtig om met actieradius. Volgende keer probeer ik dat laadstation van Fastned via de A12 naar Nijkerk te bereiken ipv via Apeldoorn. Wel is 90km/u een mooie balans tussen snelheid en actieradius. Daarboven neemt het verbruik (OOK bij brandstof-auto’s) zeer veel toe!

Zaterdag is dus afgelegd:

Gennep-Eindhoven vv: 100km
Gennep – Palmpol – Lelystad: 180 km
Lelystad-De Kroon A27-Gennep : 163km
Totaal : 443km

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.