Zonsverduistering en zonnepanelen

320px-Nasaeclipse13nov2012De zonsverduistering heeft gisteren plaats gevonden, en helaas bevond regio Noord-Limburg zich in dichte bewolking. Hierdoor is het niet mogelijk om foto’s te maken of met de bekende brilletjes naar de zonsverduistering te kijken. Wat wel gelukt is, is het registreren van een van de effecten van zonsverduistering: het terugvallen van het vermogen van zonnestroompanelen.

Op mijn 3 deelsystemen, waarvan 2 zuidelijk zijn georiënteerd, en 1 op het westen, is duidelijk te zien hoe rond 10.39u het maximum van de zonsverduistering bereikt werd en de maximale terugval in vermogen op mijn zonnepanelen (in de afbeelding weergegeven met de lichtblauwe pijl). Van circa 270 Watt (door laaghangende dichte bewolking/mist) naar ca 24 Watt is het resultaat.

solareclipse-NL-2015

Zonsverduistering op een zonnestroomsysteem te Gennep.

In elk geval viel er door de spindoctoren van netwerkbedrijven weinig resultaat te boeken: het lichtnet draaide mooi as usual op 50Hz frequentie, geen uitvallende netwerken te bekennen. Zelfs de duitse zijde had het mooi op gevangen: het vermogen zakte wel drastisch in van de opgestelde en bemeten PV systemen, maar zeker geen uitval/black out en elektrische auto’s die als backup zouden moeten dienen. Dat laatste zou in Nederland nog weinig zoden aan de dijk zetten, want er rijden nog onvoldoende elektrische auto’s rond. En daarnaast rijst de vraag of de eigenaar van de elektrische auto en accu wel zo graag ‘gratis’ hun accu ter dienst stelt, waarbij extra gebruik door het net mogelijke degradatie /slijtage van de accu  kan optreden. Dus dank je wel Tennet voor het monitoren van het landelijk (hoogspannings)net 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.