Gemeente Gennep, middenstand en elektrisch rijden

logo_gennepOp vrijdag 24 april wordt in Venray door de gemeente Gennep een workshop gehouden, gericht op ondernemers rondom het thema elektrisch rijden. Nobel streven, zouden meer mensen en bedrijven gehoor aan moeten geven 😉

Toch ben ik benieuwd wat de gemeente ZELF nog gaat verzorgen (of moet ik schrijven “ontzorgen”?).

Want de elektrische auto zal in gemeente Gennep ook moeten kunnen opladen. En niet iedere burger heeft een eigen oprit met (te plaatsen) laadfaciliteiten. En de gemeente heeft nog maar een zeer beperkt aantal openbare laadpalen voorhanden…

Enige adviezen hoop ik dat ze wel ten harte nemen:

 • Zorg dat de openbare laadplekken duidelijk gemarkeerd zijn;
 • Verzorg actief informatieverstrekking rondom gebruik en functie van de laadplekken (dus niet parkeren voor ‘fossiele brandstof auto’s, en als je een elektrische auto plaatst dan dient deze daadwerkelijk ook te laden) zowel naar berijders van elektrische auto’s maar vooral ook aan de overige burgers (en laat de BOA’s ook de wetgeving nader bekijken).
 • Orienteer op de toekomstige ontwikkeling en de toename in elektrische auto’s en richt hierop alvast je laadpunten op in. 11kW vermogen is minimaal, maar beter is 22kW te opteren. In eenkorte tijd kan een geparkeerde elektrische auto voller opgeladen zijn. De laadsnelheid wordt overigens bepaald door de auto zelf, en dus zal een Renault ZOe tot 43kW 3-fase kunnen innemen, waar een Metsubsidie Foutlander (Mitsubishi Outlander PHEV) het druppelend doet met 3,7 kW vermogen, sneller kan ie niet (standaard, er is een snellaad-optie voorhanden (Chademo)).
 • Verzorg alvast de mogelijkheid om langs het trottoir te parkeren in parkeervakken en burgers hun laadsnoer over het trottoir naar hun woning te leiden.
 • Op plaatsen waar elektrische auto’s langere tijd geparkeerd kunnen staan (zoals in woonwijken): positioneer de laadpalen zo dat je met 1 laadpunt in het midden van 2 (of 4) parkeerplaatsen staat. Dan kan hoe dan ook gebruik gemaakt worden van opladen tijdens ‘stilstand’ (en is een 11kW laadpunt ruim voldoende).

Ben je ondernemer? Denk dan alstublieft er aan om de laadpunten goed bereikbaar (ook buiten sluitingstijd) te houden. En… bij gebruik zijn er vele bestuurders die tijdens de laadsessie een tank-beurt registreren via ChargeMap, een europese database van laadpunten en hun gebruik. En vaak staat uw bedrijf er toch herkenbaar bij op, wat ook weer mensen/elektrische auto’s aantrekt 🙂

3 thoughts on “Gemeente Gennep, middenstand en elektrisch rijden

 1. Jeroen Haringman

  In mijn ervaring luisteren gemeenten niet zo goed naar duurzame bloggers, maar je weet nooit!

  Ik had alleen in een blogpost niet dat naamspelletje met de Outlander gespeeld, maar dat is mijn smaak 🙂

 2. Jeroen Haringman

  Ja, dat klopt, maar ik denk niet bij de doelgroep die je met je artikel denk ik hoopt te bereiken. En sowieso, in een serieus overtuigend artikel (zoals dit) had ik het niet gedaan.

  Maar je weet dat ik ‘m op zich hilarisch vind 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.