ZonPHP monitoring gekoppeld aan PV Output

pvoutput-25032012-3120wpIk ben zelf geen programmeur van beroep en ‘code kloppen’  dat is ook al weer heel wat jaren geleden. Als het al programmeren was, deed ik dat in TurboPascal of GWBasic. Echter PHP is mij onbekend.

Met het bekijken van PVoutput en mijn ZonPHP database is het (achteraf uiteraard) een ‘eitje’ gebleken om deze informatie van de EMU S0-monitor naar mijn MySQL database door te sluizen naar PV output in Australië.

In PHP heb ik het script wat elke 4-5 minuten de data overzet uit de EMU monitor naar de database uitgebreid met:

 • mijn persoonlijke PV output sleutel & gebruikers-identificatie;
 • De 3 geregistreerde PV systemen;
 • Het huidige gemeten vermogen (in Watt), per systeem;
 • De huidige productie (in Watt-uur), per systeem

De update naar PV output stuur ik via een AddStatus verzoek door via hetzelfde script wat de data overhaalt lokaal. Wel heb ik moeten puzzelen om dezelfde tijdstip-notatie door te ‘leiden’  naar PVoutput. Een simpel ‘now=timedate…’ statement geeft zeker op de minuten/seconden een afwijking t.o.v de geregistreerde informatie in mijn SQL database. Grootste uitdaging had ik zelf om uit te zoeken hoe het resultaat van de query in PHP, verder bewerkt moet/kan worden om tot een juiste syntax naar PVoutput te komen.

Al met al, 3 systemen in Limburg zijn ook zichtbaar te volgen via PV output. Zoek gerust rond naar ‘Renewable Energy Now”

Systeem op zuid-zijde (ca. 3kWp)

Systeem op zuid-zijde (ca. 1140 Wp)

Systeem op west-zijde (ca. 570Wp)

2 thoughts on “ZonPHP monitoring gekoppeld aan PV Output

 1. roelof

  ik zie dat je 3 systemen in zonphp staan
  ik heb 2 csv files van 2 omvormers
  welke instelling in zonphp gebruik je hiervoor
  Invullen_gegevens_
  heb je ook een voorbeeld van een csv file

 2. Niels Thijssen Post author

  @Roelof: dank voor je reactie. In het kort werkt het als volgt: mijn 3 S0-impuls kWh-meters aangesloten op de 3 verschillende omvormers worden geregistreerd door de Zwitserse EMU S0 9-kanaals logger met een interval/sampling van elke 5 minuten. Het resultaat wordt tijdelijk in een .CSV bestand weggeschreven in een formaat per regel van ‘datum-tijd tellerstand_systeem_1 tellerstand_systeem_2 tellerstand_systeem_3.
  via een CRON job bij mijn provider wordt deze uit mijn EMU S0 uitgelezen, en per systeem in de daarbijbehorende tabel met systeemnaam opgeslagen. Daarna zal ZonPHP de grafieken regelen/verzorgen. Hopelijk beantwoord ik je vraag hiermee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.