Winterbanden op de Renault Zoe

Zoe-Advanti-Nepa

Renault Zoe met Advanti Racing Nepa velgen (15 inch)

Vorige week heb ik voor de Renault Zoe winterbanden aangeschaft. Zeker omdat ik ook op steenworp afstand van de duitse grens woon, en ik voor mijn dagelijks woon-werkverkeer afhankelijk ben van een auto is dit een deel van mijn mobiliteitsoplossing. Hoe graag ik ook met OV zou willen reizen, helaas wordt dat regionaal en gemeentelijk verre van goed en optimaal uitgewerkt.


De originele velgen (Renault TechRun, 17 inch 205/45/17) hebben nu ruim 30.000km achter de rug en worden gereinigd en opgeslagen. Ik overweeg zelfs verkoop. Als winterbanden-combinatie heb ik gekozen voor een smallere winterband, de Continental TS850 in de maatvoering 185/65/15. Dit rubber is gemonteerd op een velg (met TüV keurmerk) van de fabrikant Advanti Racing (model velg is de Nepa in zilveren/alu kleurstelling).

Na plaatsen van de velgen (gemonteerd op 3 november j.l.) een stukje gereden en direct vielen enkele zaken op.
Het sturen (de kracht nodig om te sturen) is vele malen lichter geworden. Verder is het rolgeluid in de auto stukken minder luidruchtig dan op de Michelin Primacy 3 banden (die overigens normaal slijtagepatroon hebben, geen cuppen e.d.). Uiteindelijk heb ik de velgen met een momentsleutel vast gezet op 110Nm aanhaalmoment, en de bandenspanning op circa 2,8 bar geplaatst (ca. 40PSI)

Wat het effect gaat hebben op het verbruik dat moet ik nog ondervinden. Na plaatsing van de winterbanden heb ik op Spritmonitor hier een notitie van gemaakt en de laatste brandstofdetails (elektriciteitsverbruik)ingevuld. Ik ben benieuwd wat dit voor trend opleveren zal als ik nu een week hier met de nieuwe winterbanden rondrijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.