Atag Qsolar online monitoring vervolg

Nadat de zonnestroompanelen gemonitord worden voor opbrengsten en gedrag, is het al een lange wens om ook mijn zonneboiler systeem te volgen. Eerdere experimenten met o.a. Arduino microcomputer mochten niet echt succes hebben, maar nu mag ik trots zijn dat mijn wens nu in vervulling is gegaan: de zonneboiler wordt bemeten!

De basis is de Raspberry Pi 3b microcomputer, waar een unix-variant als besturingssysteem op draait. Middels een weerstand van 4k7 Ohm en wat bekabeling wordt via RJ11 connectoren een 7 tal sensoren er aan gekoppeld. De sensoren (hier niet configureerbare DS18S20) meten behoorlijk nauwkeurig in een gebied van -55 graden Celsius tot +125 graden Celsius . In de range van -10 tot +85 graden Celsius bedraagt er een onnauwkeurigheid van +/- 0,5 graden C.

Elke minuut volgt het uitlezen, en wordt een grafisch bestand (hier GIF-formaat) weggeschreven welke nu op de website te zien is:

Atag Qsolar monitoring

Ik heb nog wel wat afwerking te gaan, zoals plaatsing van de sensoren aan de bovenzijde van het buffervat en dergelijke. Ook ben ik benieuwd hoe de grafiek wordt op langere termijn, want ik ben benieuwd of de code ook in staat is e.e.a. op te schonen na een (lange) tijd.

Maar… het eerste resultaat is er 🙂 Verdere informatie zal in de rubriek/menu van de Qsolar monitoring te zien zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.