Accu vervangen

Met 71.000km heb ik besloten de accu te vervangen naar aanleiding van de gele signalering in maart (die traden toen 4-5 keer op na de eerste constatering).

Het gaat hier wel over de 12V boord-accu, die vervangen wordt. Dus helaas nog niet de 22kW accu waarop ik nu rijd met de Zoë. En nu vervangen omdat dit mijzelf goed lukt.

Hieronder een aantal tips die ik graag deel als je zelf (op eigen risico en gelegenheid) de auto-accu wilt vervangen…

Het vervangen van de boord-accu is circa 20 minuten werk, afhankelijk van je gereedschap en behendigheid met sleutelen 😉

Gebruik een 10mm dopsleutel om de klemmen rond de polen los te draaien. De volgorde om de accu-klemmen te lossen is eerst de negatieve pool, en vervolgens de positieve pool te ontkoppelen.

Om iets meer te manouvreren, kun je ook nog onder de rode (losse) afdekplaat de rode kabel losdraaien met eveneens een 10mm dopsleutel.

Het pakket met zekeringen wat onder deze rode afdekplaat zit kan je vervolgens losklikken van de accu en naar rechts leggen/plaatsen.

De voet van de accu zit ook met 1 klemverbinding vast. Maak deze los met een Torx/20/25 of dopsleutel 13/14.

De accu kan pas eruit gehaald worden als het reservoir met koelvloeistof verplaatst wordt. Verwijder 1 plastic borgpinnetje, en schuif het reservoir 1-2 cm naar links. Nu komt deze vrij en kan 4-5 cm naar beneden geplaatst worden. Nu kan voorzichtig de accu eruit getild worden.

De nieuwe accu: let op of er transportpluggen verwijderd moeten worden. Bij mijn Varta C22 accu waren er 2 aanwezig. 1 ervan is verwijderd en daar is het overstort-leiding aangesloten. Je kan voor je eigen administratie met watervaste stift de accu beschrijven met km-stand en datum vervanging.

Bevestig eerst het klemstuk aan de voet. Je kan de betreffende bout ook voorzien van een beetje vet. Draai deze handvast aan (vast=vast, dus niet overdrijven).

Monteer vervolgens eerst de positieve pool aan het zekeringenpakket. Ook hier vast=vast, dus met beleid bevestigen. Daarna de negatieve pool monteren, waarbij je 1 in beweging de aansluiting op de pool moet drukken. Mocht e.e.a. geknetter opleveren, dan kan een storing op het dashboard je deel zijn. Oplossing is dan: de auto 5 minuten afsluiten en wachten tot deze in slaap is, en daarna de negatieve pool verwijderen en opnieuw klemmen (zonder elektrisch geknetter).

Als alles goed is, is de Zoe weer gebruiksklaar. Start de auto en kijk of er geen foutmeldingen meer zijn. Alles blijkt dat e.e.a. vlekkeloos werkt, kun je als laatste de beide accu-polen voorzien van een beetje zuurvrije vaseline, ter voorkoming van oxidatie.

De oude accu gaat naar de chemokar voor verder verantwoord te worden hergebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.