PV optimizer ervaring, de Hosola Plus 350 getest

Hosola Plus 350 power optimizer

Hosola Plus 350 power optimizer

Aangezien ik al enkele jaren mijn 3 zonnestroom-installaties monitor, valt er altijd wel wat op om te verbeteren. Zo is de installatie met 6 Suntech STP190-18U/b panelen op het zuiden, gemonteerd onder mijn dakkapel, helaas al enkele jaren slachtoffer van slagschaduw. De slagschaduw zat er al vanaf plaatsing op, waarvan de bron de woning 1 huis verder is, maar met de aanbouw en dakopbouw van de buren is het nog een tikkeltje erger/groter geworden. Niet dat ik er wakker van lig, maar toch… niet optimaal 😉

Nu de prijzen van optimizers per PV-paneel dalen, trof ik van fabrikant Hosola de Hosola Plus 350 serie aan. Deze module is een individuele MPP tracker, die bij slagschaduw op 1 paneel maatregelen treft om een optimale productie te behouden ten opzicht van een systeem zonder deze techniek. En voor circa 55 euro per module is het relatief toch betaalbaar als je 1 of 2 panelen hebt dit geraakt worden, en die te combineren is met elke PV-omvormer.

Hierbij dus mijn ervaringen…

De situatie

Met ZonPHP heb ik dus al jaren meetgegevens verzameld van de systemen. Mijn beste productie dag in april volgens ZonPHP is begin april 2013 alweer voor de Suntech-installatie. Kijkende naar de tijdstip van slagschaduw, dan is dat na het opstarten van de omvormer tot en met ongeveer 10.20u-10.30u. Daarna zie je de productie een grote sprong maken en verder normaal verlopen.

De Suntech panelen zijn aangesloten op een SMA Sunnyboy 1100 op 1 string.

De montage

De montage van de Hosola Plus module is relatief eenvoudig. De 4 kabels zijn geleverd ‘plus’ en ‘min’. Helaas ontbreekt een installatiedocument bij levering, danwel op de website van deze leverancier. Maar met nuchter denken kom je ver: deze MPP tracker moet parallel op het (beschaduwde) PV-paneel gemonteerd worden.

Het groen gemarkeerde paneel is nu voorzien van een power optimizer.

De kabels van de beschaduwde PV-paneel worden aangesloten op de korte kabels van de Hosola Plus module

De kabels van de string van panelen worden aangesloten op de lange kabels van de Hosola Plus module

Mijn Suntech STP190-18U/b paneel matched qua vermogen, Vmpp en Impp prima met de specs van de Hosola Plus 350

Hosola Plus 350 Suntech STP190
Max. vermogen 350W 190W
Vmpp 10-50V 26V
Impp 10A 7,31A
Isc 10A 7,89A

De meting

ik heb ZonPHP gebruikt om de data rond het schaduwprobleem in de ochtend zichtbaar te maken met de top-dag van 2013 en vandaag, 9 april (een zonnige dag met heldere hemel hier in Noord-Limburg):

zonder MPPT op beschaduwd paneel [Watt] met MPPT op beschaduwd paneel [Watt]
Tijdstip 2-apr-2013 9-apr-2017
9:50 72 132
9:55 84 132
10.00 72 144
10.05 84 192
10.10 84 408
10.15 84 456
10.20 84 456
10.25 216 516
10.30 564 552

Slagschaduw met en zonder power optimizer

Na 10.25u speelt de slagschaduw niet meer (verdwijnt van het paneel), en zal de string normaal werken. Hier meet ik nog een verschil, maar dit kan ook zeker te maken hebben met de weersomstandigheden:

Wel geeft weerverleden.nl (meetpunt Volkel, ca 20 km van mij vandaan) aan over 2 april 2013:

  • koude dag van 3,3 ˚C en gevoelstemperatuur van -1,1˚C (minimum -2,7˚C en maximum 8,8˚C)
  • er viel geen neerslag,
  • het was een onbewolkte dag.

Een flink contrast met de situatie nu (9 april 2017), waar het  nu beduidend warmer is (buitenthermometer geeft 18˚C aan), er ook geen neerslag nog gevallen is, en we een heldere hemel hebben (onbewolkt).

Oordeel

Maar kijkend naar de invloed van een paneel en een individuele tracker is de eerste ervaring positief te noemen, en qua prijs-kwaliteit is het het overwegen waard om enige maatregelen te nemen tegen de effecten van slagschaduw te beperken. Zelfs met power optimizer op een of meerdere beschaduwde panelen is het het effect van slagschaduw niet helemaal te verhelpen, maar de invloed ervan wordt wel drastisch minder op het gehele PV-systeem. Al is een optimale (slagschaduwvrije) plaatsing van een paneel altijd te verkiezen boven technische oplossingen 😉

One thought on “PV optimizer ervaring, de Hosola Plus 350 getest

  1. Pingback: Second power optimizer Hosola Plus 350 installed | Renewable Energy: NOW!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.