Terugblik april 2010

Weer een maand om de zonne-boekhouding af te sluiten 😉 Zo te zien lengen de dagen, en gaat de lente goed zijn intrede doen: de heg schiet in het groen, en groeit als kool! Helaas wel last van enkele katten die loslopend (van derden) in mijn tuin schijten 🙁 maar qua zonnestroom-productie gaat het vele malen beter: deze maand heb ik 144,29 kWh/kWp geproduceerd (ofwel: zo’n 246 kWh uit 1.710 Wp geperst). Zover ik in mijn statistieken zie is dat een uiterst goede maand geweest! Sterker nog: de beste april-maand sinds 2006, sinds de eerste panelen geplaatst zijn!

Gelukkig is er vandaag op Koninginnedag al wat regen gevallen, maar qua droogte mag het nog wel even doorregenen: dan spoelen de zonnestroompanelen ook weer schoon van stof en vogelpoep (al heb ik deze maand wel 2-3 keer de panelen schoongepoetst… wat ook kan helpen op warme dagen (=afkoelen van de panelen bevordert de productie) om ook het stof er af te halen (heldere plaat = meer zonneinstraling op de gevoelige PV-cellen, dus ook meer opbrengsten).

2 thoughts on “Terugblik april 2010

  1. eric

    je was ietsje te vroeg met het plaatje van sonnenertrag, nu zijn de meesten wel geupdate/aangevuld voor april.

  2. Niels Post author

    @Eric: ik heb zojuist nogmaals het grafiekje gegenereerd en geupload. De grafiek die nu zichtbaar is bevat de data van enkele collega-PV-bezitters in den lande (t/m 1 mei, 12:45u).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.