ALV ODE in de watertoren van Bussum

Vandaag de algemene ledenvergadering van ODE (Organisatie voor Duurzame Energie) bezocht, en weer genoten van de aanwezigen. Een vijftigtal leden is veilig aangekomen, deels met eigen auto, deels met openbaar vervoer (het station ligt op steenworp afstand). Als plaats is de watertoren van Bussum gekozen: een historisch monument wat gerestaureerd is en een multifunctionele indeling heeft gekregen. Een kleine indruk van dit gebouw is hierboven op de foto terug te vinden.

De watertoren van Bussum

Wat maakt dit gebouw nu zo bijzonder? Wel, het is ingrijpend gerestaureerd, waarbij het buffervat op de toren is vervangen door een glazen variant waar enkele vergaderruimten zijn gecreeerd (uitkijkend over een wijds uitzicht).

In de aanbouw zijn vele technieken toegepast. Op het dak staan een 16-tal zonnestroompanelen opgesteld. In de kelder is een WKK (warmtekrachtkoppeling) gerealiseerd, die gestookt wordt op frituurvetten als brandstof (uiteraard gereinigd en gezuiverd zodat  deze smurrie geen storingen kan veroorzaken). Op de watertoren is een windmolen geplaatst, goed voor ca. 8.000 kWh op jaarbasis aan duurzame, lokaal geproduceerde elektriciteit.

De sanitaire voorziening is aangesloten op een natuurlijk filter, op basis van helofyten. Hiermee wordt een zeer groot deel van het gebruikte water hergebruikt na zuivering door die biologisch filter.

De kelder had overigens een paar parkeerplaatsen speciaal ingericht voor elektrische auto’s: het stopcontact was goed bereikbaar! Als demonstratie had Jeroen Haringman een elektrische auto te leen gekregen, die daar prachtig stond te laden (en ook lekker na de vergadering mee kon komen in het dagelijks verkeer). Meer hierover kun je op Jeroen’s website (www.solarwebsite.nl) lezen over zijn ervaringen met de Tazzari Zero.

Wat ik zelf als vraag had gesteld was: “hoe reageerden de omwonenden in Bussum op dit innovatieve en duurzame renovatieproject?”. Tot mijn verrassing waren de bewoners in Bussum er positief over: men zag het zelfs als een aanzienlijke verbetering in de omgeving, en was men zelfs trots op de genomen maatregelen.

Dit resulteerde voor dit kantorencomplex de eervolle vermelding: duurzaamste kantorengebouw van Nederland.

Ter indicatie: het rijkswaterstaatgebouw in Terneuzen heeft een MIG-score van 323 punten. Deze watertoren heeft een score van > 1.000 punten vastgesteld door GreenCalc+. (ze hebben het exacte getal genoemd, ik meen iets van 1.078 punten). MIG is afkorting voor Milieu Index Gebouw.

Voor meer informatie over de vele bijzondere punten binnen de watertoren van Bussum, kun je terugvinden op de website: www.watertorenbussum.nl

Na de rondleidingen ben ik in de groep van Bouw meegegaan, en hebben we onze ervaringen elders kunnen uitwisselen. Al met al een groep betrokken actieve en bewuste mensen uit onze samenleving! Leuk!!

Na de kennismaking met enkele bekenden (Jeroen Haringman (www.solarwebsite.nl), Martin Kleinman (www.familie-kleinman.nl) , Peter Segaar (www.polderpv.nl), Ernst Vuijk, Floris Mokveld (www.duurzaamroermond.nl) en Berend Wagenvoort (www.herbergpv.nl) is de dag verder voorbij gevlogen. Zeker naderhand na een tweede bezoek (en koffie) bij Martin Kleinman lag er nog een fikse trip terug naar Limburg.

Al met al : een mooi middag gehad, en contacten gelegd en aangehaald 🙂 Nu hopen dat meer gebouwen zo’n duurzame renovatie gaan krijgen! Immers: nu kan je als pionier naar voren komen, straks als je te laat bent rest alleen de tweede plaats (of: eerste verliezer 😉 ).

Dus mensen (burgers & overheden): voorwaarts! Aan de slag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.