Spelen & verwarmen met de Qsolar

Nu de koude echt zijn intrede doet hier in Limburg, een mooi moment om te gaan ‘fine-tunen’ van het CV_deel. De vorige HR-ketel (Intergas Kombi Kompakt HR22) liet ik s’ nachts terugvallen naar 12ºC, en opwarmen naar 19-19,5ºC. Nu de eerste winter met de Qsolar gaat starten, heb ik voorheen de afgelopen weken een verwarmingsschema gehanteerd van een nacht-terugval op 12ºC en opwarmen naar 19ºC. Soms lukte het niet om optimaal met de normale radiatoren de gewenste temperatuur te bereiken. Een terugval in de nacht/afwezigheid naar 17ºC ging al beter (logisch: minder bij te stoken).

En wat blijkt?

Bij het eerste regime van  12ºC naar 19ºC leverde een verbruik op (ongecorrigeerd met graaddagen) van 25 m³ op in een week tijd.

Bij het nieuwe regime van 17ºC naar 19ºC gaf in een week (deze afgelopen week) een verbruik op (wederom ongecorrigeerd met graaddagen) van 35 m³. Echter, zover ik me kan herinneren is de periode van zaterdag 20 november tot en met vrijdag 26 november aanzienlijk kouder geweest dan de week ervoor (zaterdag 13 november tot en met vrijdag 19 november.

Ik ga straks nog de graaddagen van regio Volkel erbij betrekken om het verbruik zuiverder te maken voor een beter vergelijk.

Voor deze komende week laat ik de nachtstand terugvallen naar 15ºC.

3 thoughts on “Spelen & verwarmen met de Qsolar

 1. Eric

  als je een lekker texels dekbed koopt, en smorgens toch naar je werk gaat kan je ook terugvallen op de vorst protectie in de qsolar.
  als je dan inregelt dat een uur voor je thuiskomt het huis weer 17c is dan is dat dekbed…

  zo terugverdient hahahaha
  zoals youp zei : wat koop ik ervoor : een dekbed

 2. Marjon

  Zolang je het nog niet gecorrigeerd hebt naar graaddagen zegt het niets. Ons gasverbruik is de laatste 2 weken 30% lager ten opzichte van vorig jaar (gecorrigeerd naar graaddagen)!!! En dan nog ligt het hoger dan jouw gasverbruik, dus genoeg werk te doen nog.

  @Eric: nog beter: een bamboedekbed kopen ;-). Na de bamboedekbedhoezen hebben wij nu ook bamboedekbedden. Door de thermowerking hebben we nog steeds genoeg aan het zomerdekbed, het ademt veeeeeel beter en valt om je heen als een donzen dekbed. Ik val in herhaling, maar wat is dat bamboe toch super!

 3. Eric

  maar bamboe…. komt van verder.. ik woon in alkmaar en texel is 40km verderop.
  das ook duurzaam, ik heb hem zelfs op texel gekocht…mmmm wat lekker warm is tie.
  maar bamboe is verder ook prima natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.