Realtime monitoring

Zojuist sinds een uurtje is de omvormer van mijn zonnestroominstallatie gekoppeld aan het internet. Hiermee kan ik nu aan iedereen laten zien hoe de installatie zijn werk doet, en kunnen mensen in het land/op de wereld vergelijken.

Qua grafieken kan ik nog een hoop aanpassen, waarbij sommige grafieken met een interval van 15 minuten ververst worden. De techniek? Redelijk ‘low-budget’ op basis van een micro-computer (Arduino Duemillenova), een interface voor aansluiten op Ethernet-bekabeling, wat software en een S0-signaal van mijn zonnestroom-groep.

Natuurlijk is e.e.a. nog meer uit te breiden (gas-verbruik, water verbruik etcetera), maar voorlopig heb ik hier genoeg aan!

De realtime informatie is onder het kopje “Realtime” terug te vinden op deze website. De komende tijd zal ik de Arduino netjes inbouwen en afmonteren (momenteel hangt deze nogal provisorisch aan elkaar, en zojuist heb ik de verbindingen naar de arduino gesoldeerd (dat kan evt. een glitch in de data teweegbrengen.

Nogmaals dankwoord aan Martijn Hoek en Sander Kerkhoff voor de assistentie die ik heb gekregen.

3 thoughts on “Realtime monitoring

 1. Eric

  Hoi Niels,

  Kan je wat foto’s plaatsen van de hardware? Ik ben wel benieuwd hoe dat er uit ziet.

  Eric

 2. Niels

  Inmiddels werkt ook de mail-functionaliteit die dagelijks een rapport aanleveert met daarin de dagproductie, piekmoment (en tijdstip op de dag), en normering naar Wh/Wp.
  Eerstvolgende rapport wordt straks om 23:00u verwacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.