Permacultuur, mijn eerste oogst

Zojuist bij thuiskomst de eerste oogst van kleine tomaatjes geplukt! En dat met ca. 3 weken dat de moestuin op basis van permacultuur is opgezet.

De overige groenten beginnen ook aan te slaan: ik zie dat de prei al wat vorm krijgt, de spinazie steekt al fris groen uit de grond. Uiteraard nog geen pruim, appel of peer geplukt, maar daar tel ik het eerste jaar zeker niet op.

En hoe smaakt het? Tja… op een of andere manier zit er meer smaak aan, en zeker geen water-smaak 🙂 Dus ik hou de moed er in. En onkruid? Dat is er nog niet. Wel de kleine plantjes om bijen te lokken beginnen te ontkiemen, die moet je nog niet aanzien als onkruid!

 

2 thoughts on “Permacultuur, mijn eerste oogst

 1. Wim

  Bijen en hommels zijn dol op klaver. En lavendel met die grote bollen boven op.
  Heb je dat in je tuin staan?
  Dit jaar bijna geen bij gezien. Hoofdzakelijk Hommels.
  Blijkbaar gebruiken de boeren hier in de buurt veel van het het in Nederland toegestane clothianidine . Zelfs als ze water drinken met een zeer lage concentratie leggen ze al het lootje.
  Clothianidine is inmiddels al verboden in Duitsland, Frankrijk, Italië en Slovenië.

 2. Niels

  @Wim: ik heb al een jaar of 4 een flinke strook met lavendel bloeien. Wat voor ras/soort weet ik niet, maar het ruikt heerlijk en wordt goed bezocht door hommels en bijen. Prettig om te weten dat deze insecten mij nog nooit gestoken hebben en oog hebben voor de lavendel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.