Update permacultuur moestuin

Sinds enige maanden is na een middag ploeteren (dank jullie allemaal, Transition Town Eindhoven) mijn nieuwbouw-tuin met grind omgetoverd naar een moestuin. Toen nog met zielige (‘zijn ze nog levensvatbaar?’) stekjes & zaad, verse aarde, compost & voedingsstoffen de bakken gevuld en gewacht. En zie nu: een grote begroeide moestuin, vol met prei, aardbeien, rucola, radijs, tomaat (to name a few).

Uiteraard moet ik binnenkort ook de beukenheg (of is het beukenhaag?) snoeien, met daarnaast ook nog een lading lavendel. Genoeg snoeiafval, wat uitstekend gebruikt kan worden voor compost in de moestuin. Na het afslenteren van tuincentra toch mijn kans gegrepen op Marktplaats.nl en daar een compostvat gescoord voor een paar euro in het nabij gelegen Milsbeek. Hij blij (ton UIT de tuin), ik blij (ton IN de tuin). Ik moet deze ton nog wel even goed plaatsen, waaronder het anti-worteldoek tussen de grind en bodem verwijderen. Het compostvat is inmiddels geplaatst, op een paar stoeptegels vrij van de ondergrond, het worteldoek is verwijderd en het eerste snoeiafval (aardbei-uitlopers, takjes van de vijg, en wat uitgebloeide planten zoals o.a. lavendel) zit er in.

2 thoughts on “Update permacultuur moestuin

  1. Gert

    Ziet er goed uit! Ik heb er 2 van 450L zorg er voor dat hij goed in de zon staat en regelmatig een emmer water toevoegen.
    Dan sta je er versteld van dat het vat nooit vol komt.

  2. Niels Post author

    @Gert: het compostvat staat redelijk beschut, en zal vanaf ca. een uur of 9 zon opvangen, tot een uur of 2.
    Het toevoegen van water is iets wat ik vooralsnog niet doe, laat eerst maar eens het composteer-proces tot gang komen. Te veel water toevoegen kan zover ik las ook averechts werken (met oog op geurvorming).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.