Opname waterverbruik

Sinds vorig jaar de Qsolar geplaatst is, douche en badder ik er van harte op los in heerlijk en eerlijk zon-thermisch verwarmd water. En breng mijn woning er mee op temperatuur met de CV-ondersteuning, niet geheel onbelangrijk (zo niet: HET belangrijkste, aangezien ik de warmtevraag daar het meeste nodig heb). Maar… wat doet het met het waterverbruik?

WML heeft vandaag zijn verzoek gepost om de meterstanden door te geven. En voor de komende nota (rekening volgt ofcourse) is er 37 m³ water verbruikt. Doorsnee zat ik jaren rond de 25 m³ (zo uit het blote hoofd), dus wel een fikse stijging. Maar… het is dus zonverwarmd, en dus kost het niets meer dan een koude douche 😉

Mag ik wel opmerken dat ik vanaf mei van werkgever veranderd ben, en dus dagelijks (in de ochtend en avond) na al het fietsen douche. Iets wat voorheen 1x per dag was en ik met een lease-auto mij moest verplaatsen.

2 thoughts on “Opname waterverbruik

 1. Harm Otten

  37m³ water per jaar is dus gemiddeld 100 liter water per dag. Je kan het verbruik makkelijk omlaag krijgen als je regenwater zou opsparen en dit voor de toiletten gebruiken. Want met elke spoeling gaat er 6 tot 10 liter schoon drinkwater doorheen.
  Maar het is goed dat je eerst het verwarmen van water hebt aangepakt, want dat kost veel meer energie!

 2. Niels

  Dat is vooral te wijten aan het douchen, om stagnatie tegen te gaan.
  Niet gebruiken = verloren. Dus dan maar s’ochtends en s’ avonds heerlijk schoon.
  Toiletten zijn reeds voorzien van spaarstanden en die benut ik ook. Daar valt weinig aan te winnen. En met emmertje regenwater sjouwen kan, maar kom op zeg… laat de rest van Nederland maar eerst eens uit het fossiele denken ontstijgen voor men een wijzend/bezwarend vingertje wijst 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.