IKEA Ledare GU10 4 Watt

Vandaag bij de IKEA een aantal LED_lampen gekocht. Momenteel hangen in de keuken 3 Philips Energy-savers van 7 Watt per stuk. En gezien de vriendelijke prijs van IKEA (€5,99 per stuk) een poging om eens te zien hoe deze lampen bevallen.

Qua levensduur kan ik uiteraard nog niets melden: ze werken momenteel allen zoals een lamp behoort te doen. Uiteraard heb ik met een watervaste stift de datum van ‘montage’ of inbedrijfname genoteerd, dus dan kan ik vrij nauwkeurig achterhalen of ze zeer lang er in zitten.

De Philips Energysavers/Esavers zijn elk 7 Watt per stuk, dus 21 Watt totaal in de keuken voor het lichtpunt.

De IKEA Ledare zijn 4 Watt per stuk, dus 12 Watt na vervanging.

Bij een energieprijs, all in, van 23 eurocent/kWh en 5 uur brandtijd per dag (s’ ochtends, s’avonds) verbruiken de lampen in oude en nieuwe situatie:

365 dagen x 5 uur x  (3x 7 Watt) = 38,3 kWh voor de Philips Esavers 7Watt (kosten op jaarbasis: EUR 8,08)

365 dagen x 5 uur x (3x 4 Watt) = 21,9 kWh voor de IKEA Ledare 4 Watt (kosten op jaarbasis: EUR 5,03 )

Uiteraard even de opmerking: hier is geen rekening gehouden met vakantiedagen/perioden, dus het aantal dagen per jaar zal in werkelijkheid lager zijn. Hoe veel lager, dat verschilt per situatie (gezin, samenstelling gezin etc.).

Kleur van de IKEA Ledare is iets warmer dan de Philips Econic 3 Watt LED lampen die ik ook heb (maar dan in de woonkamer boven de zithoek en de eetkamertafel). Of ze dimbaar zijn, geen idee aangezien ik eigenlijk elke dimmer probeer te voorkomen en gewoon het juiste vermogen (wat doelreikend is voor sfeer en gezelligheid danwel om te lezen/werken) te kiezen.

Overigens, wees gerust, de overgebleven (werkende) lampen blijven in mijn bezit. Hetzij als reserve-lamp (het is lastig om ‘s avonds naar de winkel te rennen buiten openingstijden) of misschien kado te doen aan starters die net een woning/appartement betrekken.

En denk er aan: als spaarlampen en LED-lampen defect raken, niet in de vuilcontainer maar gewoon inleveren bij het inleverdepot bij je gemeente (klein chemisch afval) of in de winkel in de daarvoor bestemde afvoer-tonnen!

Technische details van de Ikea LEDARE GU10 lamp (afkomstig van de produktinformatie!):

Stralingshoek: 38 graden
levensduur/brandduur: 20.000 uur
diameter: 50 mm
lengte: 52 mm
Binnen 1 seconde na inschakelen op volle sterkte
Schakel-duur: meer dan 1.000.000 schakel-momenten
Helderheid: 125 lumen
kleur-temperatuur: 3.000 Kelvin

3 thoughts on “IKEA Ledare GU10 4 Watt

 1. Ingrid Mortier

  Ik heb ook Ledare lampen gekocht in Ikea van 5 Watt. Maar als ikk de lampen uit doe, blijven die precies een beetje licht afgeven. Verbruiken ze dan nog energie of hoe zit dat?

 2. Wim

  Eenvoudig te testen : Draai de lamp er uit. Geeft hij nog steeds licht dan verbruikt hij geen energie maar gloeit na.
  Gaat hij helemaal uit, dan deugt je schakelaar niet.

 3. Wim

  Ik heb hier het verschijnsel ook. 2 stekkerdozen achter elkaar. Als ik de 1e uit doe blijft het lampje van de 2e zwak branden, zowel in uit als aan stand.
  Rara hoe kan dat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.