Proefrit met de Opel Ampera

Op zaterdag 25 februari j.l. had Harm het geluk om via een unieke actie van zijn opdrachtgever (DLL) een weekend lang de beschikking te krijgen over de elektrische Opel Ampera (via Athlon car lease). Een unieke gelegenheid, aangezien ik ook een middag mocht proeven aan dit nieuwe concept van vervoer. Dus met fotocamera op pad om alle indrukken vast te leggen, en proberen te beschrijven in dit verslag.

Uiterlijk: look and feel. Control tower: you’re cleared for take-off….

De Opel zoals deze ter beschikking stond was van veel luxe voorzien. De binnenbekleding is volledig van leer. Wat wel opvalt, is dat op de achterbank tussen de beide stoelen een open ruimte naar de kofferruimte is.

In de kofferruimte (die behoorlijk vlak en diep is) liggen de 2 laad-snoeren. 1 laadsnoer is voorzien van de bekende stekker voor aansluiten op een 230V wandcontactdoos in/rondom huis, en laadt de accu met 10 Ampere. Het andere laadsnoer is voorzien van een 5-polige stekker voor verbinding aan de bekende laadpalen zoals je ze vaker tegen gaat komen.

Vanaf de bestuurder zit je echt in een compleet digitale cockpit. Voor je, achter het stuur in het dashboard, is een display weggewerkt waar continue informatie op getoond wordt (zoals de snelheid, eco-rijstijl middels een groen balletje (groene kleur: u rijdt efficient, geel van kleur: u verbruikt meer dan noodzakelijk). Ook wordt, indien navigatie actief is, hierop met heldere signalen de bestuurder begeleidt op zijn/haar route. Mooi geplaatst, zo hoef je niet naar het middenconsole te staren voor de kaart (die daar ook op getoond wordt).

Het middenconsole is voorzien van een groot display. Ook hier multi-functioneel. Zaken als de klimaatregeling (airco), de navigatie, de eco-mode informatie (wijze van aandrijving: elektrisch danwel brandstof), de radio/DVD/CD informatie… pffff… een aardige ‘overload’ aan zaken die op zich relevant zijn, maar zeker de eerste weken veel bekijks opleveren voor zowel bestuurder als bijrijder.

De toetsbediening op middenconsle is volledig touch-screen, dus licht aanraken volstaat om e.e.a. te bedienen. Voordeel is een glad oppervlak waar vingerafdrukken met een eenvoudige poetsbeweging zijn te reinigen 🙂

Accenten in het interieur van deze Opel zijn zwart-wit uitgevoerd, met een chrome randje. Persoonlijk val ik niet zo voor hoog-glans wit, maar het heeft ook wel weer ‘iets’. Al met al een fikse high-tech cockpit, alsof je zo een piloot op een lijnvliegtuig bent 🙂

Het opladen

Na de dag rijden kwam Harm met de Opel Ampera naar mijn verjaardagsfeest. Uiteraard veel bekijks van velen (ook onderweg!) waar dus maar even een half uur ‘Ampera-commercial’ is ingelast.

Het opladen bij mijn woning ging niet zonder slag of stoot. Ondanks dat ik een haspel helemaal heb afgerold, en deze dan volstaat voor 3600 Watt aan vermogen, blijkt dat het laad-proces erg gevoelig te zijn. Of dit nu door spanningsval is, of door zaken rondom net-impedanties, dat konden we niet achterhalen. Immers, we zagen in de auto nog geen instructieboekjes liggen waar nadere informatie op vele vragen mogelijk in beantwoord zijn.

Al met al is de Ampera met een 20% restlading van de accu rechtstreeks aan het stopcontact in de garage aangesloten. En daar verliep het laden zonder problemen. Mooi is de beveiliging dat indien het laden bezig is, en de stekker door ‘onverlaten’ verwijderd wordt er een luid alarmsignaal klinkt. Om uiteindelijk van 20% naar volle lading te komen, is circa 3-3,5 uur laden nodig geweest bij een normale 230 Volt aansluiting. Helaas heb ik geen energieverbruiksmeter voorhanden gehad om de ‘afgenomen’ energie te meten. Maar gezien het filmpje wat ik maak van de hoofdmeter in mijn meterkast, lust het laadproces behoorlijk wat!

  • 1000 pulsjes = 1 kWh op de hoofdmeter.
  • Elke seconde (ongeveer) 1 puls, dus elk uur 3600 pulsjes.
  • 3600 pulsjes maakt 3,6 kWh via het normale 230V wandcontactdoos.
  • Er is ca. 3 tot 3,5 uur geladen, dus 3,6 x 3,5 = circa 12,6 kWh opgenomen (exclusief evt. verliezen in omvormer/laadmodule, bekabeling etc.). Met de huidige energieprijs (afhankelijk van o.a. je contract) zal dit grofweg 12,6 kWh x 0,23 euro = EUR 2,89 voor een volle tank voor circa 50-80 km reisafstand met een hoog-efficiente elektrische aandrijving!

Met een volle accu zou de Ampera ca 70-80 km ver kunnen rijden. Praktijk van een middag rijden is niet te vergelijken door het vele starten, stoppen en accelereren. Wel is de koppeling tussen brandstofmotor en elektromotor erg mooi gerealiseerd: je merkt amper wat, de motor op brandstof laat zich wel goed horen als je plank-gas geeft om vlot in te halen. Maar daar is het een 1400 cc motor op een 1700-1800kg zware auto ook wel debet aan: er moet gewerkt worden voor acceleratie!

We hebben ook geprobeerd bij een (fiets)laadpunt de Ampera op te laden, onder genot van een kleine lunch. Helaas bleek daar de lader ook een probleem te detecteren waardoor er niet geladen was na terugkomst.

Het starten en stoppen van de Ampera

Het starten is makkelijk: de auto detecteerd zelf de autosleutel die je in je jas/broek hebt zitten. Detectie is binnen een reikwijdte van ca. 2-3 meter. Als je achter het stuur hebt plaatsgenomen, is de letterlijke druk op een button voldoende om aan te geven dat je gaat vertrekken. Bizar is dat alles stil blijft, daar is het ook een elektrische auto voor. Hoe de beveiliging is als een kind per abuis de button om te starten bedient, met de autosleutel in de nabijheid, kan erg interessant test-scenario zijn. Maar dat terzijde.

Na het rijden kun je mooi parkeren, middels de achteruitrij-camera die het beeld toont op de middenconsole. Inclusief navigatie-lijnen rondom de stuuruitslag van de bestuurder. Het is bijna een navigatiespel, zo nauwkeurig werkt het. En in de avond is op deze wijze ook goed te zien hoe je achteruit kan inparkeren: de laaggeplaatste achteruitrijlamp verlicht het pad. Overigens, deze Opel had ruim 5.500km reeds op de teller staan.

Om te laten ervaren hoe stil de Ampera zich verplaatst, is bijgaande video opgenomen. Let op hoeveel herrie die vogels toch wel niet maken met zijn allen! 😉

Met dezelfde druk op de knop van de ‘power-button’ schakel je de Ampera uit. Een trendy ‘power-down’ tune/ringtone laat klinken dat de energie-centrale afgesloten is 🙂 Cool!

Het verbruik

Tijdens het ritje (ikzelf heb ongeveer een kilometer of 20 mogen/kunnen rijden met de Ampera) heb ik ook gekeken naar verbruikcijfers. De boordcomputer houdt keurig bij wat op fossiele brandstof verreden is, en wat op de accu is afgelegd. Keurig in cirkeldiagrammen, compleet met statistieken van de huidige rit. Uiteindelijk zag ik ook een totaal (omgerekend) verbruik van 1 liter op 100km. Maar representatief kan ik het nog niet noemen: immers, we moeten beiden wennen aan de Ampera en de (rijstijl)instellingen. Daardoor reden we wel eens per abuis rond op brandstof, en andersom. Maar al met al is naar mijn mening de reikwijdte van ca 50-80 km (mileage may vary…) toch een goede keuze om elektrisch woon-werkverkeer af te leggen (mede door het hoge rendement van een elektromotor, met het maximale koppel al vanaf stilstand aanwezig).

Wel is het een fiks prijskaartje voor deze auto. In de uitrusting zoals deze tot onze beschikking is gesteld, zal de aanschafprijs rond de 44.000 euro bedragen.

Zodra ook Harm zijn ervaringen heeft beschreven in een artikel zal ik daarvan hier een link opnemen.

Jeroen Haringman heeft al op solarwebsite.nl ook een korte impressie beschreven over deze auto.

2 thoughts on “Proefrit met de Opel Ampera

  1. edwin

    Geen zorgen: per ongeluk starten doordat een kind op de startknop drukt kan niet: je moet tegelijkertijd het rempedaal intrappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.