Fritz!Box 7390 ADSL-modem

Intussen hangt de Linksys WAG54G2 router/modem al jaren mijn internet te verzorgen. Maar technieken ontwikkelen snel: waar ik toen geen enkel WLAN 802.11N apparaat in huis had, is het deze jaren toegenomen. Voordelen van de N-uitvoering qua draadloos internet zijn de hogere datasnelheden, onder andere.

Uiteraard, ook de bekabelde apparaten nemen toe. Van een vroeger snel ogende 10Mbit ehternetverbinding had ik nu meer en meer zaken op 100Mbit of zelfs 1Gbit snelheid draaien. Dus… kijken wat geintegreerd kan worden en zoeken naar alternatieven, aangezien mijn thuiswerk-frequentie toe gaat nemen, mede door Het Nieuwe Werken.

Het is uiteindelijk de Fritz!Box 7390 geworden.

 • WLAN 802.11a/b/g/n protocol
 • IP V6 ondersteuning (naast IP V4), dus klaar voor de toekomstige ontwikkelingen
 • energiezuinig: spaarstand/nachtstand (o.a. uitschakelen van draadloos internet, alle beetje helpen);
 • 4 ethernet poorten met 1Gbit ondersteuning
 • zowel transmissie in de 2,4 GHz band als op de 5GHz band (met de nieuwbouwwijk is de 5Ghz band nog redelijk schoon en ongebruikt gebleven 🙂 )
 • online monitoring van lijn-eigenschappen (signaal-ruisverhoudingen etc);
 • ondersteuning voor telefonie (VOIP (Voice Over IP), alsmede een antwoordapparaat
 • een 2Gbyte ‘NAS’ lokatie voor opslag van bestanden (en deze te kunnen delen);
 • geschakelde voeding voor efficiente voeding van de Fritz!Box

Downloadsnelheid op 20Mbit abonnement

Mijn 20Mbit (Telfort) abonnement is aan de Fritz!Box gekoppeld, en met het downloaden van een 1 Gbyte testbestand over het 802.11N protocol gaat hier (via www.thinkbroadband.com)  gaat met 2 MB (mega-byte) per seconde, continue, stabiel. Na ca. 8 minuten is het 1Gbyte bestand binnen.

Dat is een heel verschil met de 54Mbit snelheid op de Linksys WAG54G2.

Firmware

Initieel was de Fritz!Box afgeleverd met een oudere firmware. Nadat ik handmatig via FTP bij AVM de laatste firmware (december 2011) had gedownload en geflashed (simpeler kan niet: selecteren, OK, OK, wachten,klaar) ging de installatie verder soepel.

Met de oorspronkelijke firmware had ik geen enkele mogelijkheid tot internetconnectie, althans, er werd wel een verbinding opgebouwd, maar geen IP-adressen etc. uitgewisseld. Met de laatste firmware werkte het zeer snel en zoals het hoort.

Wel heb ik mijn intern netwerkinstellingen (IP-range 192.168.1.xxx) moeten aanpassen. De FritzBox heeft standaard daarvoor 192.168.178.xxx gekozen. En aangezien mijn 3 Arduino interfaces continue aan het meten zijn, en data aanreiken aan PVOutput.org en Sonnenertrag.eu moet ik ook portforwarding aanpassen (zeker voor Sonnenertrag).

Maar dat was een appeltje-eitje, wetende dat Telfort een nieuw modem en dus een nieuw (uniek) IP-adres toewijst.

Energieverbruik

Je kan de Fritz!Box configureren, onder andere door uitschakelen van (niet gebruikte) ethernetpoorten en draadloos internet. Ik wil e.e.a nog meten, echter ik vrees dat de energieverbruiksmeter die ik bezit (Cresta RCE1106) de lage vermogens (minder dan 5-6 Watt) niet met voldoende nauwkeurigheid kan meten.

 

3 thoughts on “Fritz!Box 7390 ADSL-modem

 1. Pingback: [Renewable Energy: NOW!] FRITZ!Box 7390 power consumption investigated | Renewable Energy: NOW!

 2. Niels Thijssen Post author

  Deze week (begin april) is nieuwe firmware (FritzOS 5.21) uitgebracht (build 84.05.20). Helaas moet ik vermelden dat deze firmware in combinatie met Telfort (ADSL internet) NIET werkt. De ADSL-carrier wordt gedetecteerd, doch de verbinding komt niet tot stand, zelfs bij instellen van hele veilige waarden.

  Dus…. nu weer terug op de een-na-laatste build (84.05.06) die WEL feilloos werkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.