Voltcraft Energy Monitor 3000

Sinds 2006/2007 heb ik al in mijn woning de nodige elektrische apparaten doorgemeten. Allemaal met als doel om het sluipverbruik terug te dringen, en om te zien of en zo ja hoeveel energie de apparaten verbruiken tijdens hun functie. Want de gouden lijfspreuk is nog altijd: meten is weten, gissen is missen.

In de afgelopen jaren heb ik diverse energieverbruikmeters in bezit.

 1. Brennenstuhl PM230
 2. Cresta RCE-1106
 3. Voltcraft Energy Monitor 3000

En de ervaring telt zoals altijd. Want ik dacht dat de Brennenstuhl meter nauwkeurig was, en heb deze voor de eerste setjes zonnestroompanelen gebruikt. Later kwam ik er achter dat de afwijkingen toch best wel aanzienlijk kunnen zijn, en is deze meter vervangen door een vaste ferraris-meter (draaischijfmeter) voor elke set zonnestroompanelen.Voordeel hiervan: je ziet hoeveel produktie er is geweest door de tellerstanden periodiek (wekelijks) te noteren. Nadeel: het directe vermogen (in Watt) is niet eenvoudig af te lezen. Hooguit met het vaststellen van de omtreksnelheid (hoeveel seconden zijn er nodig om 1 omwenteling te realiseren) geeft een maat voor het geleverde vermogen.

Ergo: de Brennenstuhl raakte onder het stof….

De Cresta RCE-1106 meter is aangeschaft via de Gamma voor een 10 euro. Mede door de goede recensie uit de metingen van de website hardware.info zag het allemaal erg goed uit. Een voor huishoudelijk gebruik nette nauwkeurigheid en een correcte  meting van diverse bronnen (ohmse, schakelende voeding etc.).

Echter ook hier kwam de ervaring naar voren dat met name lage vermogens niet goed/juist gemeten werden. En ook de afwijking bij schakelende voedingen zijn niet meer bruikbaar. Al met al…. niet zo’n geslaagde meter. Uiteindelijk zijn er zelfs verhitte discussies op internet ontstaan over de juistheid waarmee Hardware.info hun artikel heeft geschreven…

En dan sinds kort de Voltcraft Energy Monitor 3000. Bij het doorzoeken van de webshop (ze zijn met name via Conrad te leveren (produkt-link staat onderaan het artikel) duizelt het je van deze meters:

 • Energy Monitor 3000
 • Energy Logger 4000
 • Energy Check 3000

Dat vergt dus even wat uitzoekwerk…. Want waar zitten de verschillen, behalve in de prijs?

Voltcraft Energy Check 3000

De eenvoudigste (en goedkoopste) Voltcraft meter is de Energy Check 3000. Je kan hier vermogens tot maximaal 3.000 Watt mee meten.Hiermee kunnen de volgende aspecten gemeten worden:

 

 1. Huidig/momenteel verbruik van het aangesloten apparaat (in kWh)
 2. Weergave van de kosten (na invoeren van de tarieven)
 3. Actueel vermogen van de verbruiker in Watt
 4. Laagst gemeten vermogen (in Watt)
 5. Hoogst gemeten vermogen (in Watt)

Metingen worden verricht aldus de website van Conrad en Voltcraft middels True-RMS (Hierbij wordt met een zekere sample-frequentie de stroom en spanning ‘bemonsterd’ en verrekend middels een integraal-functie de juiste vermogens hieruit. Een meter die dit niet kan (True-RMS) geeft bij niet-sinusvormige signalen (blokspanning/stroom) geen of compleet onjuiste waarden door.

Prijsstelling (maart 2012): EUR 25,99 per stuk

Voltcraft Energy Monitor 3000

Het andere neefje in deze familie is de Voltcraft Energy Monitor 3000. Iets geavanceerder, ook wat duurder.

De volgende punten worden hiermee gemeten:

 1. Netspanning (in Volt)
 2. Frequentie van het lichtnet (in Hertz)
 3. Stroom naar de verbruiker toe (in Ampere)
 4. Actief vermogen (in Watt)
 5. Schijnbaar vermogen (in Volt-Ampere)
 6. de fase(verschuiving) ofwel cosinus Φ (de verschuiving tussen de spanning en stroom ten gevolge van o.a. inductieve belasting (denk aan elektrische motor) en capacitieve belasting (bijvoorbeeld een zware versterker met veel condensatoren er in)
 7. Verbruikte energie (in kWh)
 8. de kosten (indien tarieven ingesteld zijn) van het gebruik;
 9. en het tarief
 10. weergave van opgeslagen metingen (aantal uren gemeten, het aantal uren dat het apparaat is ingeschakeld (geweest) en de verhouding hiertussen in een percentage. Want een koelkast is nooit continue in bedrijf (als dat wel het geval is: direct een energiezuinige vervanger zoeken en installeren!)
 11. Weergave van de voorspelling ten aanzien van de gemeten waarden. Je kan hier schakelen naar een voorspelling per week, maand en jaar

Ook hier meet de Energy Monitor 3000 volgens het True-RMS principe. En niet geheel onbelangrijk: er kan maximaal 3.000 Watt mee gemeten worden.

Prijsstelling (maart 2012): EUR 43,99 per stuk.

Voltcraft Energy Logger 4000

Deze uitvoering is een luxere versie van de Energy Monitor 3000. Door het toepassen van een slot voor een SD-geheugenkaart kun je op eenvoudige wijze lange perioden de apparatuur meten. De informatie kun je zelf weer leuk nader analyseren in een spreadsheet.

Wel heb ik vernomen dat de stabiliteit van deze meter nogal te wensen over laat. Het wil voorkomen dat de metingen niet (of niet goed) worden vastgelegd op de geheugenkaart. Ongeacht het type en grootte van de geheugenkaart. Iets wat menigeen slapeloze momenten heeft bezorgd.

Wat gemeten kan worden is identiek aan de Energy Monitor 3000. Wel kan volgens de fabrikant hier maximaal 3.500 Watt aan vermogen gemeten worden. Iets ruimer/robuuster dus.

De software is overigens alleen voor het Windows-platform beschikbaar. Heb je een ander systeem (Linux, OS/X), dan mag je je vaardigheden in een spreadsheet oefenen.

Nawoord

Uiteraard zal ik trachten de komende weken de diverse artikelen (waaronder de Apple Mac Mini, de router/switches etc.) aan te vullen met metingen verricht met de Energy Monitor 3000.

Rondom de terminlogie ‘schijnbaar vermogen’, fase-hoek/verschuiving, daar is een achtergrond rondom elektronica bij benodigd. Voor de doorsnee mens kan de Energy Check 3000 meer dan voldoende en goede informatie opleveren. Ben je beetje ‘meet-gek’ (en dat komt snel op hoor!) dan is de Energy Monitor 3000 een mooie meter!

Bronnen/leesvoer:
Energy monitor 3000 (Conrad Electronic)
Solarwebsite

8 thoughts on “Voltcraft Energy Monitor 3000

 1. Harry

  Ik heb de Cresta en gebruik het voor tijdelijke metingen. Even kijken hoeveel de PC in standby gebruikt en zo. Het probleem van minder nauwkeurig meten van lage vermogens los ik dan op met een stekkerblok. Daar plug ik dan naast het weinig verbruikende ding een lamp in die continu 18 watt gebruikt. Meet ik vervolgens 22 watt, dan weet ik dat het ding 4 watt (22 – 18) gebruikt. Daar hoef ik geen nieuwe meter voor te kopen. En minder kopen is besparen.

 2. Niels Thijssen Post author

  @Harry: dat is een mogelijkheid als je zuivere belastingen gaat meten (zoals een straalkachel b.v.). Zodra de te meten objecten niet-zuiver zijn (dus denk aan schakelende voedingen in televisie/computers, maar ook dimmers) dan gaat het optellen van de verschillen door een bijschakeling van een lampje niet werken. Immers… als de Cresta al niet zuiver deze belastingen kan meten, dan zit je er steevast naast.

 3. Rsir

  Om de productie van mijn zonnepanelen te meten heb ik een EM600 van ‘stroomwerk’, maar die is kapot en stroomwerk lijkt niet meer te bestaan. Heeft iemand een suggestie voor een vervanging?

 4. Niels Thijssen

  @Rsir: je zou (als het mogelijk is) een digitale kWh-meter op DIN-rail kunnen monteren. Met geluk zit er een S0-puls signaal uitgang op. En als je een nauwkeurigheidsklasse 1 neemt (1% tolerantie) ben je een heel eind om ook met bijvoorbeeld ZonPHP of jSunnyReports grafieken te maken van je produktie!

 5. Ceriel

  Van mijn Amerikaanse “Watts up?” meter weet ik dat de sample-frequentie 2500 keer per seconde is. Maar wat is nu die “sample-frequentie” van zo’n Voltcraft Energy 3000?

 6. Ceriel

  Andere energiemeters zoals de Zweedse Garo GM1D E09 814 97 blijkt keer 1600 per seconde te sampelen bij 50 Hz en 1900 keer bij 60 hertz. Men spreekt daar niet van “sampling frequency” maar van “sampling rate”. Dit lijkt de standaard sample-freqentie te zijn volgens de norm EN 62053-21. Anders geformuleerd: 32 samples per cyclus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.