Sungrow SG3kTL aanpassing

De Sungrow omvormer hing naar tevredenheid aangesloten aan het lichtnet. Tot een kennis (thanks Eric!) het punt van de netspanning aanroerde. Ondanks dat de kroonsteen (waar kabels tot 4-6 mm2 in kunnen) verbinding maakt, is het toch een weerstand waar spanningsvol optreedt, ondanks het goed stevig aandraaien. Het idee is dat een stekker-verbinding een beter contact maakt.

De proef op de som.

Ik heb daarom even gekeken naar een passende stekker, want je wilt zeker weten dat straks in het hoog-seizoen het volle vermogen wel correct verwerkt kan worden. Mijn keuze is gevallen op een z.g. Perilex stekker & wandcontactdoos. Normaal in woningen ingezet voor mechanische ventilatie, maar ook voor elektrische kook-eilanden. Dus dat zou in elk geval toereikend zijn. En het voordeel, dat niet een willekeurige andere verbruiker er even opgeprikt kan worden (door de 5 polige uitvoering).

Dus de kroonsteen er uit gehaald, tijdens deze sombere en bewolkte zaterdag. En daarna de wandcontactdoos gemonteerd, waarbij de aarde (groen-gele draad) in het midden is aangesloten. de fase (bruin) en nul (blauw) zitten diagonaal aangesloten. Door het nokje in de stekker is verkeerd aansluiten niet mogelijk (nou ja, niet zonder grof fysiek geweld).

De stekker heeft tevens een trekontlasting, waar ik gelijk gebruik van gemaakt heb. Je wilt namelijk niet dat je ‘zomaar’ even een ruk aan het snoer geeft en eventuele risico’s gaat lopen (al zal de omvormer zeer snel uitschakelen bij wegvallen van o.a. netspanning & frequentie).

Even gemeten onder belasting, scheelt het ca. 5-7 Volt met de oude situatie (waarin een kroonsteen is gebruikt). Ik hoop natuurlijk zondag a.s. een flinke portie zon, want dan zie je zeker bij grotere vermogens betere verschillen. Denk ik….

 

6 thoughts on “Sungrow SG3kTL aanpassing

 1. Wim

  Dat een kroon steentje zo slecht werkt wist ik niet!
  5 to 7 volt bij 10 ampere is toch wel even 50 to 70W.
  Als je dat in een kroonsteen stookt lijkt me dat niet goed gaan. Dat smelt alle kanten heen.
  Hoe heb je dat gemeten dan?

 2. Niels Thijssen

  Door af te lezen wat de omvormer aangeeft op het display. Ik had even geen multimeter bij de hand. En het ombouwen van kroonsteen naar perilex heeft klein half uur in beslag genomen, waarbij qua instraling niet noemenswaardig veranderd is (hele dag al dichte en laaghangende bewolking).

 3. Wim

  Dat stelt me weer gerust. Want 5V spanningsval over een kroonsteentje is zeer brandgevaarlijk.
  Dus waarschijnlijk een veranderde netspanning tijdens het aansluiten.

 4. Niels

  Voor de zekerheid de leiding van deze groep (waar de Sungrow omvormer op hangt) nagelopen, en nog 1 installatie-doos ontdekt waar lasklemmen gebruikt zijn i.p.v lasdoppen. Voordeel van las-klem: kabel strippen en er over schuiven. Voordeel van de las-dop: groter contactoppervlak waarbij continue kracht op de aders wordt uitgeoefden. Uiteraard doe ik dat wel bij het vallen van de avond, zodra de omvormer uitschakelt. Komt die jarenlange MTS-Elektrotechniek weer een beetje naar boven 🙂

 5. Wim

  Inderdaad.. Na zonsondergang! Vandaag weer topdag.
  Lasdop lijkt me ook beter. Eerst de kabels strak in elkaar draaien. En dop erop.

 6. Niels Thijssen

  Ik heb de Perilex connector vandaag vervangen door een blauwe CEE 3-polige wandcontactdoos & stekker geplaatst. De contactpennen zijn beduidend robuuster, wat evt. de overgangsweerstand verlagen zal. Ik verwacht geen grote winsten, maar ik had deze CEE set nog liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.