Tweaken: de lasdoppen of lasklemmen discussie

Aantal lasdoppen zorgen voor betere elektrische verbinding

Mijn 3kWp zonnestroominstallatie is uiteraard op een eigen elektrische groep gemonteerd. Maar op het forum van Tweakers is de discussie opgestart (geweest) over wat het beste is voor een zonnestroominstallatie: de lasklem (die je op de solide installatiedraad schuift) of de lasdop (die je erop schroeft over 1,5-2 cm gestript en getwist installatiedraad).
Uiteindelijk is zover ik begrepen heb de lasdop de betere oplossing: een groter contactoppervlak in vergelijking tot de lasklem zorgt voor minder weerstand. Alleen het is arbeidsintensiever (draad voldoende strippen, stevig twisten, en dan monteren).

Nader onderzoek bleek dat ik al vermoedde dat mijn werkwijze de lasklem (met een

Lasklemmen op de zonnepaneel-groep

kleine contactoppervlak) had gebruikt. Dus reeds enige tijd heb ik een lading lasdoppen klaar liggen om geplaatst te worden. Dus ik hoop vanavond (als de installatie niet meer productief is) deze kleine aanpassing door te voeren.

Nog liever zou ik vanaf de omvormer de 2,5 mm2 (totale lengte ca. 25-30 meter geschat) nog eens willen vervangen door solide 4 mm2 koperdraad…
Maar dat komt nog wel een keer!

8 thoughts on “Tweaken: de lasdoppen of lasklemmen discussie

 1. Niels Thijssen Post author

  En zojuist geplaatst, komt mijn MTS-Elektrotechniek ervaring (praktijklessen installatietechniek) toch weer van pas:

  Ik zal komende dagen eens nakijken of ik iets kan merken van deze kleine aanpassing (bijvoorbeeld vanuit de omvormer en de informatie die ik daaruit kan lezen). En mocht het niet zo zijn: een goed geplaatste lasdop heeft een groter contactoppervlak (en dus lagere overgangsweerstand) dan een bekende grijze lasklem die voor eenmalig gebruik bestemd is.

  Ter info: de lasdoppen (fabrikant Conex) zijn ‘omhoog’ geplaatst, zoals ik geleerd heb. Dan kan daarin geen gecondenseerd water/vocht in blijven staan.

 2. Wim

  Lasdoppen zijn voor mensen die de beste verbinding willen.
  Lasklemmen zijn voor luie mensen of die willen opschieten.

 3. Rene

  Goede lasklemmen zijn minstens net zo goed als lasdoppen hoor. Niet die van de bouwmarkt, maar de professionele zijn prima.

 4. Rene

  Die misschien ook, maar de gewone waar de draad wat wordt ingesneden doen het ook prima. Ik had eerder een link naar Circuits Online hier neergezet, maar dat kwam blijkbaar niet door de moderatie. Even googlen maar. Daar staat een hele discussie over dit onderwerp. Heb ik persoonlijk wat meer vertrouwen in dan Tweakers.

 5. D. Schaap

  Mooi de commentaren over wel of geen lasdoppen, maar in een installatie welke rechtstreeks op een eindgroep is aangesloten behoren geen lasverbindingen te worden toegepast wegens het gevaar van overgangsweerstand, dus brandgevaar. Dit is de reden dat wasmachine, vaatwasser, droger etc, dus ook de PV installatie van meer als 600W zonder lasverbindingen worden aangesloten op een eigen groepsautomaat of zekering. Derhalve is de discussie lasdoppen of insteekverbindingen voor dit onderwerp niet van toepassing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.