Monitoring van zonnepanelen: PV-log.com

Nu continue mijn zonnepanelen bemeten zijn, is het leuk om alle keiharde meetdata wereldkundig te maken. Bijvoorbeeld naast Sonnenertrag.eu en PVoutput.org, ook nu naar pv-log.com

Lees hier verder!

Hoe werkt het?

Je kan als je meetgegevens handmatig bijhoudt, deze apart dagelijkse ingeven in het profiel van je systeem op pv-log.com. Precies net zoals bij Sonnenertrag.eu.

Heb je een monitoring systeem, dan kun je ook deze data automatisch doorgeven via diverse bestandsformaten. Nu maak ik indirect gebruik van ZonPHP, die in een directory een days_hist.js bestand bijhoudt, elke 5 minuten, per installatie.

In het bestand wordt per dag de dagproductie geregistreerd, die nu ook door pv-log.com opgepakt kan worden. Het heeft even wat voeten in aarde gehad, maar nu werkt het dan ook feilloos, net als bij Sonnenertrag.eu.

Stap 1: maak een profiel aan

Surf naar www.pv-log.com en registreer je als gebruiker. Je kan zowel schakelen naar duitse als engelstalige instelling via het vlaggetje rechtsboven in beeld.

Nadat je je account hebt vastgelegd, volgt nog verificatie via email voor je account op PV-log.com geactiveerd is.

Stap 2: configureer je zonnestroominstallatie

Vervolgens dien je een installatie te definieren, bestaande uit o.a. een omvormer (merk, model/type), de zonnepanelen (merk, model, type, aantal), orientatie (geografisch en ook de hellingshoek t.o.v horizontaal en het zuiden). En natuurlijk de mogelijkheid een leuke foto bij je systeemprofiel te plaatsen.

Daarmee kun je al handmatig je opbrengsten (liefst nauwkeurig gemeten met een (geijkte) digitale kWh-meter, of een nauwkeurigheidsklasse van 1 (1%).

WIl je gebruik maken van monitoring dan kun je dit verder nog instellen. Echter ik maak gebruik van ZonPHP en days_hist.js, dus daar volgt hier stap 3 van

Stap 3: instellen van monitoring met days_hist.js

Selecteer als je ingelogd bent je installatie, en kies voor Yield-data > Automatic data import (bij engelstalige menu-keuze)

Vervolgens kies je voor de opties zoals in onderstaande afbeelding is weergegeven (deze werken in elk geval netjes):

En als resultaat volgt dan na circa 1 uur de eerste data in het beeld van je installatie:

Aangezien de momentele vermogens (in Watt) niet in days_hist.js zijn weggeschreven, is in elk geval te verklaren dat die data niet getoond kan worden. Maar goed, daarvoor heb ik mijn eigen database op ZonPHP draaien 🙂

Ik dank hierbij Thierry en zijn team voor de support bij de problemen die ik tegen kwam gedurende het configureren van mijn 3 systemen.

Oproep aan iedereen met zonnepanelen: meldt als je interesse hebt ook aan op  PV_log.com, dan kunnen we ook daar een ‘competitie’ houden (regionaal, provinciaal, landelijk, internationaal).

 

2 thoughts on “Monitoring van zonnepanelen: PV-log.com

 1. Thierry

  Hoi Niels,

  Hartelijk dank voor je uitgebreide blog post! En ook dank aan jou voor je geduld bij het configureren 🙂

  En voor de lezers van deze blog: we zijn hard bezig nieuwe interfaces te creëren voor nog meer dataloggers (o.a. in contact met Youless op het moment) en de bestaande te verbeteren. Dus mocht er voor jouw datalogger nog geen automatische upload mogelijkheid zijn op PV-Log, laat het ons dan weten! En als je handig bent in programmeren, overweeg dan om ons te helpen door een interface te programmeren voor jouw datalogger!
  Overigens kun je zoals Niels al aangeeft ook altijd handmatig data importeren op PV-Log.

  een zonnige nazomer gewenst!
  Thierry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.