Atag Qsolar blues…

De Atag Qsolar is sinds vorige week weer geactiveerd om aardgas te mogen gebruiken. En dat is dan sinds lange tijd, want de Qsolar draait al sinds eind februari 2012 op daglicht. Bizar, zoveel maanden geen aardgas te hoeven gebruiken. En door mijn steile hellingshoek op het dak waar de vlakkeplaatcollectoren op zijn geplaatst, zal ik in het najaar zeker support kunnen ontvangen van het weinige zonlicht.

Maar, na enkele dagen viel me op dat ik geen warm onthaal aantrof bij thuiskomst. Vreemd: de CV is netjes op druk afgevuld, de status op het display geeft ‘OK’ aan, de thermostaat geeft ook niets bijzonders aan. En toch koude in de woning. Dus na de nodige controles, inclusief reset en spanningsloos maken en de sifons reinigen/legen, controles van zekeringen, met hulp van de handleiding en gezond nadenken tot de conclusie “er is iets mis”.

Maar wat is er loos? Geen idee. Zou misschien de elektronica een opdonder gekregen hebben van het onweer eind september (waar mijn Fritz!Box het loodje gelegd had)? Het zal toch niet? Vreemd, want het zonlicht-deel met de collectoren draait normaal. Maar daar kom je pas achter als je weer gaat verwarmen.

In elk geval mijn dealer, Gebroeders Kerkhoff uit Groesbeek-Rheestraat, per email geinformeerd in de avond (rond 22.00u). En vrij prompt een antwoord retour: “Da’s niet goed, we gaan hier snel wat aan doen!“.

Wow, wat een verrassing zo’n snelle respons! In elk geval: de volgende dag telefoon gehad en alles uitgelegd. Later die ochtend, totaal onverwacht, een oproep “We kunnen eventueel over een uur in Gennep bij je langs komen voor het oplossen ervan”. Aldus mijn ouders geinformeerd aangezien ik niet in de nabijheid van mijn huis ben. En… korte tijd later: Het is opgelost! De Qsolar zou in een demonstratie/showroom-stand zijn gesprongen. De showroom-stand is letterlijk showroom: alle lampjes doen het, maar de ketel werkt niet op aardgas en verwarmt ook niet. Wel verrassend, aangezien ik ca. 8 maanden niets aan de instellingen gewijzigd heb, behalve dan het overschakelen van aardgas ondersteuning naar daglicht ondersteuning.

Al met al bij thuiskomst was mijn woning weer warm, en stond de Qsolar hevig te condenseren! Zelf nog de instellingen nagelopen, en de maximale CV-temperatuur weer op 50 graden Celsius gezet.

Al met al, zeer content met de onverwacht snelle respons van mijn dealer en de oplossing! Hulde!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.