Recensie “Hypotheekvrij!”

Auteur Gerhard Hormann heeft ten tijde van het uitbreken van de crisis een daadkrachtig besluit genomen: zo snel mogelijk de last van de hypotheek van je afwerpen. Versneld aflossen dus. Ook met het steeds in media opkomende nieuws dat huizen ‘onder water staan’ (de openstaande hypotheek/lening is hoger dan de waarde van de woning).

En aangezien ikzelf al sinds 2007 met gepaste snelheid aan het aflossen ben, een eye-opener dat naast mij ook nog andere bewuste burgers actie ondernemen.

Zelf rust op mijn woning een aflossingsvrije hypotheek. Gekozen voor de lage maandlasten (geen duistere verplichtingen, geen levensverzekering (but heck, na mij de zondvloed als ik als single overlijden zal), geen andere produkten waar de banken graag omzet uit trekken). Plain and simple: wat ik leen los ik af. Lukt het een maandje of zo niet, dan even niet. Simpel. En als je gezond nadenkt, je een eigen plan kan uitstippelen: de mooiste oplossing. Als doel had ik jaarlijks minstens EUR 6.000 af te lossen op de openstaande hypotheekschuld. Iets wat me goed afging. Want zaken als de belastingteruggave (middels de HRA (hyptoheekrenteaftrek)), deel van vakantie geld/13e maand en bonus/winstuitkeringen: het ging op de aflossing. En met het eruit schuiven van de auto vervalt een hap uit mijn budget voor brandstof/onderhoud/afschrijving/verzekering/wegenbelasting. Hermann kiest ervoor een kleinere en zuinigere auto te nemen. Da’s een goede keuze. Ieder persoonlijk is daar vrij in. Mijn doel: z.s.m. de last van hypotheek wegwerken.

Daarnaast heb ik vaste lasten als energie weggewerkt door een investering in duurzame energie (zonnestroompanelen, zonneboiler), waardoor weer ca. 100-150 eur per maand vrij is gebleven en voor aflossing kan dienen. Door de nieuwbouw is ook apparatuur nog uitstekende staat, dus daar een kostenpost voor reserveren schat ik niet erg noodzakelijk.

Al met al is het in zes jaar gelukt om van EUR 189.000 aflossingsvrije hypotheek terug te komen naar nipt EUR 119.000 openstaande hypotheekschuld. Het kan dus. Kwestie van je plan trekken, en even de politiek terzijde te schuiven.

Wat ik bijzonder vind is de luchtige manier van schrijven door de auteur. Het boek laat geregeld een glimlach opleven bij de lezer, van herkenning en nieuwe mogelijkheden. Al met al hoeft een aflossingsvrije hypotheek geen slechte hypotheek te zijn, maar je zal zeker bewust moeten zijn van de nadelen als je niet aflost. Maar dat had je vooraf bij het adviseren en uiteindelijk ondertekenen/passeren van de hypotheekakte eerder moeten indenken… Gelukkig deelt Gerhard zijn ervaringen op luchtige wijze in een tiental hoofdstukken, die verhelderend zijn voor sommige lezers.

Al met al is de prijs van dit boek zeer schappelijk, en ik kan het iedereen aanraden deze te lezen. Het brengt nieuwe inzichten, mocht je nog niet zo ver zijn gegaan. Los je schuld af, en laat de banken het nakijken 😉 en geniet nog meer van een leven waar je meer ruimte houdt voor familie/gezin en omgeving. Ook dat is duurzaamheid!

2 thoughts on “Recensie “Hypotheekvrij!”

  1. Harry M.

    Als financieel planner zeg ik dit al jaren. Probleem is dat veel mensen zich laten leiden door de hoge investering -aflossen kost consumptie- zeker in vergelijk tot de lage directe opbrengsten. Namelijk lagere lasten. Echter, niets blijft hetzelfde. Energieprijzen stijgen, mogelijkheden van hypotheken worden door banken en overheid ingeperkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.