Jaga Tempo offerte update

jaga-tempo-wandconvector-100x100-500x500Intussen de offertes ontvangen voor de Jaga Tempo convectoren. Extra groot genomen qua maatvoering, om zo groot mogelijk warmte-afgevend oppervlak te realiseren met minimum aan energie (en dus weer maximaal kunnen oogsten met behulp van de Atag Qsolar. In vogelvlucht de aanpassingen ten opzichte van huidige radiatoren/convectoren. Een offerte ging helemaal niet in op mijn wensen, jammer. Echter deze offerte die ik ontving, was aantrekkelijk genoeg om de komende dagen een besluit over te vellen:

 1. aan de tuinzijde op zuid zijn de radiatoren (huidig 60 cm breed, 70 cm hoog, type 22) gegroeid naar fysieke maat 90 cm hoog, 80 cm breed (type 16) en uitgerust met elk 3 Jaga DBE ventilatoren en twin-uitvoering (dubbele convector lichamen). Aantal is gelijk gebleven, 2 stuks 🙂 Vermogen bij 75-65-20 is 2557W per stuk.
 2. aan de noordzijde (keuken) is de radiator (huidige is 100 cm breed, 50 cm hoog, type 22) gegroeid naar 120cm breed, 50 cm hoog, type 16. Uiteraard ook direct Jaga DBE erbij genomen, hier komen 2 units in (2x 3 fans) EN  twin-uitvoering (dubbele convector lichamen); Vermogen bij 75-65-20 is 3238W.
 3. De voetblokken moeten helaas vervangen worden, er is geen standaard vanuit de installatiebranche. Dus de Heimeier onderblokken moeten vervangen worden door die van Jaga. Nadeel: voor installatie hiervan moet ik nu dus initieel de hele CV keten laten leeglopen.

Totaal (op temperatuurtraject 75-65-20) is er dus 2557 + 2557 + 3238 = 8352 Watt op de woonkamer/keuken geplaatst.

Als ik zie wat er initieel aan vermogen geinstalleerd is, aldus dit eerdere bericht uit 2010, dan is het geinstalleerd vermogen al aanzienlijk vergroot. Er was (anno 2005) 4723 Watt aan radiator vermogen geplaatst in kamer/keuken, nu groeit deze naar een (over)capaciteit van 8352 Watt. Meer dan genoeg om te zakken in langdurige lagere temperatuur-regimes 😀

En met de plaatsing van Jaga DBE is verwarmen op rond temperaturen van 30-40ºC zeer goed mogelijk.

Ik zit helaas vast aan type 16 convectoren van Jaga, want de afstand van hart voetblok tot wand is slechts 8 cm. Was deze 10 cm geweest, dan koos ik voor type 21 (21 cm breed van buiten, van binnen bredere lammellen op de convector-lichamen, in twin opstelling).

De oudere (vrijgekomen) radiatoren overweeg ik om te herplaatsen op de studiekamer en de logeerkamers. Daar wordt dan ook een vergroot radiator-vermogen uiteindelijk geplaatst, zodat met weinig energie deze ruimten ook verwarmd kunnen worden. Ideaal beeld zou zelfs ook daar Jaga LowH2O met DBE zijn, maar ach… zolang de ruimten vorstvrij en gewoon bewoonbaar blijven vind ik hergebruik een nobeler actie.

Prijs

In totaal ben ik voor de laatste offerte all in (exclusief arbeidsuren, dat doe ik zelf met pa) circa €1800 kwijt (dus inclusief de Jaga Tempo met kleurstelling (wit), thermostaatkranen, ventielen, DBE-opties en twin (dubbele) warmtewisselaar/convectorlichaam).

Besparingen

Naast direct een mindering op fossiel gasverbruik te realiseren (door meer energie uit daglicht te kunnen benutten, ook op winterse zonnige dagen), en lagere temperatuur-regime verwarmen is het lastig nu (as I speak) direct harde cijfers te roepen. Immers ik schommel rond de 500 m³ per jaar en wil hiermee structureel (ver) onder duiken. Een vloerverwarming (of zelfs wandverwarming) is ook een optie voor lage stookkosten, echter: die verbouwing vind ik te rigoreus, en past niet zo bij mijn leefpatroon. Als je een gezinsleven hebt (regelmatig ook een partner/kind thuis hebt) dan kan vloer/wandverwarming ideaal zijn. Maar ik ga normaal (fulltime) werken, en dan is doorlopend stoken van de vloer minder optimaal dan met verlagingen te werken. Hoe het uitpakt? Geen idee. Ik gok op max. 10% besparing in mijn geval op jaarbasis. Dus ca. 50 m³ aardgas uitsparen PLUS structureel minder vastrecht voor een gas jaarverbruik kleiner dan 500 m³ aan Enexis te moeten bloeden. Toch ook goed voor, anno 2012, circa 75 euro op jaarbasis, incl. accijnzen en BTW….

En gas, ongeacht of het fossiel aardgas is of een mixed ‘groen’ gas: hetgeen aan gas wat niet verbrand wordt, is ook geen CO2 emissie mogelijk! Ik zeg: Win-win.

What’s next, na alle zonnepanelen, zonneboilers en andere zaken? Ik vrees dat ik bijna ten einde kom. Tot ik weet waar ik 3-voudig glas kan scoren voor in de ramen… 😉 Do not tempt me! 🙂

5 thoughts on “Jaga Tempo offerte update

 1. Niels Thijssen Post author

  Je weet al wat mijn volgende project is/wordt 😉 Daarna bijpassende echtgenote treffen en gezond relaxed en duurzaam van het leven genieten.

 2. Niels Thijssen

  Update: ik heb toch iets smallere radiatoren gekozen. Ik durf de gok niet te nemen met ca 1,5 cm aan ruimte in de hoek. Stel voor dat de verspringing bij de voetventielen iets ongunstiger uitpakt, dan zou ik een groot probleem hebben. Totaal is er dan in woonkamer + keuken geplaatst :3238 + 1148 + 1148 = 5.535 Watt (bij temperatuur traject 75-65-20). Er hing/hangt met Thermrad radiatoren totaal 4.723 Watt (bij temperatuur traject 90-70-20). Dus eigenlijk hangt er bij eenzelfde traject van de Jaga-specs (75-65-20) nog minder aan Thermrad-vermogen. Groter past helaas niet, tenzij ik de vloer open ga breken, of zo… Mooier zou zijn dat de voetventielen op 10cm van de wand zaten, dan kon ik makkelijk type 21 monteren (ca 21 cm diep).

 3. Olav

  Maar pas op voor echtgenoten, ze zetten je soms ook een stap terug.
  Hier is net een nieuwe lamp aangeschaft door de echtgenoot (sinterklaas) ik pak hem uit en zie 4x20W Halogeen. Schijnbaar sprak mijn non-verbale communicatie boekdelen.
  Terwijl we het er over eens waren dat de Ledino serie zo mooi was………..
  Enfin op zoek naar led vervangers die er in kunnen zodra er een Halogeen het begeeft. Want weggooien van de lamp is ook niet duurzaam. Gelukkig komt de lamp in de hal en heeft weinig branduren

 4. Niels Thijssen

  Yes! De order wordt zaterdag 12 januari afgeleverd: onderblokken, thermostaatkranen, DBE-eenheden, en 3 convector-radiatoren met TWIN (dubbel) lichaam per radiator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.