Sustainability presentatie op het werk

Vandaag mocht ik gastspreker zijn bij een presentatie rondom duurzaamheid (sustainability), georganiseerd door mijn collega’s van dezelfde afdeling. Tijdens dit uur durende evenement kwamen een veertig collega’s aandachtig luisteren naar het programma van die middag.

Dit keer werd Arcadis uitgenodigd om over de renovatie van het kantoor in Eindhoven te presenteren, gecombineerd met de BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) methodiek. Aansluitend kreeg ik de aandacht om meer over mijn duurzame energie rondom/op mijn woning te vertellen.

BREEAM rating

Het kantoor in Eindhoven is enige maanden terug ingrijpend gerenoveerd. Daarbij is de buitenzijde  ongewijzigd gebleven, maar zijn er aspecten rondom duurzaamheid en klimaat elders verwerkt. Zo is voor de irrigatie van de planten op het perceel gebruik gemaakt van grijswater-containers. Ofwel: regenwater van het dak wordt gebufferd in de parkeergarage en ingezet voor de planten rondom het gebouw.

Het hout in de vloeren is afkomstig van bamboe, wat zeer snel groeit, goed hiervoor te gebruiken en te hergebruiken is. Ook klimaatbeheersing en verwarming/koeling is aangepakt. En dan vergeten we nog niet de bewegingssensoren in de verlichting rondom werkplekken, bureaustoelen en tafels die eenvoudig (modulair) 100% recyclebaar zijn etcetera. De BREEAM methode kijkt op circa tien aspecten (management, afval, energie, transport, water, materialen, landgebruik & ecologie, vervuiling) naar het gebouw (in dit geval een bestaand gebouw). Met aanpassingen kunnen zo wijzigingen doorgevoerd worden, die de duurzaamheid (positief) beinvloeden. Beduiden andere insteek dan het door de nederlandse overheid geplaatste ‘energielabel’ (wat alleen naar energieverbruik en isolatie kijkt). Al met al een hele operatie waar Arcadis hun expertise heeft ingezet.

Duurzaam rondom huis

6x190Wp = 1140 Wp op Calco 1

6x190Wp = 1140 Wp op het dak

Daarna mocht ik de presentatie overnemen. Met een beperkt aantal slides en een tijd-limiet heb ik geprobeerd een introductie van duurzame energie in/rond mijn huis te vertellen. UIteraard enkele foto’s van mijn zonnestroompanelen en zonnecollectoren, maar ook uiteraard de grafieken van de energienota (of ‘het wegvallen ervan en vrijkomen van inkomen voor andere (leuke) dingen). Ook enkele tips van ‘low hanging fruit’ heb ik meegenomen in de slides. Ik kon de interactie zeer waarderen, leuke vragen en opmerkingen om te beantwoorden. Jammer dat de tijd beperkt is/was, maar ik denk dat mijn collega’s me nu wel weten te vinden 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.