Jaga Tempo lage temperatuurverwarming geplaatst

jaga-dbe-unit-500x500Vandaag eindelijk de mogelijkheid om de 3 Thermrad radiatoren uit mijn nieuwbouwwoning te vervangen door de in december 2012 aangeschafte Jaga Tempo convectoren. Alles om zoveel mogelijk met lage temperatuurverwarming in combinatie met de Qsolar zonlichtboiler zonder fossiel aardgas te verstoken en er warmpjes bij te zitten.

Na een dag klussen is het resultaat er na: de Jaga’s hangen op hun plek, ontlucht en al.

Enkele foto’s heb ik genomen. Grootste probleem waren de (niet)standaard voetventielen, dus met een speciale tang verwijderde mijn vader en ik deze met een Unipor snijtang.

Vooraf hadden we van alle andere radiatoren de voetventielen gesloten, en de Atag Qsolar in bedrijf gelaten met gesloten gaskraan en uitgeschakelde douche-en verwarmingsondersteuning.

Het plaatsen van de Jaga’s viel goed te doen, al zijn we met 2 man de hele zaterdag bezig geweest. Vanaf 10.00uur tot een uur of 17.00u, waarna ikzelf de DBE-modules nog heb gemonteerd met een verlengsnoer. Ik moet nu nog de kabel op de plintjes vast zetten met kabelklemmen, en dan is het afgerond.

Daar de hele dag de zon goed heeft geschenen, is het buffervat van 380 liter op temperatuur. Op de Atag Qsolar heb ik de maximum CV aanvoer-temperatuur van 55 graden Celsius terug gezet naar 35 graden Celsius. Pas in het komende najaar (met hopelijk fikse vorst 😉 )weet ik hoe e.e.a. zich nuttig zal maken. Inmiddels (18:15u) is de Qsolar met CV-verwarmingondersteuning weer met maximaal 35 graden aan het opwarmen, en snorren licht hoorbaar de DBE-systemen in de 3 radiatoren (en Qsolar toont met trots ‘code 9’ op het display, ofwel: elke zonnestraal gaat via de collectoren naar het buffervat mijn centrale verwarming nu in!)

Tips

 • eventueel verbogen/gebogen convector-lamellen zijn met een kleine schroevendraaier weer recht te zetten;
 • zet de radiator iets (5 mm) uit waterpas, zodat een luchtbel zich naar de thermostaatkraan verplaatst en in een ontluchtingspijpje ophoopt;
 • DBE-selectieschakelaar ingesteld op ‘0’ volgens handleiding, zodat bij CV-watertemperatuur vanaf 26°C de DBE-ventilatoren aangestuurd worden (de sensor zit geklemd met adaptor op convectielichaam in de behuizing).
 • Verlaag de CV-aanvoer temperatuur. Welke nieuwe waarde gaat werken zal wederom proefondervindelijk uitgezocht moeten worden;
 • Wijzig de stooklijn van de CV-keten. Hier heb ik deze aangepast van 1,30 naar 0,80 op de Atag BrainQ.
 • Kamerinvloed op de BrainQ, rubriek Directe Groep settings, para 04: van 400% naar RC.
 • in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt, dienen thermostaat-kranen volledig geopend zijn (op stand 5 of 6, afhankelijk van merk/model/type). Daarmee regelt de kamerthermostaat op juiste wijze de gewenste temperatuur mee.

….en ja, ik zal weer met de infrarood-meter eens meten als het vriest, om te zien of ik mijn CV-keten opnieuw moet inregelen met behulp van de pre-setting op de radiatorknoppen. Laat het echter nu maar eerst voorjaar met veel zon-uren worden! 😛

6 thoughts on “Jaga Tempo lage temperatuurverwarming geplaatst

 1. Niels Thijssen Post author

  Intussen zijn van de 3 convectoren de voetventielen (specifiek: de bypass!) dichtgedraaid, zodat 100% van de CV-stroom door de convector geleid wordt. Het is verbazend dat bij 10 graden Celsius buitentemperatuur je binnen op 20 graden Celsius kamertemperatuur komt terwijl er ca. 25-27 grade Celsius door de convectoren stroomt. Ben erg benieuwd naar o.a. het aantal uren CV door zonlicht parameter op de Atag Qsolar…

 2. Niels Thijssen

  Intussen de convectoren gewoon waterpas gehangen. Door de stroming van het CV-water in de convector blijven de luchtbelletjes automatisch hangen in de ontluchtingsbuis.

 3. Pingback: [Renewable Energy Now!] Resultaten 2013 rondom CV-ondersteuning door daglicht met Jaga Low H2O en DBE | Renewable Energy: NOW!

 4. Pingback: [Renewable Energy Now!] Update zonlicht-ondersteuning bij Centrale Verwarming met Jaga's | Renewable Energy: NOW!

 5. Pingback: [Renewable Energy Now!] Terugblik over 2014 | Renewable Energy: NOW!

 6. Pingback: Qsolar maakt uren op zonlicht | Renewable Energy: NOW!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.