Importheffingen chinese zonnepanelen een feit

solar_cell-sollandHet was al enkele maanden eerder een hot topic 😉 maar de kogel is nu door de kerk: de Europese Unie gaat op chinese zonnestroompanelen importheffingen opleggen tot 47% met ingang van 6 juni 2013 a.s.

Dit heeft natuurlijk gevolgen op de kostprijs van een zonnestroom installatie. Hoe uw leverancier hier mee omgaat dat is goed nalezen van onder andere de algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden.

Situatie 1:

U besteld en bevestigd uw order voor 6 juni a.s. Levering geschiedt voor 6 juni: geen probleem, u valt nog ‘buiten’  de importheffing die de EU voor ogen heeft.

Situatie 2:

U besteld en bevestigd voor 6 juni uw systeem, echter levering geschiedt na 6 juni. Het kan zijn dat de leverancier de chinese zonnepanelen op voorraad heeft. Dan lijkt me dat er nog geen vuiltje aan de lucht is. Moet er echter met een nieuwe lading panelen uw installatie opgebouwd worden dan is het zaak de algemene voorwaarden/leveringsvoorwaarden aandachtig na te lezen.

Situatie 3:

Bestellen, bevestigen en levering na 6 juni a.s. Heel helder… de toeslag van de EU zit ook op uw systeem.

Maar niet alleen particulieren hebben hier ‘hinder’ van. Ook lokale energie-initiatieven zoals in Gennep met een 100kWp solar-plant voor ogen. Initieel geraamd op (all-in) 1 euro per Wp (dus inclusief installatie, frame, zonnestroompanelen, monitoring, bewaking/beveiliging) zal hier nu opnieuw berekend moeten worden. Want 47% toeslag op zonnestroompanelen kan best wel eens fataal uitpakken op de business case die dit lokale initiatief voor ogen heeft. Misschien wordt een windmolenpark dan toch wel een second-best alternatief… Wie zal het zeggen? Laat de heren rekenmeesters hun scenario’s maar gaan herberekenen, dan volg ik het van de zijlijn wel. Want ik had de werkgroep van Energiepark “De Brem” hier al kritisch vragen over gesteld, die laconiek werden weggewuifd

Voor particulieren die toch in zonnestroompanelen investeren (ik zeg: “DOEN!”) zullen echter dit punt nadrukkelijk moeten afstemmen met hun leverancier/installateur en dit zwart-op-wit vastleggen (op de factuur, op de order/opdrachtbevestiging, danwel leveringsvoorwaarden/algemene voorwaarden).

Bronnen: Tweakers.net en Reuters persdiensten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.