Over de auteur

Fossiele brandstoffen raken in versneld tempo op. Klimaatveranderingen (niet alleen het opwarmen van de aarde, maar ook meer en meer extremere veranderingen in het weer) laten duidelijk hun invloed zien, op mens & dier.

Deze hobby is eigenlijk ontstaan in 2006 toen ik mijn eigen woning betrok op het Pagepark in Gennep. Al snel had ik de eerste 3 zonnepanelen op het dak van mijn garage geplaatst. Tijdens het meten van deze set panelen, is het gewoon erg leuk om te zien wat de mogelijkheden zijn, en begonnen mijn vingers te jeuken naar ‘meer’. Wat dus leidde tot nog een uitbreiding van 6 zonnepanelen op het tuinhuis/schuurtje. Inmiddels staan er dus 9 panelen dagelijks hun portie duurzame electriciteit uit kernfusie (=de zon) te halen: schoon, stil, in overvloed voorhanden (zelfs in Nederland!), en nagenoeg onuitputtelijk zonder dodelijk rest-afval.

In 2010 is een vervolg op de zonne-energie aan mijn woning toegevoegd: een zonneboilersysteem op basis van een Atag QSolar. Dit systeem kan de energie van de zon zowel inzetten voor warm tapwater alsmede voor centrale verwarming. Helaas heb ik nog geen lage temperatuur verwarming (LTV) radiatoren, maar alle beetjes helpen: de zon gaat tot op heden nog elke dag voor niets op! Doel is om van de gemiddeld 800 m

Daarnaast vind ik persoonlijk dat er zeker nog een goede inhaalslag te maken valt. Alleen… er moet wel wat gebeuren! Met ‘nietsdoen’ is de economische terugverdientijd zeer betreurenswaardig (quote naar een goede kennis).

ofwel: Act now! Niet poetsen, maar aanpakken. Zowel lokaal, als regionaal, maar zeker ook op landelijk-en wereld-niveau. Ik kan me ook enorm ergeren aan het geklungel van menig (lokaal) overheid, als we een zeer mooi voorbeeld van duurzaamheid in Duitsland voor het oprapen (en kopieren hebben)…(de Erneuerbaren Energien Gesatz : EEG).

Daarom schrijf ik op deze site meer over mijn acties die ik uitgevoerd heb, om o.a. duurzame energie in mijn woning in te zetten en zo mijn CO2 uitstoot te matigen (of zelfs stop te zetten). Hopelijk kan ik menig mens misschien doen overtuigen, dat duurzame energie gewoon standaard moet zijn, en soms niet veel hoeft te kosten. Mijn advies is ook: begin eerst met isoleren/ventileren, en kijk hoe je  kan besparen: vervang gloeilampen door spaarlampen (of beter nog: LED-verlichting), kijk naar stookgedrag etc. Ergo: er is meer te doen dan je erg in hebt, ZONDER in te leveren op (woon)comfort! Ook bekijk ik mijn leefpatroon, zoals voeding en transport.

Als iedereen naar zijn/haar mogelijkheid een handje helpt, is er op wereldniveau heel wat moois te bereiken. Ik doe al mee… nu JIJ nog?

Groeten,
Niels Thijssen