Statistieken zonnepanelen

emailbanner greenchoice

September 2011 zijn de nieuwe panelen actief (in onderstaande grafiek van 2011 te zien door de dip, die door een aantal dagen uitgeschakeld PV-systeem is veroorzaakt). Nu liggen er 12 exemplaren van Jiangsu Kingsun (type/model JYM260, of: 260Wp monokristallijn) op het dak, met een hellingshoek van 20 graden (dit was in de installaties van 2006 en 2007 (Suntech/MSK) 25 graden). Zodoende hoop ik veel meer te oogsten in de zonnestroommaanden van maart tot en met september). De winter doet weinig: korte dagen, veel bewolking. Of het gaat lukken…. 

Verder is het praktisch om te weten dat de omvormer van fabrikant Sungrow (model SG3KTL) voorzien is van dezelfde firmware zoals deze ook door het duitse PV-vakblad ‘PHOTON’ is gebruikt bij hun meet-opstelling van een grootschalige test van omvormers (firmware LCD-SG3KTL-V1-B-M en DSP-SG3KTL-V1-A).

 

 

Teruggeleverde elektriciteit in kWh (hoog-laag tarief)

Opstelling van de 12 zonnepanelen

Allen gericht op het zuiden (180°) onder een hoek van 20°. Normaliter wordt gedacht dat 35° optimaal is in Nederland, maar kijk en vergelijk. In elk geval is een hoek van 20-25° voldoende om vervuiling met een regenbui weg te laten spoelen. 

Uiteraard kan ik de meterstanden zelf verrekenen: mijn afname uit het lichtnet minus de teruggeleverde energie = netto verbruik (bij benadering). Dat resulteert voor mijn installatie en huishouden een verbruik van nu 1.000 kWh (500kWh in hoog EN laag tarief) vanaf maart 2006…. MET behoud van comfort, en MET een aangename bijdrage aan het milieu en zeer gering voorschot!! En omdat plaatjes meer zeggen dan woorden, hier het resultaat (vanaf januari 2007):

 

 

En wat heeft dit allemaal voor invloed op de energiekosten dan?

Zoals je hieronder ziet, is ten opzicht van 2006, mijn maandlast met ruim 100 EUR per maand verminderd van EUR 165 naar EUR 63 (anno 2009). Dit zijn allemaal vermeden (on)kosten, en zullen de komende jaren onverminderd groeien. Zoals CBS zelf al aangeeft is de electriciteitsprijs vanaf ca. 1995 drastisch (of constant) elk jaar met 7 tot 10% gestegen. Evenzo met de gasprijs! Onderstaande grafiek bevat zoals de netwerkkosten, transportkosten, alsmede gas en electriciteit. Ergo: anno 2006 zou ik gedurende de 12 maanden arbeid, er netto 1 maand-salaris afdragen aan het energiebedrijf…. ann 2008 is dat beduidend minder, en kan ik : harder sparen voor dit vrijgekomen bedrag (voor onderhoud, vakantie, onvoorziene posten etc.). Zoals ik al beweer: “Duurzaamheid duurt het langst” 🙂

Het prijsverloop van de elektriciteit