ITHO Ecofan RF afstandsbediening geïnstalleerd

Ik heb nu sinds februari 2008 een ITHO Ecofan 2 geplaatst, ter vervanging van de StorkAir CMFe die bij de oplevering
Met als gevolg dat je lekker de trappen op en af mag rennen om e.e.a. te regelen.
Komt er visite: trap op en tikkie naar stand 3;
ga je douchen, dan zet je em ook op 3,
ga je gewoon met je gezin er in wonen: standje 2. ga je op vakantie: standje 1.

Nu heeft ITHO naast de EcoFan2 ventilatie-unit ook een radiografisch-bediende schakelaar op de markt gebracht.


Deze schakelaar maakt het mogelijk om tussen de 3 standen (minimaal, midden-stand, en maximale afzuiging) te schakelen, alswel ook een timer : tussen de 10 tot 30 minuten maximaal ventileren alvorens terug te vallen naar de eerder gekozen stand.

De levering

De bestelling heb ik gedaan via een lokale installatiebedrijf (Warmteservice Gennep), en binnen 2 werkdagen had ik al bericht om e.e.a. af te halen. Vlot dus. Let bij het bestellen op welke versie je neemt: er zijn er namelijk 2 uitvoeringen van:
uitvoering die ik heb besteld en geplaatst is een RF-zender MET chip/printed circuit board (PCB).
De iets goedkopere uitvoering is meegeleverd zonder de RF-printed circuit board. Het geheel is compact aangeleverd in een kartonnen doosje van 2x10x10cm. en voorzien van nederlandstalige handleiding. De afstandsbediening is geleverd in creme/wit uitvoering, wat redelijk universele kleur is voor de afmontage bij mij thuis.

Montage op de ITHO Ecofan 2 unit

Installatie van de RF-printplaat is een fluitje van een cent. Gewoon simpel de instructies lezen en goed opvolgen.

 • Stap 1: maak de Ecofan spanningsloos door de stekker uit de wandcontactdoos te halen;
 • Stap 2: verwijder de donkerblauwe kap van de Ecofan unit voorzichtig;
 • Stap 3: ontkoppel de 5 polige stekker zoals deze aangeduid is op de instructies en vouw de afscherming om;
 • Stap 4: plaats 2 kunststof afstandhouders op de RF-printplaat van ca. 2 x 5 cm groot;
 • Stap 5: plaats de RF-printplaat MET afstandhouders voorzichtig op de open plaats van de Ecofan unit;
 • Stap 6: Vouw de afscherming terug, en plaats de 5-polige stekker terug;
 • Stap 7: Plaats de donkerblauwe kap weer terug op de Ecofan unit;
 • Stap 8: Schakel de unit in door de stekker weer in de wandcontactdoos te steken;
 • Stap 9: Activeer binnen 5 minuten na inschakelen Ecofan op de RF-bedieningspaneel 2 toetsen die diagonaal t.o.v. elkaar zitten: dus houd Stand 2 + TIMER -button ingedrukt, OF Stand 1 en Stand 3 ingedrukt. Hou een van beide mogelijkheden tenminste 5 seconden vast. Nu wordt de RF-unit geactiveerd voor het bedieningspaneel (het z.g. ‘inleren’);
 • Stap 10: Nadat je na 5 seconden de toetsen loslaat, zal de Ecofan door het wisselen van afzuig-stand bevestigen dat het inleren/inregelen van de RF-bediening geslaagd is;
 • Stap 11: Plaats de RF-bedieningspaneel in een ruimte naar keuze. Hou bij plaatsing in een badkamer rekening met de zogenaamde zones. Dit staat verder uitgelegd in de instructies die bijgeleverd zijn. Voor mij is de plaatsing van het bedieningspaneel uiteindelijk in mijn keuken (begane grond) aan de bar-zijde gebeurt;

Montage van het RF-bedieningspaneel

De montage van het bedieningspaneel is erg eenvoudig gemaakt door een groot stuk dubbelzijdig tape/foamlaag van 5×5 cm. Ik heb deze daarom ook op de tegels van de bar-zijde geplakt, naast de wandcontactdozen die ik er destijds in heb gemaakt. Keurig uit het zicht, en toch netjes, snel en eenvoudig te bereiken!

Prijzen

Uiteindelijk kost mij deze radiografische afstandsbediening (met printplaat/chip) circa EUR 85 (inclusief BTW). Het levert in elk geval wat gebruiksgemak op, en je kan naar wens deze set nu uitbreiden met nog enkele RF-bedieningspanelen, zodat je door het huis heen, op enkele ruimtes de ventilatiestand naar wens kan omschakelen. De accu/batterij die in de afstandsbediening zit zal volgens ITHO circa 10 jaar meegaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.