Preventief onderhoud aan de HR-ketel

Het is overigens al een tijd geleden dat de HR-ketel enig onderhoud heeft gehad. Gelukkig heb ik van de servicemonteur van het nabijgelegen installatiebedrijf wat tips gekregen die ik zelf kan uitvoeren gedurende het jaar.

Al het onderhoud blijft noodzakelijk, om een optimaal rendement te behouden (en natuurlijk storingsvrij de wintermaanden door te komen).

Allereerst

Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor je huis/HR_ketel, en ook voor eventuele acties die je naar aanleiding van dit artikel gaat ondernemen. Heb je geen (of onvoldoende) ervaring of kennis, of gewoonweg twee linkerhanden, laat dan uiteraard de installateur het onderhoud uitvoeren. Hier in dit artikel ga ik specifiek in op de Intergas Kombi Kompakt HR22 ketel, zoals die in menig nieuwbouw geinstalleerd is.

Benodigdheden

Voor dit kleine onderhoud heb je nodig:

 • een boormachine met M6/M8 metaalboortje;
 • rol aluminium-tape, 50mm breedte (bij de bouwmarkt vaak te halen voor 2-3 euro per 5 meter);
 • vulslang behorende bij de HR-ketel;
 • rubberen/siliconen slang voor IN de vulslang aan te sluiten (om het traject te reinigen);
 • emmertje (3-5 liter is toereikend aan inhoud);
 • oude doeken om evt. druppels op te ruimen;

Stap 1: de voorbereiding

Schakel eerst de HR-ketel uit, dus verwijder de stekker uit de wandcontactdoos. Laat de ketel nu eerst 10-15 minuten afkoelen. Ga daarna pas verder!

Nadat je 10-15 minuten gewacht hebt:

Zorg dat je een vulslang hebt, voldoende oude doeken om eventueel water/condens direct af te nemen. In het uitlaat-circuit van de Intergas HR22 (te herkennen aan de aluminium buis die bovenop de ketel richting dak gaat (naar buiten dus) dient eerst een gaatje geboord te worden. De plaats van dit boorgaatje is iets uit het hart van de bovenzijde van deze pijp (op de lengte is het zeg maar bovenaan de pijp, zie foto). Als je de pijp schematisch voor je hebt en de diameter bekijkt, is als plaats het ‘tijdstip’ 10.50u of 14.10u zeg maar. Op die plaats is bij mij door de monteur een gat geboord met diameter M6 of M8.

Deze maatregel zorgt ervoor dat je later met een slangetje in kan brengen en het condensatie-traject schoonspoelt van verontreinigingen (roet, oxidatie, condensatie, en bij de eerste paar keer wat vijlsel van het geboorde gaatje).

Stap 2: de zwanenhals/sifon reinigen.

Om te voorkomen dat zo meteen de sifon/zwanenhals verstopt is en het spoelwater niet goed afgevoerd gaat worden, reinig ik eerst de zwanenhals die onder de Intergas ketel is gemonteerd.

Deze vangt het gecondenseerde water op, en voert deze af. Echter zware deeltjes blijven achter en kunnen verstopping veroorzaken.

Plaats eerst een emmer onder de sifon/zwanenhals. Je ziet een deksel onderaan zitten, draai deze voorzichtig los. Het is mogelijk dat je dan een schroefring in handen houdt na het verwijderen, en er een PVC-afdekplaatje nog tegen de zwanenhals gedrukt blijft. Dat kan!

Verwijder voorzichtig (met een nagel tussen de aansluiting van het afdekplaatje en de sifon) het plaatje. Niet schrikken, er stroomt een hoeveelheid water het emmertje in, wat mogelijk smerig uitziet. De verontreiniging die afgevoerd wordt, is hetgeen wat we hier nu verwijderd hebben. Weer een schone afvoer voor de ketel!

Plaats het kapje terug nadat je ook die de binnenzijde gereinigd hebt en bevestig de PVC_schroefdop weer er op (handvast, vast=vast, dus met beleid vast draaien!).

Stap 3: het schoonspoelen van het condensatietraject

Nu het gat geboord is, moet je de vulslang aansluiten op de waterkraan nabij je Intergas ketel. Met een tweede (rubberen/siliconen) slang dien je een verbinding te maken met de vulslang, waarbij je er op let dat deze goed klemt, en niet lekt.

Breng vervolgens de dunnere (rubberen/siliconen) slang in bij het zojuist geboorde gat in het uitlaatgas-traject, circa 10-15 cm is voldoende om in te voeren.

Houdt met 1 hand deze slang vast, en draai met de andere hand gestaag de kraan open. Als het goed is hoor je het leidingwater via de aluminium uitlaatgas-traject de HR_ketel binnenstromen, en ook weer via de condens-afvoer naar de waterafvoer stromen. Als dat goed lijkt te gaan kun je voorzicht een beetje meer waterdruk er op zetten, maar niet te veel. Het gaat hierbij meer om het stromen van het water over het condensatie-traject en de warmtewisselaar, waarbij roet, oxidatie (aluminiumoxide (grijs gekleurd), en andere onrechtmatige stoffen worden verwijderd.

Ikzelf laat het water via deze wijze zo’n 5 minuten rustig stromen, en beweeg de slang in het uitlaatgascircuit (de alu pijp) om zo een beetje meer spreiding te hebben en vuil op te laten pakken door het stromende water.

Draai vervolgens de vulkraan weer dicht, en verwijder de slang uit de HR-ketel (en schroef de slang los van de tapkraan). Let op dat er nog wat water in zit, dus leg het uiteinde in een emmer, vooraleer je de sluiting aan de vulkraan los draait.

Stap 4: controleer en reinig nogmaals de sifon/zwanenhals

Nu er mogelijk nog meer verontreinigingen zijn meegekomen met deze spoel-beurt, hanteer ik nogmaals dezelfde procedure voor de condenswater-afvoer. Gewoon even de dop onder de sifon verwijderen (met een emmer voor de opvang van het water), en de laatste vervuiling ook hier uit de dop halen.

Stap 5: het geboorde gat in de uitlaatgas-buis afdichten

Gebruik voor het geboorde M6/M8 gat passende dichtingsmaterialen, dus geen PVC-tape of schilders-tape. Ikzelf (evenals de monteur) hebben een aluminium tape hiervoor benut (50 mm breed is goed).

Snij een stuk aluminium tape af met een lengte van  ca. 10-15 cm.

Maak de pijp vrij van vuile delen, lijmresten etcetera, zodat de hechting optimaal is. Door de aluminium tape is tevens weer een gasdichte afvoer ontstaan, iets wat belangrijk is in mijn ogen.

Plaats de tape over het geboorde gat, en verzeker je dat ie netjes het gat afdekt.

Stap 6: inbedrijfstelling van de ketel

Aangezien de ketel afkoelt tijdens het kleine onderhoud, kun je direct even controleren of je CV-circuit op voldoende druk is. Voor mijn Intergas HR22 houdt ik bij koude ketel een druk aan op de manometer van 1,8-2 bar. Mocht de druk wat aan de lage kant zijn, dan kun je die direct bijvullen met de tapkraan bij de ketel en de zojuist gebruikte waterslang. Raadpleeg voor jouw installatie wat de gewenste druk is, en vul indien nodig het CV-circuit bij.

Nu de sifon gedicht is, het uitlaatgastraject weer hersteld is en de druk in het CV-circuit gecontroleerd (en indien nodig bijgevuld is) kan de ketel weer ingeschakeld worden. Plaats de stekker weer in de wandcontactdoos, en geniet van deze kleine beurt.

De ketel kan nu weer optimaal zijn/haar werk doen, met een gereinigde warmtewisselaar voor een maximaal rendement bij het dauwpunt/condensatiepunt!

10 thoughts on “Preventief onderhoud aan de HR-ketel”

 • Bedankt voor de omschrijving!. Mn intergas ketel wou niet meer aan en hebbem schoongespoeld, kwam ongeveer een halve zandbak aan rotzooi uit. Nu zit ik er weer warmpjes bij!

 • Charles Kuiper says:

  Dank je wel voor de informatie, ziet er helder en ‘doable’ uit! Moeten er geen branders gereinigd worden?

 • Klinkt als de luie oplossing. Je spoelt alleen de oppervlakkige aanslag weg is snel geld verdienen voor een onderhoudsbeurt.
  Om hem goed te reinigen moet je hem open schroeven en met een tang de branderplaatjes eruit trekken en schoon maken. Stofzuiger erdoor en de boel schoon borstelen. Eventueel de ontsteker preventief vervangen. Water bijvullen dat is volgens mij onderhoud zoals het bij mij wordt uitgevoerd in zeg 30 min.

 • @ Niels Thijsen, ik zou de fa. Janssen uit Beugen dan snel terug laten komen om je ketel eens goed en grondig schoon te laten maken. De manier die Gert aangeeft uit de enige juiste. Alleen dan haal je alle vuiligheid eruit. Niet met een beetje oppervlakkig spoelen. En eigenlijk moet je dan ook meteen een rookgas meting (O2/Co2) doen. Janssen verdient ze zo iig snel en makkelijk met minimaal werk.

 • Ik wil toch even melden dat dit geen onderhoud is en dat je hierbij alleen de rookgaskoker van de ketel reinigd en NIET de warmtewisselaar. Bij een goede onderhousbeurt dient de warmte wisselaar open gehaald te word en gereinigd te worden met de juiste wissers en borstels. De condenspijp en sifon van de ketel moeten omgespoeld worden. als dit klaar is moet de voorplaat pakking vervangen worden en dient de voorplaat van de wisselaar weer terug gemonteerd te worden waarna de gasleiding weer op dichtheid beproefd word. Hierna dient men een rookgas analyse meting te verrichten om zeker te weten dat de ketel veilig is. Laat niet je onderhoud op bovenstaande manier doen maar schakel een bedrijf in met het juist keurmerk en niet jan met de pet van de overkant. Kleine tip eis altijd een rookgas analyse meting bij het onderhoud van de cv ketel, wanneer deze goed is afgesteld stookt de ketel en zuiniger en blijft de ketel ook langer schoon en word de bedrijfsduur van de ketel verhoogd.

  Mvg Sander

 • Jan met de Pet says:

  heb vandaag zelf mijn ketel maar aangepakt (domweg niet het geld nu voor een of ander bedrijf wat er kapitalen voor wil vangen) en het is toch een koopwoning.. voor een prikkie van de woningbouw overgenomen..
  nou wist ik dat de ketel achterstallig onderhoud had, maar WHAT THE F*CK..

  de koppelingen van de gaspijp (NA de kraan gelukkig) zaten slechts handvast,
  de aansluiting van de aanjager (dat slakkenhuis wat het gasmengsel in je brander pompt) zat er maar losjes onder, de rubberen zwarte pakkingflens was niet eens aangedrukt zo los..
  2 bouten van de brander zaten er los in.. (letterlijk nog niet 1 draadje erin) terwijl de koppen zo goed als rond waren gedraaid bij de binnenzeskant

  geen wonder dat ik overigens elke keer foutcode 5 kreeg op de HR22 ketel…
  de warmtewisselaar was bijna een massief blok geworden aan de binnenzijde..
  ik heb deze in 4 uur tijd schoon staan krabben en daarna netjes geborsteld met een staalborsteltje om ook de troep ertussen uit te halen (uiteraard niet het aluminium gaan beschadigen, alleen de rotzooi eruit halen)
  de strips mooi glad gemaakt en weer teruggeplaatst..
  de ketel is nu echt veel heter, terwijl de turbo (dat slakkenhuis lijkt er wel wat op 😛 )
  vergeleken met voorheen nu amper hoeft te werken om water op 60 graden te krijgen..

  maar jeetje wat een enorme berg troep, minstens een halve emmer vol met rotzooi al met al…

  de foutcode 5 overigens sloeg in mijn geval op een compleet verstopte condenswater-syphon, zelfs de syphon van de daadwerkelijke afvoerbuis zat vol zooi echt onvoorstelbaar..

  de ketel is nu fluisterstil, gecontroleerd op gaslekken na het goed aandraaien met een steeksleutel, en doet zijn werk perfect..

  ook hier zat bovenin een gaatje geboord in het rookafvoerkanaal.. blijkbaar zijn er meer prutsers die zichzelf vakman mogen noemen..

  in dit geval ging het om de veiligheid van mijn gezin en mijzelf, en wou ik het op de correcte manier afhandelen, blij toe…

  wel een geweldig artikel Niels, maar maak aub wel duidelijk dat dit slechts een quick-fix is en absoluut geen oplossing op lange termijn, en daarvoor post ik dit dan ook even, al is het topic al jaren oud.

  ik heb inderdaad geen rookgasmeting gedaan, ik zou niet weten hoe, ik ben mechatronisch engineer van beroep en geen cv monteur, en heb dan ook niet de meetapparatuur hiervoor. maar ben gelukkig niet achterlijk 🙂

  ik hoop dan anderen veel aan deze site/pagina zullen hebben, ik in ieder geval wel, maar nogmaals maak aub duidelijk dat dit niet de manier is waarop een warmtewisselaar schoongemaakt zou MOETEN worden (doorspoelen haalt wel snel een boel zooi weg, maar de zooi waar het om gaat zit er nog altijd netjes in, alleen nu tijdelijk nat…)

 • Inderdaad, je zal toch eens per jaar (of per 2 jaar) een rookgasmeting moeten (laten) verrichten voor correcte afstelling. Het schoonspoelen betreft inderdaad een quick-fix, al is er niets mis mee om na het stookseizoen (of voor aanvang van het stookseizoen) het sifon/zwanenhalsje te reinigen en de wisselaar te spoelen (al is het maar om goede afvoer van condenswater te ondersteunen).
  Maar als ik in mijn wijk de zwartgeblakerde daken bewonder (rode/oranje dakpannen), bekruipt mij het gevoel dat velen totaal geen onderhoud laten verrichten…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.